Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • COVID-19
  • 30.11.2020. 07:30

Testiranje mesa na COVID guši trgovinu govedinom, ali Kina ne odustaje

Kina i dalje testira smrznute i ohlađene mesne proizvode na virus korona, uprkos malom riziku od zaraze. Postupci analize usporavaju trgovinu u celom svetu, pogotovo kada je reč o govedini.

Foto: Bigstock/sutipond somnam
  • 174
  • 60
  • 0

Kina je još u junu započela testiranje uvoznog rashlađenog i smrznutog mesa kao i morskih plodova na Covid-19, a pojačana inspekcija na terenu krenula je početkom ovog meseca nakon što su lučki radnici u nekoliko gradova pozitivni na taj virus.

Poslednjih meseci ova država zaustavila je uvoz mnogih smrznutih proizvoda poput ribljih iz Indonezije, smrznutih pilećih krilaca iz Brazila kao i kozica iz Ekvadora.

COVID-19 nađen i na ambalaži pilećih krilaca, raste zabrinutost o širenju putem hrane?

Prema podacima esmmagazine, ta zemlja prijavila je oko 10 slučajeva pronalaska ovog virusa u smrznutim proizvodima ili na njihovoj ambalaži.

Police u supermarketima zjape prazne?

"Sveže zalihe govedine neće stizati danima", rekao je za Reuters prodavac iz trgovine "Carrefour"-a, a koji je želeo da ostane anoniman. Ovakva situacija uzrokuje zastoj u kineskoj mesnoj industriji, u jednom od njenih tradicionalno najprometnijih doba godine, zbog novogodišnjih i lunarnih praznika.

U supermarketima u središtu Pekinga, police frižidera koje su obično pune odrezaka i druge vrste mesa iz celog sveta sada zjape prazne, jer pooštrena ispitivanja stvaraju uska grla u ponudi i podižu cene uvoznicima.

Nove mere, koje uključuju ispitivanje mnogo više artikala nego pre i dodatnu dezinfekciju, povećavaju troškove uvoznicima koji troše vreme na birokratske procedure, u industriji koja mora brzo da radi kako bi garantovala svežinu proizvoda.

Taj potez posebno šteti brzorastućoj trgovini govedinom, vrednoj 8,65 milijardi američkih dolara, jer neki uvoznici smanjuju kupovinu zbog većih troškova i slabije potražnje uzrokovane zabrinutošću potrošača zbog virusa korona.

"Narudžbine za uvezenu govedinu su prepolovljene jer su klijenti zabrinuti zbog korone", rekao je trgovac govedinom u Tianjinu, najvažnijoj luci za isporuku mesa na severu zemlje.

Uvoznicima povećani troškovi za 200 odsto

U toj luci trgovina je stala nakon što je radnik ovog meseca bio pozitivan na SARS-CoV-2. Skladištima je naređeno da testiraju sve smrznuto meso pre nego što ga puste u promet na tržište, a nijedan novi proizvod nije mogao doći u luku.

"Pitaju nas kada je roba otpremljena i da li je testirana prilikom narudžbine. Ali, u poslednje vreme prodajemo mnogo domaćih proizvoda”, otkrio je trgovac.

Padaju cene svinjetine: U Belgiji kilogram samo jedan evro?

Iako je rizik od zaraze putem smrznute i rashlađene hrane nizak, ove nedelje zvaničnici su izjavili da on ipak postoji, a pogotovo za one koji njima rukuju.

Testiranje i dodatno vreme skladištenja povećali su troškove za uvoznike za čak 200 odsto. Jedan od njih, sa sedištem u jugozapadnoj Kini rekao je da je smanjio uvoz na manje od četvrt količine prethodnih godina, uprkos tome što ta država ulazi sezonu najveće potražnje.

Sporiji uvoz dolazi u vreme dok se domaća proizvodnja svinjskog mesa oporavlja od teške epidemije bolesti, a cene i dalje padaju na rekordno niske nivoe.


Tagovi

Kina Govedina Covid-19 Meso Zaraza Prenos bolesti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.