Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 01.02.2021. 18:00

U Kini mutirao virus ASK - razlog ilegalna vakcina?

Nađena je mutirana vrsta afričke svinjske kuge za koju se veruje da je nastao zbog ilegalnih vakcina koja koriste kineski stočari. Vlasti još uvek zataškavaju broj zaraženih životinja.

Foto: Depositphotos/Tzido
  • 483
  • 141
  • 0

U Kini se nedavno pojavila nova vrsta virusa afričke svinjske kuge (ASK) za koju naučnici veruju da je nastao kao posledica upotrebe ilegalnih vakcina koja se koriste u toj zemlji, piše reuters.

Vakcine koje su se pojavila tek toliko slabe virus da zaražene životinje imaju blaži oblik bolesti, ali je on i dalje prisutan i opasan. Dok su prošle godine iz te zemlje dolazile pozitivne vesti o obnavljanju krda, ova o mutaciji bi mogla ponovo da oslabi njihovu proizvodnju.

Dva nova soja su zarazila više od hiljadu krmača na nekoliko farmi u vlasništvu kompanije "New Hope Liuhe", koja je četvrta po obimu proizvodnje u Kini, a otkupljuje svinje i od poljoprivrednika. Zaražene životinje su morali da eutanaziraju kako bi se sprečilo širenje bolesti, a prema medijima, to nije jedina takva farma jer njihove vlasti navodno zataškavaju brojeve.

"Prošle godine sam dijagnostikovao hronični ili manje smrtonosni oblik ovog virusa. Nemu su nedostajale određene genetske komponente, poznate kao genom MGF360", rekao je veterinar iz Pekinga, Vejn Džonson dodavši da je kod kompanije "New Hope" nađena vrsta kojoj nedostaje taj genom, ali i CD2v.

Istraživanja su pokazala da uklanjanje nekih MGF360 gena iz ASK stvara imunitet. Ali, treba upozoriti da modifikovani virus nije razvijen u vakcinu jer je kasnije imao tendenciju mutacije u prvobitno, štetno stanje.

Mislili da reše stvar pa napravili veću štetu

Treba napomenuti da ne postoji odobrena vakcinu za ovu bolest, a koje nije štetno za ljude. Ali, mnogi kineski poljoprivrednici žele da zaštite svoje životinje pa su pribegli ilegalnim proizvodima za koje se naučnici boje da su krivci za nove vrste koji se sada šire.

Poznato je da ASK preživljava mesecima u svinjskom mesu, a stručnjaci smatraju da bi nova mogla da se širi na globalnom nivou kontaminiranim mesom zaražavajući svinje koje se hrane kuhinjskim otpadom. I kinesko ministarstvo poljoprivrede je izdalo upozorenja da bi ilegalna vakcina mogla da ima ozbiljne posledice, a oni koji ga koriste mogli bi biti optuženi za kazneno delo. Takođe, izjavili su da će testirati životinje na različite vrste u sklopu nacionalne istrage o nezakonitoj upotrebi ovih lekova.

Svi oni kojima su uklonjeni geni mogli bi da ukažu na to da je korišćena vakcina, ali još uvek nisu objavljeni nalazi jer vlasti u Pekingu o tome nerado govore. Iako kineska Vlada nije izvestila u kojoj su meri korišćena niti ko ih je proizveo, naučnici misle da je veliki broj svinja u Kini vakcinisan njima.

"U razdoblju od 2004. do 2005. godine, kada su se vrste ptičjeg gripa H5 širili Azijom, njihovi laboratoriji proizveli su nekoliko neovlašćenih vakcina protiv te bolesti", napomenuo je Mo Salman, profesor veterinarske medicine na Državnom univerzitetu u Koloradu.

"Trenutne nezakonite vakcine protiv ASK-a u Kini ponavljaju istoriju", zaključio je.


Tagovi

ASK Kina Svinje Virus Vakcina Afrička svinjska kuga


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃