Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na izvoz
  • 07.02.2021. 18:00

Argentina uvodi porez na izvoz žitarica i uljarica?

Kako bi obuzdala rast cena hrane argentinska vlada razmatra uvođenje poreza na izvoz kukuruza, pšenice i soje.

Foto: Bigstock/Leonid Eremeychuk
  • 231
  • 729
  • 0

Argentinska vlada razmišlja o uvođenju poreza na izvoz hrane kako bi zaustavila visoku inflaciju, piše reuters. Ova zemlja treći je svetski izvoznik kukuruza i najveći međunarodni dobavljač stočne hrane od soje, a velike količine izvozi u Evropu.

"Nije isključena mogućnost uvođenja poreza", izjavila je zamenica predsednika, Sesilia Todeska argentinskim medijima. Dodala je da je cilj predsednika Alberta Fernandeza razgovor s poljoprivrednicima i izvoznicima kako bi se pronašle metode za izbegavanje naglog povećanja cena.

One potrošačke u toj zemlji porasle su prošle godine za više od 36,1 odsto. To je uticalo na već postojeće ekonomske probleme građana pogođenih recesijom, koja je tamo započela 2018. godine, a stvar je dodatno pogoršala i pandemija COVID-a.

Domaće žitarice važne zbog stočne hrane

Poslednjih meseci međunarodne cene soje i kukuruza dosegle su najviši nivo u zadnjih nekoliko godina. Kako piše infobae, u Argentini se trenutno za izvoz soje plaća porez od 33 odsto, za ulje 31, dok je on za kukuruz i pšenicu 12 odsto. Analitičari smatraju da će to podstaknuti inflaciju koja preti povećanju siromaštva u ovoj zemlji.

Njihova vlada prošli mesec ograničila je izvoz kukuruza sa namerom da smanji cene, sa pojašnjenjem da se njihova odluka temelji na potrebi da se obezbedi domaća snabdevenost žitaricama, jer su potrebne kao sirovina za proizvodnju stočne hrane.

Međutim, od toga se plana odustalo zbog protesta poljoprivrednika. Proizvođači smatraju da bi ograničenja uticala na ulaganja i proizvodnju u vreme kada središnjoj banci zatrebaju izvozni dolari za popunjavanje deviznih rezervi.

Podsetimo, i Rusija je uvela kvote za izvoz žitarica, ali i porez na izvoz pšenice, nakon što je predsednik te države, Vladimir Putin prozvao vladine zvaničnike i aktere na tržištu zbog porasta cena osnovnih namirnica. 


Tagovi

Argentina Porez Izvoz Žitarice Uljarice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.