Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene žitarica
  • 02.09.2021. 07:30

Loš kvalitet pšenice - kako se kreću cene na terminskim berzama?

Prema analitičarima, zbog niskog kvaliteta snabdevanja pekarskim proizvodima mogla bi biti oskudna. Ali, za proizvodnju krmiva ovih žitarice biće više nego što se očekivalo.

Foto: Depositphotos/IgorStrukov
  • 782
  • 55
  • 0

Cena pšenice je na pariškoj berzi EuroNext porasla na 250,75 evra po toni, a na čikaškom CME-u ona košta 235,62 €/t. Istovremeno se tonom kukuruza na EuroNextu trguje po 221 evro dok ona na CME-u košta 178,03 evra.

Cena uljane repice na ICE-u Kanada iznosi 583,59 evra po toni. Međutim, ova je uljarica poskupela na francuskom Matifu za 0,4 odsto i sada košta 574 evra po toni, što znači da je čak 49,9 odsto skuplja u odnosu na ovo doba lani, piše farmer.pl. Cena soje na CME-u je 432,99 evra po toni.

Kretanje cena na svjetskim burzama možete pratiti Baze podataka > Tržište

Dok su cene na terminskom tržištu u blagom padu, one na gotovinskom rastu i stvaraju sve veće probleme u nabavi, navodi agrarheute

Više pšenice za stočnu hranu nego za hleb?

U međuvremenu podaci o žetvi u Francuskoj i Nemačkoj pokazuju na vrlo ograničenu tržišnu ponudu u Evropi. U Francuskoj analitičari izveštavaju o vrlo lošem kvalitetu i niskoj dostupnosti pšenice za proizvodnju brašna, a isti problem očekuje se i u Nemačkoj. Prema analitičarima, zbog niskog kvaliteta snabdevanja pekarskim proizvodima mogla bi da bude oskudna. Ali, za proizvodnju krmiva ove će žitarice da budu više nego što se očekivalo.

U izvoznim lukama ovih dveju zemalja velika je potražnja za žitaricama. Krajem avgusta Alžir je od Francuske kupio više od 250.000 tona pšenice po ceni od oko 350 američkih dolara po toni (što je oko 297 evra). Valja napomenuti da je u tu cenu uključen i trošak prevoza.

"Kada je krenuo prevoz sa mog gazdinstva, pšenica koja se nalazila u kamionu koštala je 235 evra po toni. Ali, kada je stigla u luku Ruon, cena joj je smanjena 30 evra po toni jer više nije zadovoljavala kvalitet za proizvodnju hleb nego za stočnu hranu", kazao je francuski ratar Kristof Hilajret za new.in-24.

Zabrinutost zbog lose žetve u Rusiji i Severnoj Americi

Državna uvozna agencija najvećeg svetskog uvoznika, pšenice Egipta (GASC) kupila je 180.000 tona crnomorske pšenice po prosečnoj ceni od 296,65 američkih dolara po toni. To je gotovo 40 dolara po toni više nego u prethodnoj licitaciji. Očigledno su uvoznici jako zabrinuti zbog loše ruske i severnoameričke žetve. Uslovi uzgoja za sledeću žetvu pšenice u Argentini takođe se brzo pogoršavaju zbog suvog i hladnog vremena. Berza u Buenos Ajresu snizila je rejting useva za devet postotnih bodova.

Većina analitičara veruje da postoji veliki jaz između ponude i potražnje, a očekuju se dalje revizije prema dole za pšenicu iz Rusije i Argentine. U tom kontekstu, globalne bilanse pšenice sa jedne strane i kukuruza sa druge strane ostaju vrlo tesne, sa velikom neizvesnošću u vezi sa tim koliko će kineski uvoz i dalje biti visok, pojasnili su analitičari Agritela.


Tagovi

Tržište žitarica Cene žitarica Francuska Nemačka Terminska tržišta Cena kukuruza Cena uljane repice


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.