Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 28.07.2021. 07:30

Žetva je gotova - cene na svetskim berzama variraju, ali zadržavaju visok nivo

Dok su ratari u okruženju za kilogram pšenice u proseku dobili oko 19,5 dinara, trenutno se cene na svetskim berzama kreću od 212 do 229 evra po toni.

Foto: Depositphotos/wedmov
  • 595
  • 429
  • 0

Žetva je na našem podneblju privedena kraju, a žitarice su u silosima. U nedelju je gošća HRT-ove emisije Plodovi zemlje, direktorka Žito zajednice, Nada Barišić kazala da je u susednoj Hrvatskoj ovršeno čak 1,1 miliona tona pšenice. Prinosi od osam tona po hektaru su, kako tvrdi, rekordni, a zadovoljavajući je i kvalitet zrna. Prema njoj, prosečna cena po kilogramu bila je 19,5 dinara.

S obzirom na ranije godine, ratari su ovom cenom zadovoljni, a rezultat su stanja na globalnom tržištu. Naime, ekstremni uslovi poput grada, mraza, poplava i suša su je podigli. Međutim, ona koju dobiju i dalje je puno niža u odnosu na one sa svetskih berzi.

O daljem razvoju stanja na međunarodnim berzama zavisi koliko će otkupljivači da zarade. Zbog nepovoljnih vremenskih uslova cena bi samo mogla da ide prema gore ili da se održava na sadašnjem nivou, ali ove nedelje ipak je malo pala u odnosu na prošlu.

Trenutno je u izvoznoj luci u Hamburgu cena pšenice 217 evra po toni, što je blagi pad u odnosu na sedam dana ranije kada su iznosile 223 evra. Kukuruz na čikaškoj berzi CME košta 183,87 evra po toni, a tona pšenice 226,43 evra. Što se tiče pariskog EuroNext-a kukuruz se kreće oko 259 €/t, a pšenica 212 €. Blizu je i francuska berza FOB na kojoj se njom trguje po ceni od 215 evra za tonu. 

Uljana repica i dalje košta 590,81 evra po toni na kanadskom ICE-u dok tona soje na čikaškom CME-u iznosi 472,51 €.

Loši vremenski uslovi podržavaju visoke cene

Toplotni talas u Severnoj Americi, kao i jake kiše i poplave u zapadnoj Evropi i Kini izazvali su rast cena. Padavine su zahvatile istočni deo Francuske i velike delove Nemačke. Ne samo da su odložile trenutnu žetvu, već su uzrokovale i veliku štetu na usevima narušavajući njihov kvalitet.

Prema FranceAgriMeru, francuska žetva pšenice pre dve nedelje bila je na četiri odsto, u poređenju sa 42 odsto u ovo vreme lani. Nemačko udruženje Raiffeisen (DRV) snizilo je procenu žetve sredinom jula za 170.000 tona na 22,8 milion tona. Poređenja radi, u prethodnoj godini ovršeno je 22,1 miliona tona, piše agrarheute.

Međutim, vreme na severu SAD-a i Kanade potpuno je drugačije. Ekstremna suša i ponovni porast temperatura iznad 40°C utiču na zalihe žitarica. Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je samo 11 odsto jare pšenice ocenilo dobrom ili vrlo dobrom, što je najlošija ocena od 1988. godine dok je prošle godine čak 68 odsto klasifikovano kao takvom.

Najvažnija područja njenog uzgoja u Kini trenutno su pogođena rekordnim poplavama nakon jakih kiša, što bi moglo da ima značajan uticaj na globalnu potražnju za žitom. Poplave su pogodile provinciju Henan, najveću regiju uzgoja pšenice, zaslužnu za 30 odsto proizvodnje. Ova kineska provincija ujedno je i drugi najveći proizvođač svinja.

Poplava takođe podstiče strahove da bi mogli da se pojave novi slučajevi afričke svinjske kuge. Ova provincija istovremeno čini gotovo 10 odsto ukupne proizvodnje kukuruza.

Međutim, u Rusiji je ozima u proleće stradala od mraza, a kasnije su došle jake vrućine koje će sigurno da smanje prognoze za njenu žetvu. 


Tagovi

Berze žitarica Cene Tržište Prinosi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić