Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje useva
  • 24.07.2021. 18:00

Obilne kiše narušile kvalitet žitarica zapadne Evrope - kakve su procene?

Lošiji vremenski uslovi povećali su opravdani strah među ratarima da će da bude narušen kvalitet zrna, a u nekim područjima su se javile i bolesti na žitaricama.

Foto: Bigstock/budabar
  • 196
  • 782
  • 0

Proizvođači žitarica u zapadnoj Evropi koriste suvo vreme kako bi žetvu priveli kraju, ali, ono je zakasnilo da bi sprečilo štete koje su donele obilne kiše, pogotovo kada je u pitanju kvalitet useva.

Očekuje se da jaka kiša koja je prouzrokovala katastrofalne poplave u Nemačkoj i Belgiji, nije znatno smanjila prinose u ostatku kontinenta. Ipak, evropski usevi su i dalje u boljem stanju u odnosu na severnoameričke koje je opustošila jaka suša. Međutim, povećali su opravdani strah među ratarima da će da bude narušen kvalitet zrna, a u mnogim područjima javile su se bolesti na žitaricama.

"Bili smo uvereni da ćemo imati veliku žetvu, ali padavine su smanjile naša očekivanja", rekao je reutersu poljoprivrednik Žan-Baptist Vervi tokom žetve ječma 100 kilometara istočno od Pariza. "Što se tiče pšenice, prinosi bi mogli da budu na nivou očekivanih, ali kvalitet je upitan", istakao je.

Trgovci žitaricama kazali su da uprkos dobrim prinosima vlažni početak leta može da smanji sadržaj proteina u mekoj pšenici. A upravo to utiče na odluku da li će ona da se koristi u israni ili da se melje za stočnu hranu.

Najveće štete u Nemačkoj

Tvrda pšenica mogla bi da ima narušen kvalitet, ali ozimi ječam pokazuje dobre izglede kada je on u pitanju, ali i prinosi. Što se tiče uljane repice i ona daje pozitivna očekivanja, što je iznenadilo francuske proizvođače koji su se suočili sa sušom, napadima štetočina i prolećnim mrazevima.

Međutim, očekuje se da će poplave u Nemačkoj da smanje nacionalnu proizvodnju, a neizvestan je i kvalitet žitarica. Procene gubitaka useva zbog prošlonedeljnih oluja kretale su se između 150 i 200 hiljada tona, što će da smanji očekivanja od ovogodišnje žetve koja je bila procenjena na 22,8 do 23 miliona tona.

Uprkos nevoljama koje su snašle tamošnje poljoprivrednike, oni u drugim delovima te zemlje mogli bi da napreduju u žetvi ječma pre nego što krenu s uljanom repicom i pšenicom. "Njegov kvalitet je lošiji nego lani, ali to ne predstavlja ozbiljan problem", kazao je jedan analitičar.

U Poljskoj žetva dobro napreduje uprkos suši i prošlonedeljnoj kiši koja je ipak stvorila manje problema u odnosu na druge zemlje. "Vršidba ječma u punom je jeku na jugu i u centralnoj Poljskoj", rekao je analitičar Vojtek Sabaranski iz kompanije Sparks Polska dodajući da je počela i žetva uljane repice na jugozapadu, a pšenice treba da krene.


Tagovi

Žitarice Kvalitet Prinosi Zapadna Evropa Očekivanja Žetva Procene


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.