Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sabor lovaca
  • 27.02.2023. 10:30
  • Zlatiborski okrug, Zlatibor, Čajetina

Hajka na Zlatiboru opet prošla bez ulovljenog vuka

Lovačko udruženje "Zlatibor-Čajetina" proslavilo je 120 godina postojanja, a u sklopu sabora održana je hajka na vuka po 41. put. Vuk je i ove godine nadmudrio lovce.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 437
  • 201
  • 1

Magla, vetar koji popreko nosi sitni sneg, dva stepena ispod nule, a ispred lovačkog doma na Zlatiboru, na strelištu Zova, u ranim jutarnjim satima počelo okupljanje lovaca. Svi ko zapete puške spremni da krenu na hajku na vuka. Okupio ih je ovogodišnji Sabor lovaca, koji je počeo još u petak, a poslednji dan (u nedelju) namenjen je za hajku na vuka po 41. put.

Ove godine došlo je mnogo više učesnika nego prethodnih, a razlog je i proslava 120 godina postojanja lovačkog društva "Zlatibor-Čajetina". Došli su iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske (BiH), Crne Gore, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, preko njih 300. Pre zbora okupljaju se ispred Lovačkog doma, a unutra popiju kaficu i čaj da bi se ugrejali. Bilo je snega i kiše na ranijim hajkama, ali ovakve magle, kažu lovci još nisu videli. Svi trljaju ruke da bi ih ugrejali od hladnog vetra koji probija do kostiju, a u međuvremenu je počeo i sneg da pada.

Lovačke priče

Uz kaficu prepričavaju svoje lovačke priče iz prethodnih lovova, o divljim svinjama, lisicama, a poneko pomene i vuka. Mada, sa onima sa kojima smo pričali, svi su nekada upucali bar jednog vuka (!?). Da li su to samo njihove priče ili je istina, to samo oni znaju. Smeju se, šale se, pa nije ni čudo što kažu da u lov najviše idu zbog druženja.

Svi su tu zbog druženja

"Pustio si brkove, e baš te briga, više te neće zvati Ćelo, nego Brko", čuje se za jednim stolom.

Na više mesta, unutra i napolje pod šatrama, sprovodi se upis i evidencija lovaca. Sekretar LU "Zlatibor - Čajetina" Marko Pantović za Agroklub kaže da su juče bile streljačke discipline, a danas sledi hajka. Podsetio je da je ova organizacija osnovana 1902. godine u Čajetini, ali zbog korone proslava je odložena za ovu godinu.  

"U prethodnih mesec dana smo intezivno pratili divljač. Primetili smo četiri vuka, pa će taj potez na kome će se loviti biti Lečića vrh, Vučijak, Klade. Očekujemo oko 300 učesnika u lovu i naše članstvo. Vreme nam ne ide na ruku, ali sve je to priroda i draž ove akcije. Nije idealno i nikad nije idealno, tako da smo naviknuti na razne uslove. Nadamo se da ćemo srediti vuka. Dozvoljen je odstrel pet vukova, ali mi ćemo biti zadovoljni i da jednog ulovimo", kaže Pantović i dodaje da su prošle godine imali priliku da odstrele vuka gde je gost pucao, ali nije bio precizan.

Aktima se određuje tačan broj vukova za odstrel

Evropska unija je zabranila lov vuka, pa na pitanje gde smo mi u tom, Pantović je mišljenja da Zajednica to uradila iz razloga što ga je ista i istrebila.

"Kod nas ne postoji razlog za takvim merama iz razloga što mi vuka imamo. Svake godine se kako na nivou lovačkih udruženja, tako i saveza, donose planski akte koji uređuju tačan broj koliko će se odstreliti vuka i druge divljače".

Pantović daje uputstva za lov

On dodaje da za razliku od prethodnih godina, ove i prošle godine bilo je manje štete koju su nanosili ovi šumski predatori. U samom lovištu kojim gazduje LU "Zlatibor-Čajetina" vukovi su rastrgli jednu košutu. Upravo uzgoj jelenske divljači je ono na šta su posebno ponosni u ovom udruženju.

"Pre dve i po godine pod pokroviteljstvom države pokrenuli smo projekat reprodukcija jelenske divljači. Do sada je na prostoru Zlatibora pušteno 60 jedinki jelena, od kojih je 48 u prirodi, a 12 je nedavno stiglo i nalaze se u prihvatilištu. Zabeležene su i prinove, pa tako sada ukupno imamo oko 80 jedinki jelenske divljači", kaže naš sagovornik.

To nije jedina prinova u ovom lovištu.

"Zajedno sa Biološkim fakutletom iz Beograda pokrenuli smo monitoring medveda gde smo obeležili četiri jedinke medveda, a oko 12 do 13 jedinki su stalno prisutne u našem lovištu. Njihova brojnost raste. Jedna obeležena mečka je omecila četiri mečeta", dodao je sekretar LU "Zlatibor-Čajetina".

I deca i žene deo hajke

Već je vreme za polazak na teren i daju se poslednja uputstva. Prvo što je izdao naređenje je da svi lovci pređu preko dezo-barijere zbog afričke kuge. Zatim su određeni i podeljeni sektori. Sa nestrpljenjem da krenu u hajku su i najmlađi učesnici, devetogodišnji Ranko i njegov brat Dejan Marković (14) sa Zlatibora.

"Nije nam prvi put da smo u lovu. Ranko je išao nekoliko puta, a ja sam bio više puta i na hajci na vuka. Idemo sa tatom i sve je super. Nema veze što je hladno, dobro smo obučeni. Od svega najlepše je druženje", kaže Dejan.

I ova akcija nije prošla bez jedine žene lovca Milice Bukvić. Ima 77 godina i ovo joj je 31. put da prirustvuje hajci na vuka.

Preko 30 godina Milica goni vuka

"Nema žena u lovu, valjda im je malo teško, ali meni baš prija. Sada je veliki problem magla, pa vukovi imaju šanse. Ako sneg padne, biće tragova i lakšeg lova. Ovde sam najviše zbog šetnji i lepote prirode. Lepo je druženje i volim prirodu", kaže Bukvićeva.

Učestvuju i Vojvođani

Na Zlatibor je stigla i grupa lovaca iz Čuruga. Uroš Đuradin kaže da je prvi put na zlatiborskoj hajci.

"Ovim se bavim od 1995. godine i prvi put sam ovde. Pre mesec dana sam ulovio prvog vuka u Blacu, nadam se da ću i ovde biti te sreće", kaže gost iz Čuruga.

Već 30 godina na zlatiborsku hajku na vuka redovno dolazi Branko Miodanić iz Prnjavora.

"Ove godine sam došao sa grupom od 16 lovaca. Imao sam sreće da sam pre nekoliko godina u Murtenici, a pre toga na Torniku ulovio vuka. To je poseban osećaj. Uloviti vuka je kao kada osvojite Vimblodon u tenisu. To je vrh u ovom sportu. Ima jedna priča da najpoznatiji lovac iz mog vremena pokojni predsednik Tito nikada nije ulovio vuka, jer ne može da se naštima. To mora da se ima sreće, volje, strpljenja i želje", kaže Miodanić i dodaje da su lovci humani i društveni ljudi, koji više unose, nego što iznose iz lovišta - oni prihranjuju i čuvaju divljač.

I ove godine bez uspeha

A kada su u pitanju vremenske prilike on kaže da nije baš pogodno vreme zbog magle - "ali, valjda će malo napadati snega".

"Ima jedna izreka koja glasi: za pravog lovca nema lošeg vremena i stroge žene", dodao je naš sagovornik.

Hajka se završila bez ulovljenog vuka.


Foto prilog


Tagovi

Sabor lovaca Hajka na vuka Marko Pantović Evropska unija Jelenska divljač Monitoring medveda Milica Bukvić Branko Miodanić Uroš Đuradin Zabrana lova u EU


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.