Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jeleni
  • 23.03.2021. 12:00

Jeleni ponovo pasu na proplancima Zapadne Srbije

O jelenima brinu se lovačka udruženja sa ovih područja, a najlepše od svega je što će ove životinje ponovo živeti na planinama Zapadne Srbije.

Foto: Lovačko udruženje Zlatibor
  • 2.027
  • 896
  • 3

Puštanjem evropskog jelena u prostor repro-centra na Zlatiboru još jedan je deo državnog projekta reintrodukcije ovih životinja u Zapadnoj Srbiji, koji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ovim projektom na Zlatiboru rukovodi Lovačko udruženje "Zlatibor".

Prema rečima Milovana Kneževića, predsednika ovog lovačkog udruženja u repro-centru na Trčinogi na Zlatiboru pušteno je skoro 20 jedinki jelena.

"Pustili smo 19 jedinki, skoro po pola muških, pola ženskih. Dopremljene su iz lovišta "Кozara", iz Bačkog Monoštora. Ovo je deo projekt koji traje pet godina i u planu je da u tom periodu naselimo oko 100 jedinki. Sledeću turu planiramo iduće godine. Naravno, sve će zavisiti od mogućnosti lovišta koje ih isporučuje", kaže Knežević i dodaje da je Tara već ispustila određeni broj jedinki, Nova Varoš takođe, a sada i Zlatibor zaokružujem tu priču povratka jelenske divljači na područje na kojem je nekada davno obitavala.

Do juna i prinove

Jeleni su smešteni u prihvatilište, na površini od 18 hektara.

"Repro-centar je kompletno obnovljen, u skladu sa potrebama prihvatanja i čuvanja ove divljači. Tu će provesti izvesno vreme, odnosno sve dok stručna služba, koja će pratiti adaptaciju ovih životinja, ne proceni da su spremni da se puste na otvoreno područje lovišta Zlatibor. Otprilike, to će biti period od dva do tri meseca, posle čega mogu biti pušteni izvan prihvatilišta", kaže naš sagovornik i naglašava da su im u prihvatilištu obezbeđeni hrana, voda i sva potrebna nega. Tokom proleća, do juna, očekuju i prinove, jer će se jedan broj košuta oteliti.

U prihvatilištu su im obezbeđeni hrana, voda i sva potrebna nega

"Popravljena je ograda, napravljene su hranilice za zrnastu i kabastu hranu, kao i pojilišta i solišta."

Kada jeleni budu pušteni na otvoreno Knežević je objasnio da nema opasnosti od medveda, a manje-više od vukova.

"Vuk ne uništava jelene. On samo lovi životinju koja je bolesna, tako da samo zdrave životinje opstaju. A i ovde nema vukova u velikom broju", objasnio je predsednik lovačkog udruženja "Zlatibor".

Na Tari ima 55 jedinki, u planu - pojačanje

Aleksandar Stanojević, predsednik lovačkog udruženja "Užice", kaže je užičko udruženje sa reintrodukcijom svog lovišta počelo u martu 2019. godine.

Nisu ugroženi od medveda, a vukova nema u velikom broju (foto: LU Užice)

"Tada smo, posle karantina i adaptacije, pustili smo 27 jedinki i pet teladi. Da su se životinje potpuno adaptirale na Tari govori i podatak da su nakon puštanja na otvoreno, došlo i do reprodukcije u prirodi i da ima podmlatka nastalih i rođenih u prirodi. Sada imamo 55 jedinki koje obitavaju na teritoriji našeg lovišta na Tari, lovišta udruženja lovaca iz Bajine Bašte i na teritoriji Nacionalnog parka Tara", rekao je Stanojević i dodao da će sigurno nabaviti još jedinki.

Jeleni koji su do sada pušteni na Tari nabavljeni su iz Plavna, Dubošnice na Kučaju, od "Srbija šuma" i iz Mađarske.

Iz Vojvodine na Zlatar

Posle šest decenija od kako su istrebljeni na padinama Zlatara ponovo pasu jeleni. U avgustu prošle godine novovaroško lovačko udruženje "Kozomor" je kroz pomenuti projekat naselilo 12 grla ove divljači u prihvatilište u selu Senište kod Nove Varoši. To prihvatilište je na površini od 4,5 hektara bogato vodom, rastinjem i svim ostalim prirodnim uslovima za ove životinje, a istovremeno je povezano putevima i dostupno lovočuvarskoj službi radi kontrole i nadzora unete divljači.

Projektom naseljeno 12 grla u prihvatilište u selu Senište kod Nove Varoši (foto: LU Kozomor)

Doveženi su iz Vojvodine. Krajnji cilj ovog projekta jeste stvaranje stabilne populacije jelenske divljači na ovom prostoru, povećanje biodiverziteta, a samim tim i obogaćivanje turističke ponude celog zlatarskog kraja.

"Planirano je da se u narednih tri do pet godina u ovo prihvatilište svake godine u zimskom periodu unosi po dvadesetak grla jelenske divljači različite polne i starosne strukture koja će se tu prilagođavati nekoliko meseci, a zatim tokom jula, nakon teljenja bremenitih košuta, ispuštati u prirodu", izjavio je tada Slobodan Ljubojević, koordinator projekta.


Foto prilog


Tagovi

Evropski jelen Povratak jelena Milovan Knežević Repro-centar na Trčinogi na Zlatiboru Lovište "Кozara" Aleksandar Stanojević Slobodan Ljubojević


Autorka

Zvezdana Gligorijevic

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pored ovakve situacije sa sušom i cenama u poljoprivredi, možete se samo slikati. I šta onda raditi? Pa ništa, slikati se 😃 To je uradio mladi bračni par Vaci, sutradan, posle svadbe, u dekorativnom ambijentu u Stanišiću kod Sombora. Suncok... Više [+]