Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hajka na vuka
  • 21.02.2022. 12:00
  • Zlatiborski okrug, Zlatibor

Dvesta lovaca i nijedan nije ulovilo vuka?

Šumska zver je i ove godine uspešno izbegla lovce, a može se reći da je imala i sreće. Lovac je pucao, ali je i promašio.

Foto: Depositphotos/VitalikRadko
  • 526
  • 180
  • 0

Na Zlatiboru je ovog vikenda održan 40. Sabor lovaca Srbije, u okviru koga i tradicionalna hajka na vuka. Oko 200 lovaca se sakupilo iz svih krajeva Srbije i zemalja u regionu da love ovu zverku po bespućima najpoznatije planine Zapadne Srbije.

"Ima vukova ovde. Od početka godine je odstreljeno 10 i to kada su naši lovci išli u lov na divlje svinje. Sada su lovočuvari primetili dva u selu Semegnjevo", kaže Milovan Knežević, predsednik Lovačkog udruženja "Zlatibor".

Pucao i promašio

Lovilo se na potesu revira Lečića brdo, Kuzeljske strane, Semegnjevo, Klade i Čalovca. Pored vuka, moglo je da lovi i šakal i lisica. Jasno je naglašeno da postoji mogućnost da vide i jelene, koje su tokom prošle godine pušteni u lovište na Zlatiboru, i divlje svinje, ali da se na njih ne puca. Takođe su upozoreni i na medveda, koji je prošle godine bivao na pomenutoj planini.

Vuka su lovili na obroncima Zlatibora

I posle nekoliko sati potrage za vukom, lovci iz Ćuprije su ga videli.

"Ćuprijski lovac je pucao u vuka, ali je promašio. To je bilo na Lečića brdu, kod Milinkovića kuća. Došla je životinja do kuća, ali nije ni čudo kada su napuštene", kaže Knežević.

Najvažnije je druženje i šetnja prirodom

Lovci nisu razočarani, jer kako kažu najbitnije im je druženje i da borave u prirodi. Jedan od najstarijih lovaca i sa najviše ulovljenih vukova u Srbiji je Zlatiborac Sreten Jovanović.

"Za 50 godina, koliko se bavim lovom, odstrelio sam 23 vuka. To je rekord u Srbiji. Imam čak i belog vuka, a to se događa da među hiljadu ulovljenih vukova bude jedan beo. Ulovio sam ga kada je počela hajka, pre 40 godina", kaže Jovanović.

Nisu razočarani, važno im je druženje

Ovaj slavni lovac za vuka kaže da je veoma je oprezan i da ima izuzetan sluh i vid. U to se i sam uverio.

"Na čeki sam i vidim vuka 100 m od mene. Kucnem malo u drvo, toliko tiho da i ja jedva čujem, a on poskoči i gleda u pravcu odakle je došao zvuk. Teško ga je uloviti. Evo i jedan podatak. Tito je u njegovom arsenalu trofeja imao svega, sem vuka. Sve su mogli da mu nameste, sem vuka."

Lovci svih uzrasta i oba pola

Među lovcima su i tri generacije Jokića iz Užica. Najmlađi su desetogodišnja braća Pavle i David, zatim njihov otac Radomir i deda Slavko.

"Još od sedme godine idemo u lov, a ovo nam je prva hajka na vuka na Zlatiboru. Nekako je uzbudljivo, a najlepše od svega je što smo u prirodi", kažu dečaci.

Dečaci sa ocem i dedom prvi put u hajci na vuka

A redovno, na svakom Saboru do sada održanom, osim prošle godine, dolazi Milica Bukvić sa Zlatibora, jedina žena lovac na ovogodišnjoj hajci.  

"Lovom se aktivno bavim 29 godina, a pušku nosim još od 1969. godine. Tajne lova me je naučio moj muž. I stalno smo išli zajedno. Na ovom Saboru sam od kako je počeo da se održava, jedino prošle godine nisam bila, jer zbog korone nije ni održan. Vuka još nisam ulovila, a moji odstreli su uglavnom lisica, zec, kuna, ova sitna divljač. U ovom svemu je najlepše druženje i priroda", kaže Bukvićeva koja sa 76 godina još uvek nosi pušku i hoda vrletima Zlatibora.


Foto prilog


Tagovi

Sabor lovaca Srbije Hajka na vuka Milovan Knežević Milica Bukvić Lov Divljač


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.