Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vuk
  • 08.09.2022. 17:00

Vukovi napadaju stoku i meštane u Kninu - nedodirljiv jer je zaštićena vrsta?

Nekad su bili visoki kao psi, danas su dvostruko veći i imaju grivu, opisuju kninski pastiri.

Foto: Depositphotos/jill@ghostbear.org
  • 409
  • 56
  • 0

Pravi teror vukova vlada u okolini Knina u Hrvatskoj - meštani svedoče da su dvostruko veći nego pre tridesetak godina, da imaju grivu i da to nisu oni koji su ranije živeli na Dinari. Zveri napadaju stoku, ljude, pa i decu, kažu meštani, a prenosi Sputnjik.

Stanovnici ovog kraja Biovičina sela, Kistanja u blizini Knina ogorčeni su na državu jer je naknada za štetu koju počini zaštićena životinja premala i stiže kasno, dok je kazna u slučaju da neko ustreli ili postavi zamku ovoj zaštićenoj životinji i do 6.000 evra.

"Nekad su bili visoki kao psi, danas su dvostruko veći i imaju grivu. To su uvezeni vukovi, možda iz Kanade i Sibira. Ne, to nije vukopas, mešanac divljih pasa i vukova. Ovi su uvezeni. Užasno ih je i videti, a kamoli kad krenu na vas i kad vas napadnu", pričaju pastiri u selima kod Knina.

Saša Štrbac iz opštine Kistanje kaže kako su ga napala dva vuka.

"Od jednog sam se odbranio, a drugi je vuk ubio mog psa. To nije jedini put da smo imali susret s vukovima. Napali su i dete", ispričao je Štrbac i dodao da su mu vukovi pojeli više koza i jagnjadi.

Skoro 30 miliona evra štete

Napad vukova u Hrvatskoj nije usamljen slučaj. Poljoprivrednici i stočari naročito oni u Dalmatinskoj oblasti, na rast vučje populacije i drugih zaštićenih divljih zveri, gledaju kao na ozbiljnu pretnju. Kako su Nezavisne novine prenele sredinom avgusta, na području grada Vrlike, koji se nalazi u blizini Knina, meštani su snimili jednog kako šeta usred dana pre podneva ranjen na levoj strani glave.

Kod naših komšija, Pravilnik o naknadi štete zbog napada vukova odnosno divljih, strogo zaštićenih životinja na stoku propisuje da bi naknada trebalo da poraste u skladu sa rastućom populacijom mesoždera. Troškovi odštete u EU iznose preko 28,5 miliona evra godišnje za štete na životinjama i imovini poljoprivrednika, pri čemu je prosečna cena štete po grabljivici 2.400 evra za vukove i 1.800 evra za medvede.

Dvesta lovaca i nijedan nije ulovilo vuka?

Napadi vukova u Srbiji su retki, još ređi medveda. Ipak, krajem jula, prema pisanju Aloa, vukovi su napali ovce meštana planinskog sela Dulene kod Kragujevca, gde je nastradalo je više desetina ovaca i jagnjadi. 

Loviti ili ne loviti?

Odstrel ovih predatora u našoj zemlji je dozvoljen od jula do marta, osim u Vojvodini gde je zabranjen preko cele godine. Procene su da ih ima oko 1.000, a da se godišnje odstreli oko 200 primeraka. Prema Zakonu o divljači i lovstvu, štete koje napravi ova divljač tokom lovostaja, dužno je da nadoknadi Ministarsvo zaštite životne sredine. 

Kako smo ranije pisali, prema Direktivi o staništima iz 2020. godine Evrpskog suda pravde, vuk koji zaluta "u blizinu ili u naselje ljudi, prolazi kroz takva područja ili se hrani ljudskim resursima, ne može da smatra životinjom koja je napustila svoje "prirodno okruženje" pa je stoga i dalje zaštićena."


Tagovi

Vukovi Napadi Šteta Napadi na stoku Saša Štrbac Zaštićena vrsta


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu