Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo
  • 01.03.2019. 17:00

Akontna cena maline 120 dinara za prvu klasu roda

Hladnjačari u zapadnoj Srbiji kažu da u ponuđenoj ceni ima mesta za zaradu svih u malinarskom lancu, dok malinari tvrde da ona ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

Foto: Željko Dulanović
  • 2.812
  • 390
  • 0

Preduzeće "Sirogojno company" iz Sirogojna na Zlatiboru ponudilo je proizvođačima maline akontnu cenu od 120 dinara za kilogram prve klase novog roda. Malinari međutim kažu da je ona "ponižavajuće mala" i da nakon nekoliko loših godina predstavlja definitivan krah malinarstva u Srbiji.  

Kako sprečiti sušenje korena maline?

Krajnju otkupnu cenu odrediće tržište 

Preduzeće "Sirogojno company"  je najveći izvoznik maline i drugog zamrznutog voća kod nas pa se pretpostavlja da će akontna cena koju su ponudili biti reper za sve ostale hladnjačare. Cena od 120 za kilogram, pojašnjavaju u Sirogojnu, podrazumeva preuzimanje maline na terenu, dok će proizvođači koji sami dovezu rod do hladnjače dobiti nešto više. U tom slučaju cena je u startu 137 dinara, uz uslov da gajbice nisu punije od dva kilograma i da se pre podne ubrana maline predaje u podne, a popodnevno branje uveče.

"Krajnju otkupnu cenu odrediće tržište, a uslovi na njemu se stalno i brzo menjaju. Sada je međutim najvažnije da proizvođači ispoštuju osnovne higijenske zahteve  jer su kontrole stroge i lako se otkrivaju svi propusti u procesu proizvodnje i transporta. Samo naše preduzeće za te kontrole na granici godišnje plaća 75.000 evra", kaže Rade Ljubojević, vlasnik "Sirogojno company" i potpredsednik Privredne komore Srbije.   

Kako je pojasnio ekipa stručnjaka krenula je zato da upoznaje proizvođače sa novim principima i njihovim obavezama u okviru standarda dobre proizvođačke  prakse. "Evidentno je da se mora prekinuti sa ustaljenom praksom orošavanja zasada vodom iz neispravnih potoka i rečica, dok se pesticidi moraju koristiti po tačno propisanom uputstvu" kaže on.  

Ivan Tasić u novu proizvodnu sezonu ulazi sa zebnjom

Troškovi proizvodnje kilograma maline 81 dinar ili 1,19 evra?!

U ovoj kompaniji su izračunali da troškovi proizvodnje jednog kilograma maline koštaju 81 dinar, pa smatraju da u njihovoj ponudi ima mesta za zaradu svih u malinarskom lancu. Malinari, međutim tvrde da je proizvođačka cena znatno veća, a prema njihovoj kalkulaciji lane je iznosila 1,19 evra za kilogram.

"Ista grupa hladnjačara je pre pet godina izašla sa proizvođačkom cenom od 78 dinara, pa mi nije jasno koje su sve parametre koristili prilikom formiranja nove. Prema njima troškovi su za svo ovo vreme porasli svega tri dinara mada je sve drastično poskupelo, a malinarima su nedavno  nametnuta i nova opterećenja u vidu plaćanja poreza i doprinosa za sezonske radnike. Meni su u Radnoj grupi za malinu prošle godine zamerili što sam u proizvođačku cenu od 1,19 evra ukalkulisao i trud vlasnika malinjaka," kaže dr Aleksandar Leposavić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku, koji  je juče u Bijelom Polju učestvovao na skupu proizvođača maline iz regiona. 

Japanci zainteresovani za uvoz srpske maline i borovnice

Zapušteno 60 odsto malinjaka 

Prošle godine otkupna cena maline u Srbiji varirala je od 50 do 140 dinara za kilogram u zavisnosti od klase. Malinari strahuju da će hladnjačari i ove godine koristiti oprobani recept od prošle kada su ubranu malinu masovno svrstavali u nižu klasu kako bi joj "oborili" cenu.  
           
"Na žalost ujdurmama hladnjačara nema kraja. Ovih dana su tako u Prijepolju pojedini hladnjačari najavili proizvođačima da će im, kako stoji u ugovoru, akontnu cenu maline isplatiti do 30. aprila 2020. godine. To je bruka i sramota. Pa zar i u ovako teškoj situaciji malinari treba da svojom crkavicom kreditiraju hladnjačare koji zarađuju na njihovoj muci. Zato i ne treba da čudi što su mnogi malinari potpuno odustali ili smanjili proizvodnju, a procene stručnjaka govore da je već zapušteno oko 60 odsto malinjaka", kaže Slađana Stanković, predsednica Sklupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača zapadne Srbije. 

Ona ističe i to da je samo predsednik tog udruženja digao ruke od proizvodnje na preko šest hektara kod Užica i otišao na Island da zaradi da pokrije gubitke koje je imao na malini u nekoliko poslednjih godina. 

Jednostavnijom sertifikacijom do više proizvođača organske hrane

Cena maline ne sme biti ispod 1,45 evra          

Proizvođači maline kažu da prosečna cena za kilogram ovogodišnjeg roda ne bi smela da bude ispod 1,45 evra.  Za određivanje cene uvek je barometer bio kilogram nabrane sveže maline u gajbici za kilogram griza (samlevena zamrznuta malina) za izvoz.

Pre 25. decembra 2018. godine u Srbiji cena griza kretala se od 1,15 do 1,17 evra, a rolenda 1,80 do 1,90 evra.

"Prosečna cena za kilogram maline nabrane u gajbici, koju mi tražimo za 2019. godinu, ne sme biti ispod 1,45 do 1,60 evra. Što se tiče kupine, ako uzmemo u obzir 2017. i 2018. godinu, cena kilograma ovog voća ne sme biti niža od 1,25 evra za "čačansku“ a za malo bolje sorte za 10 do 20 evro centi više," izjavio je nedavno Dobrivoje Radović, predsednik "Asocijacije malinara Srbije".


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Cena maline Asocijacija malinara Srbije Dobrivoje Radović Slađana Stanković Aleksandar Leposavić


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]