Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vitko vreteno
  • 06.01.2023. 10:00

Vitko vreteno: Kako da formirate ovaj uzgojni oblik?

Razlika između vitkog vretena i vretenastog žbuna je u tome što je vitko vreteno slabije bujnosti, užeg oblika i nema jake skeletne grane koje karakterišu vretenasti žbun.

Foto: Depositphoto/HappyLenses
  • 712
  • 51
  • 0

Vitki vretenasti žbun (vitko vreteno) je konična, kupasta kruna sa vertikalnom centralnom produžnicom, odnosno vođicom, po kojoj su spiralno raspoređene slabije bujne rodne i nerodne grane, koje su idući od osnove ka vrhu sve kraće, dok se između njih mogu nalaziti kratke rodne grančice i slabiji mladari.

Razlika između vitkog vretena i vretenastog žbuna je u tome što je vitko vreteno slabije bujnosti (visina voćke dva do 2,5 m), užeg oblika (prečnik osnove krune jedan do 1,6 m) i nema jake skeletne grane koje karakterišu vretenasti žbun. Kao podloga za jabuku koristi se uglavnom M9 i M27 za bujne sorte (džonagold i melroz), a u manjoj meri M26, MM106 i MM104 - koje mogu da se koriste za slabo bujne sorte jabuke, tipa ajdareda i sper tipove. Za sorte krušaka (prednost dati vilijamovki i Krasanki) kao podloga koristi se neki klon dunje - bilo MA, Ča7, R5 ili BA29 ili još bolje dunja MC, najkržljavija podloga za krušku.

Posađene sadnice se pred početak vegetacije skrate na 75-90 cm iznad zemlje, zavisno od bujnosti sorte, i vezuju se za naslon. Važno je napomenuti da se kod sadnica sa prevremenim grančicama prekraćivanje vrši na 30 cm iznad poslednje dobro razvijene prevremene grančice.

Ostavi se samo vršni mladar

Iz pupoljaka na voćkici izbiće mladari. Kada oni, a posebno pri vrhu, dostignu dužinu od oko 10 cm, ostavi se samo vršni, a dva do tri ispod njega uklone se do osnove, zbog konkurencije. Istovremeno treba ukloniti i sve mladare izbile od zemlje pa sve do 40 cm visine, odakle počinje krošnja voćke, odnosno žbun. Ukoliko su ostali mladari na centralnoj osi gusti, valja ih prorediti, pri čemu se nastoji da oni koji ostanu budu spiralno raspoređeni. U toku maja - juna ostavljeni mladari se razvode pod uglom 60-65° ili u horizontalan položaj ili blago nadole.

Koji su idealni uzgojni oblici krošnje u zasadima voća?

U prvoj fazi razvođenje se vrši štipaljkama, čačkalicama ili odbojnicama, a u drugoj fazi ako ima bujnih lastara, onda i malim tegovima od betona sa štipaljkama. Ukoliko se prva intervencija izvede na vreme, efekat je vanredno dobar jer letorast dobija otvoren ugao, i do 90 stepeni, čime se potencira i formiranje rodnih pupoljaka, pa otud rod već u drugoj godini.

U drugoj godini se vođica ne skraćuje

U proleće druge godine po sađenju nastavlja se s obrazovanjem oblika. Tom prilikom se vođica odnosno vršna produžnica ne skraćuje, već se ostavlja onakva kakva je. Jedino, ako je suviše bujna (80-90 cm), onda se skraćuje na 70-80 cm. Daleko je bolje ako se vodilica ukloni i prevede na pavodilicu (konkurenciju vodilici), da bi se dobilo krivudanje centralne produžnice, radi boljeg obrastanja rodnim grančicama po celoj dužini.

Takođe, u toku vegetacije kao i u prvoj godini se izbacuju mladari koji konkurišu produžnici, kao i oni koji konkurišu produžnicama na prvim ramenim granama koje su ostavljene u prošloj godini. Uspravno rastući letorasti se uklanjaju ili povijaju ukoliko ih nema dovoljno na prvim ramenim granama. U ovoj godini neke sorte jabuka i krušaka doneće malo roda. Stoga treba voditi računa da se slabije mlađe voćkice ne opterećuju mnogo rodom.

Mora da se zadrži koničan oblik

U proleće treće godine po sađenju vođica se ne skraćuje ili prevodi na pavodilicu, ukoliko je bujna, uklanjaju se samo letorasti uspravnog porasta na centralnoj produžnici i bočnim granama i oni u sredini koji krošnju čine suviše gustom. Ostali letorasti se ne skraćuju, već se samo produžnice bočnih grana prevode na horizontalne letoraste, a kod bujnih sorti u donjih skeletnih grana vrši se izolacija vršnog letorasta i blago povijanje.

Mašinska rezidba jabuka: Redovi u voćnjaku kao "engleske živice"

U toku vegetacije uklanjaju se mladari koji rastu uspravno ili ako ih nema dovoljno, razvode na zeleno kako je već opisano. Važno je da idući od osnove ka vrhu skeletne grane budu sve kraće, kako bi kruna zadržala koničan oblik.

U četvrtoj godini vođica se prevodi na slabiju bočnu granu i vrši se uklanjanje svih bujnih letorasta i starijeg drveta na patrlj pogotovo iz donjih delova krune. Idući nagore, skeletne grane se ostavljaju sve kraće kako bi se zadržao koničan oblik, ali se ipak vodi računa da se popuni prostor između voćaka u redu. Kod bujnih sorata izbacivati grane sa izrazito oštrim uglom, a ostale povijati. Počev od ove godine rezidba se obavlja na rod.

Orezivanje u punoj rodnosti

U punoj rodnosti orezivanje se vrši radi obnove rodnog drveta, zbog čega se uklanja određen broj grana. Tom prilikom se vodi računa da se uklanjaju najbujnije grane, jer ako se one ostave onda se narušava osnovna koncepcija vitkog vretena. Da bi se održala uravnotežena rodnost potrebno je da na voćki budu zastupljena po trećinu jednogodišnjih, trećinu dvogodišnjih i trećinu trogodišnjih grana. Vodi se računa da ne postoje stalne, skeletne grane, već samo centralna grana, na kojoj se posle svake treće godine bočne grane rezidbom skraćuju na patrlj dužine jedan do 1,5 cm, sa nagnutim presekom prema stablu na gore, tako da iz donjeg okca patrlja izbije mladar pod povoljnijim, otvorenijim uglom.

Najbolje je da se donjem delu krune ostave tri do četiri osnovne grane, a sva ostala razgranjenja čine "rodni čvorovi". U svakom "rodnom čvoru" nastojati da bude jednogodišnji letorast, dvogodišnja rodna grana i trogodišnja rodna grana, koja se orezuje na patrlj. Međutim, skraćivanje grana na patrlj se vrši u četvrtoj, petoj godini kod bujnih sorti, čime se uklanja starije poluskeletno drvo. Pošto kod bujnih sorti obnova drveta nije problem, orezivanje na patrlj nije nužan pomotehnički zahvat.

Uzgojni oblik za trešnje i šljive - poboljšana piramida

Rodni čvorovi, po potrebi, mogu se zamenjivati jednogodišnjom grančicom u neposrednoj blizini, ukoliko zakržljaju, budu oštećeni od prouzrokovača bolesti ili štetočina ili ako po položaju njihova zamena, jednogodišnja grančica, bude adekvatnije rešenje.

Kod sorti gde se vrši uklanjanje poluskeletnog drveta na patrlj za preporuku je premazivanje preseka voćarskim voskom ili santar-em pastom, jer je moguća pojava na presecima jabukinog staklokrilca i krvave vaši. Zelena rezidba i intervencija na zeleno više utiče na smanjenje bujnosti voćaka nego zrela rezidba.


Tagovi

Vitki vretenasti žbun Vitko vreteno Podloga za jabuku Vršni mladar Uklanjanje letorasta Orezivanje Puna rodnost


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.