Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voća
  • 19.10.2019. 08:00

Uzgojni oblik za trešnje i šljive - poboljšana piramida

Poboljšana piramida osigurava čvrst kostur i dobro osvetljenje krošnje. Pročitajte na šta treba obratiti pažnju tokom prve tri godine.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 2.446
  • 124
  • 0

Poboljšana piramida osigurava čvrst kostur i dobro osvetljenje krošnje. Visina je debla 80 do 90 cm. Centralna vođica se završava uspravnom produžnicom. Na centralnoj vođici se formira 4 do 8 bočnih skeletnih grana u spiralnom rasporedu, međusobno po visini razmaknutih 20 do 40 cm. Na visini uzgoja centralna provodnica se odstranjuje te voćka završava zadnjom bočnom granom.

U prvoj godini se suviše bujne mladice savijaju od polovine jula 

U prvoj godini sadnicu je potrebno prekratiti za 30 cm više nego što je predviđena visina debla. Ako je rast u prvoj godini izrazit, biraju se dve ili tri primarne grane dužine 60 - 70 cm. Tokom juna svijaju se pod uglom od 45 stepeni, a ostale se ne diraju. Čim započne rast mladica, na 5 do 10 cm pinciraju se sve mladice koje su ispod prve etaže. Takođe se pinciraju i sve mladice pri vrhu vođice. Pinciranje vođice radi dobijanja mladica za formiranje ostalih etaža može se obavljati ako je rast jako bujan i to do početka juna. Suviše bujne mladice, koje bi mogle postati konkurenti osnovnim granama, savijaju se od polovine jula u luk, naročito u gornjem delu krošnje, gde se nalaze mladice odabrane za osnovne grane.

Pripremite se za jesenju rezidbu voća

Tokom druge godine u februaru obaviti rezidbu, a u trećoj je oblikovan uzgojni oblik 

Tokom druge godine u februaru, pre početka kretanja vegetacije, obavlja se osnovna rezidba i oblikuju se etaže. Vođica se reže 40 cm od gornje osnovne grane. Ako prethodne godine nisu svijene konkurentne grane, one se odrežu do osnove. U vegetaciji, sve do početka juna, treba pincirati mladice (rez u zeleno) u blizini vrha, da bi vođice osnovnih grana što brže rasle. Od izraslih mladica na etažama biramo najpovoljnije bočne grane, a ostale odstranjujemo do osnove, pojašnjava Mihajlo Žikić diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, savetnik u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Srbije. 

U trećoj godini nastavlja se odabir osnovnih etažnih grana, a na drugim osnovnim granama biraju se i uzgajaju sekundarne grane, koje su smeštene bliže vođici. Vođica se skraćuje na visinu zadnje etaže. U ovoj godini oblikovan je uzgojni oblik.

Više koristiti rezidbu na zeleno 

Preporučuje se da se u idućim godinama, nakon oblikovanja uzgojnog oblika, više koristi rezidba na zeleno (pinciranje - za proređivanje i čišćenje krošnje), a manje osnovna rezidba. Ona izaziva pojavu vodopija što se nepovoljno odražava na rodnost voćke.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Poboljšana piramida Sadnice Rezidba Piniciranje vođice Mladice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u