Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pseudoperonospora cubensis
  • 14.05.2020. 07:30

Plamenjača bundeva: Kako je prepoznati, sprečiti i lečiti?

Ova bolest javlja se tokom leta i to od juna do septembra, a biljke mogu biti zaražene plamenjačom u svim razvojnim stadijumima. Dakle, dok su biljke iz rasada mlade ili kada su već razvijene biljke i mogu da rode.

Foto: Depositphotos/V_Nikitenko
  • 1.356
  • 32
  • 0

Plamenjača tikvenjača (Pseudoperonospora cubensis) jedna je od najznačajnijih bolesti krastavaca, tikvica, dinja i lubenica. Prema osetljivosti, od navedenih kultura najveće štete nastaju na krastavcima, zatim na dinjama, dok su na lubenici i tikvicama štete nešto manje.

Ova bolest javlja se tokom leta i to od juna do septembra, a biljke mogu biti zaražene u svim razvojnim stadijumima. Dakle, dok su još biljke iz rasada mlade ili kada su već razvijene i mogu da rode.

Na plamenjaču je najviše osetljivo mlado lišće koje nakon napada bolesti izgleda kao da ga je zahvatio plamen po čemu je bolest i dobila naziv. Upravo po tome je najlakše prepoznati ovu pojavu, ali je važno pratiti simptome od početka kako ne biste zakasnili sa zaštitom.

Pratite pojavu simptoma na vreme

Promene na listovima tikvenjača u početku vide se kao okruglaste, svetlo-zelene do žućkaste pege koje su prečnika oko 15mm. Kako bolest napreduje, tako se i pege šire. Kod krastavaca postaju uglaste, jer im lisne žile ne dozvoljavaju drugačije, pa imaju mozaičan izgled, dok su, na primer, kod dinje pege okrugle.

Kako prepoznati i sprečiti plamenjaču paprike?

Kasnije pege menjaju boju u žuto-smeđu, a napadnuto lišće se na kraju suši. Na donjoj strani listova mogu da se  primete i beličaste prevlake koje sadrže spore. One lako prelaze na susedne listove i kulture, pa se tako zaraza može vrlo brzo proširiti na zdrave biljke. Lišće žuti, bledi, klone i na kraju propada, a biljka koja ima oštećene listove nije u stanju kvalitetno da rodi. Zaraza se širi vetrom, vodom, putem kiše, ali i insekti mogu biti prenosioci ove bolesti tokom vegetacije.

Širenju bolesti pogoduje vlaga

Zbog ove bolesti u povoljnim uslovima je moguće i da propadnu cele biljke. Plamenjača je podložna letnim vrućinama pogotovo kada se tokom jutra javlja rosa ili magla. Optimalne temperature za razvoj ove bolesti su od 14 do 16°C, a pogoduju joj i temperaturne oscilacije, kada su tokom noći temperature oko 14°C, a dnevne od 25 do 30°C, tada patogeneza traje samo četiri dana, navodi mr.sc. Milorad Šubić u Glasilu biljne zaštite (3/2019). Za razvoj bolesti potrebna je visoka vlaga, a širenju bolesti u velikoj meri pomažu kiša, magla, rosa ili navodnjavanje i to kišnicom.

Pazite da simptome ne zamenite bakterijom

Ova bolest često može da se zameni bakterioznom pegavošću (Pseudomonas syringae), a razlika je u tome što tada na pege "ispadaju", a na lišću ostaju rupe. Takođe, vidljivi su i simptomi na peteljkama, te vrežama u obliku pega kao i bakterijski iscedak svetlo ružičaste boje na listovima, peteljkama i plodovima.

Preventiva - bolje sprečiti nego lečiti

Važno je pridržavati se plodoreda od tri do pet godina, te uklanjati i uništavati zaražene biljne ostatke, koji su izvor zaraze. Za uzgoj treba odabrati hibride koji su manje osetljivi na napad ove bolesti.

Biljke treba saditi na ocednim terenima. Izbegavati sadnju u dolinama i uvalama gde dolazi do nakupljanja magle i na područjima gde se rosa dugo zadržava, kao i izbegavati i uzgoj u senci.

Plamenjača luka: April pogodan za pojavu parazita

Zasade u zaštićenim objektima potrebno je često da se provetravaju ili ventilacijom da smanjimo vlaženje biljaka, što se preporučuje kao preventivna zaštita od svih gljivičnih oboljenja. Kako je već rečeno, navodnjavanje kišnicom, odnosno orošavanjem pospešuje bolest, zato treba koristiti sistem "kap po kap".

Napravite sami sredstva za zaštitu

Od prirodnih preparata poznata je zaštita od plamenjače pomoću svežeg mleka. Ova metoda koristi se preventivno i to u razmeri 1:10, odnosno u litru vode sipa se jedan decilitar mleka. Metoda se primenjuje svakih sedam dana, a nikako nemojte zaboraviti da poprskate i naličje lišća.

Kalcijum iz mleka jača i štiti biljke - kako da ga iskoristite?

Može da se koristi i kombinacija mleka, vode i sode bikarbone, a recept pronađite ovde.

Kod primene fungicida pazite na karencu

S obzirom na to da bolest može da se javi kada berba krene, primena hemijske zaštite može biti ograničena zbog karence. Stoga, u početku rasta treba koristiti preparate s dužom karencom, a kako se približava berba, treba primeniti fungicide s kraćom karencom.


Tagovi

Plamenjača Plamenjača krastavaca Plamenjača tikvica Plamenjača dinja Plamenjača lubenica Zaštita od plamenjače Pseudoperonospora cubensis


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P