• Oporavak povrća
  • 16.07.2019. 08:00

Povrće se nakon kiše razboleva - kako ga oporaviti na prirodan način

Znate onu reklamu u kojoj kažu: "kad si gladan, nisi svoj". Kiša ispire hraniva iz zemljišta, a "gladno" povrće nije svoje i ne može napredovati. Zato svoje biljke ojačajte tako što ćete ih dobro nahraniti.

Foto: Depositphotos/CatherineL-Prod
  • 2.589
  • 129
  • 0

Preniska temperatura za ovo doba godine, temperaturne oscilacije, previše padavina - sve ovo ima negativan uticaj na povrće. Kako smo već pisali, izaziva otpadanje cveta i ploda, ali i razne bolesti, razvoj gljivica, pojavu insekata. 

U svakom slučaju, ovo je teška godina za povrtare. Puno nege traže ovogodišnji usevi.  Upornošću im možete pomoći da što lakše prebrode ovu ćudljivu godinu. 

Međutim, kao prvo, sa stabljika paradajza, tikvica, krastavaca, uklonite požutelo lišće pa tek onda tretirajte. 

Gladno povrće ne može napredovati

Znate onu reklamu u kojoj kažu: "kad si gladan, nisi svoj". Kiša ispire hraniva iz zemljišta, a "gladno" povrće nije svoje i ne može napredovati. Zato svoje biljke ojačajte tako što ćete ih dobro nahraniti. Koristite organske preparate na bazi bilja - bilo da se radi o koprivi, gavezu, preslici ili pokošenoj travi

Biljnim đubrivom ih zalivajte ili folijarnim prihranjivanjem (preko lista) nakon kiše. Ako nemate biljne preparate, oko biljke dodajte dve do tri šake glistenjaka i zalijte vodom ili šaku đubriva u peletima. 

Mleko i bilje, kao zaštita od bolesti i štetočina

Kako bi sprečili razvoj bolesti kao što je plamenjača, paradajze, krastavce, tikvice, ali i paprike, patlidžane i drugo plodonosno povrće prskajte preparatom od mleka ili od crvenog ili belog luka.

O mleku smo već toliko pisali, ali nije na odmet ponoviti. Potreban vam je odnos 1:10 (jedan deo mleka, deset delova vode), kašika sode bikarbone (na litar tečnosti), malo jestivog ulja i par kapi eko deterdženta za sudove. Dobro promešajte i prskajte biljke nakon kiše. 

Mlekom ojačajte biljke i sprečite razvoj bolesti

Beli i crveni luk pravi su zaštitinici biljaka koje uzgajamo. Od njih se mogu pripremati različiti preparati koji su se pokazali veoma efikasni u borbi protiv štetočina i prouzrokovača obolenja, a recepte pogledajte u linku ispod. 

Preparatima od povrća zaštitite drugo bilje

Iskoristiti možemo zaperke paradajza za sprečavanje leptira kupusara. Dovoljne su dve šake biljne mase paradajza koje prelijemo sa dva litra vode. Nakon što je odstojao najmanje tri sata, preparat je spreman za upotrebu i treba ga procediti.

Biostimularori za brže zaceljivanje "rana" 

U slučaju da je baštu oštetio grad ili neko jače nevreme, neophodni su i biostimulatori rasta. Biljke tretirane biostimulatorima imaju jači i brži porast, bolji imunitet (povećava im se otpornost na bolesti, štetočine i stres izazvan vremenskim neprilikama), povećava se prinos, plodovi su kvalitetniji i odlikuju se dobrom sposobnošću čuvanja, biljke se bolje ukorenjuju, bolje podnose presađivanje.

Napravite sami: biostimulatori rasta

U tu svrhu možete koristiti koprivu, med, belance, vrbu, aloe veru. 

Više pažnje posvetite svojoj bašti ovih dana. Potrebni ste joj sada, a ona će vam to višestruko vratiti. 


Tagovi

Oporavak povrća Plamenjača Prirodna đubriva Preparat Prskanje mlekom Štetočine


Autorka

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi