Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u avgustu
  • 30.07.2020. 18:00

Bašta u avgustu: Mesec berbe, ali i setve, nege i ostalih radova

Avgust je mesec intenzivne berbe zrelih plodova. Međutim, i dalje nas čeka zalivanje, okopavanje i briga oko biljaka, a neke povrtarske biljke mogu da se seju. Cveće i ukrasne grmove treba i dalje negovati, a vreme je i za sakupljanje semena povrća i cveća za sledeću godinu.

Foto: Depositphotos/thierrydu47
  • 4.873
  • 29
  • 0

Od svetog Ilije, sunce sve milije kažu, a uveliko nam dolazi avgust - mesec izobilja u bašti. Konačno je stiglo vreme da se više pozabavimo berbom nego radovima, iako u bašti uvek ima posla. Ako i avgust bude kao jul - red sunca, red kiše, vlažnost vazduha će biti visoka što nikako ne pogoduje biljkama. Ipak, prema prognozama, čini se da nas ipak očekuje sušni period, pa će biljkama trebati i više vode.

Zalivajte i štitite biljke od bolesti i štetočina

Radove mogu da ometaju i letnji pljuskovi, grmljavine, ali i oluje koje često donesu grad, pa samim tim i štetu za biljke. Ukoliko je povišena vlažnost vazduha, na povrću se često javljaju i gljivična oboljenja poput sive plesni, pepelnice i plamenjače, pa ih zaštitite na vreme. Od štetočina bi trebalo napomenuti da se krompirova zlatica seli sa krompira na papriku, patlidžane i paradajz, pa pripazite na to.

Revnosni, a neiskusni: Napumpaju hladnu vodu u kantu sa ružom i s visine poprskaju - sve

Ako je zemljište suvo, zalivajte biljke, ali pazite da to ne radite po listovima i plodovima da ne biste stvorili idealne uslove za pojavu bolesti. Dakle, zalivajte biljke pri zemljištu, oko korena, a da biste zadržali vlagu biljaka, možete ih malčirati slamom, senom, piljevinom i sličnim materijalima. Treba napomenuti i da je prilikom zalivanja bolje jednom sedmično dobro natopiti zemlju nego zalivati svaki dan pomalo.

Vreme je za berbu ukusnih plodova

U avgustu se bere niski pasulj, mahune, tikvice, kupusnjače, krastavci i paprika, a konačno sazreva i paradajz pa može da počne kuvanje soseva i raznih umaka koji će nam služiti za pripremu ukusnih jela tokom narednih meseci. Dozrevaju i patlidžani, dinje, lubenice, ali i kukuruz šećerac koji može da se kuva ili peče, a njegov ukus vratiće nas u detinjstvo.

Ovo je i vreme sakupljanja semena različitog povrća kako biste sebe snabdeli za iduću godinu. 

Kako najbolje sačuvati seme paradajza

Kada se osuši nadzemni deo krompira vadi se, a da bi vam bilo lakše, radite to dan ili dva nakon kiše kada je zemljište mekše. Takođe, kreće i vađenje luka, cvekle, šargarepe i peršuna, a njih pre skladištenja dobro osušite i spakujte na tamno i suvo mesto.

U voćnjacima sazrevaju ukusni plodovi breskvi, nektarina, krušaka, ali i letnjih sorti jabuka. Od bobičastog voća tu su aronije, kupine, a još može da se nađe i pokoja malina. Od ovih ukusnih plodova mogu da se prave pekmezi, džemovi i kompoti.

Šta može da se seje i sadi?

U drugoj polovini avgusta, kada temperature malo padnu i bude više kišnih dana, možemo da planiramo i kasnoletnju setvu biljaka kojima neće smetati ako ih u septembru i oktobru zahvati malo jesenjih kiša i svežine. To se najpre odnosi na lisnato povrće kao što su radič, salata, spanać i blitva. Osim njih mogu da se poseju peršun, šargarepa, endivija, luk, matovilac, praziluk. Takođe se seje i kupus, kelj, brokoli i karfiol.

Kraj jula idealan za letnju setvu više vrsta povrća

Korovi rastu uprkos žegi i vrućini, a dovoljna im je samo jutarnja rosa da nastave sa rastom. Stoga je važno biljke okopavati kako bi se zemljište bilo rastresito i da bi se uništili korovi, a biljke bi trebalo zagrnuti.

Posvetite brigu cveću i ukrasnom grmlju

U ukrasnom delu bašte, kao i prošlog meseca, redovno uklanjajte precvetale cvetove ukrasnom grmlju, jednogodišnjem, višegodišnjem i ostalom cveću da bi što duže cvetalo. Ne zaboravite da ih prihranite i redovno zalivate, a cvećnjake plevite da se korovi ne osemene. U avgustu možete pelcerima razmnožiti zimzeleno ukrasno grmlje, naročito ako vam se staro osušilo pa treba popuniti prazninu u bašti koja je time nastala.

Prikupljajte zrelo seme jednogodišnjeg cveća i spremite ga. Dakle, odrežite glavice cveća sa semenom, a nakon toga ih stavite u papirnu kesicu i odložite na suvo mesto, samo vodite računa da se seme ne presuši. Nakon nekoliko dana otvorite kesice, odvojte seme od cvetne glavice, pa seme vratite u kesicu i čuvajte ga na suvom i prohladnom mestu.

Sakupljajte začinsko bilje

Tokom ovog meseca možete da sakupite začinsko bilje i stavite u teglice ili posadite u saksije, kako bi vam tokom cele jeseni i zime bili nadohvat ruke, a mogu da služe i kao ukras u kući.

Začinsko bilje i povrće - dobre komšije u bašti

Krajem meseca, preporuka je da se prihrani travnjak da bi se podstakao rast i busanje trave u jesenjem i zimskom periodu. Takođe, može se posejati novi.


Tagovi

Avgust Radovi u avgustu Radovi u bašti Setva Berba Nega


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]