Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Letnja setva
  • 25.07.2020. 10:00

Kraj jula idealan za letnju setvu više vrsta povrća

Tokom leta nastavlja se setva povrća. Krastavci, mahunarke, repe, tikvice, šargarepa i druge vrste koje ako sada posejemo mogu nas obradovati obilnom berbom.

Foto: Depositphotos/amphoto
  • 1.653
  • 56
  • 0

Sredina je leta, ali radovi u bašti nisu završeni. Pored berbe plodova, ovo je i period setve različitih povrtnih vrsta. Tokom toplih dana povrću je potrebno obezbediti dovoljno vlage u zemljištu, posebno one koja se gubi isparavanjem iz zemljišta. Za seme koje posejemo potrebno je obezbediti redovno zalivanje jer u suvoj i pregrejanoj zemlji neće doći do klijanja i nicanja posejanih semenki.

Ukoliko ne možemo da obezbedimo redovno zalivanje sa dovoljnom količinom vode, setvu treba odložiti do prve prave kiše koja će rashladiti i navlažiti tlo. Prilikom sejanja treba obratiti pažnju na dužinu vegetacije povrtne vrste i sorte. Letnjim rokovima treba se prilagoditi i birati one sa kraćim periodom vegetacije, otporne na jesenje niže temperature.

Odabrati vrste kratke vegetacije

Kod letnje setve poštovati plodored, kao da se radi o klasičnom roku tokom proleća. Izbegavati uzgajanje iste vrste povrća na identičnom mestu. Na taj način smanjuje se iscrpljivanje zemlje, nakupljanje štetnih produkata metabolizma biljaka, naseljavanje biljnih štetočina, ali i prisustvo prouzrokovača biljnih oboljenja.

Veliki je broj povrtnih vrsta koje se mogu posejati u ovom periodu: kupusnjače, krastavci, luk šalot, mladi luk, pasulj mahunar, tikve, repe, rotkva, keleraba, grašak, rotkvice, razne salate, kao i šargarepa, mirođija, praziluk i letnja blitva.

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Neke vrste su manje zahtevne u pogledu plodoreda. Tako se šargarepa, rotkvica mogu sejati već posle jedne godine dok za one zahtevne poput raznih mahunarki, treba napraviti pauzu od četiri godine. Izbegavajte sadnju vrsta iz iste biljne porodice. Nikada ne saditi grašak posle mahunarki ili karfiol posle kupusa.

Obratite pažnju na gustinu setve i osunčanost gredice. Šargerepa će biti podložnija napadu biljnih bolesti ukoliko je posejemo pregusto ili u senci. Što je bolja osunčanost, to će setveni razmak biti manji.

Neke vrste povrća najbolje je posejati tokom kasnog leta. Rotkvice, repe, keleraba, rotkva dobro podnose svežije jesenje temperature, a traže i veće količine vlage u zemljištu. Španać ne sejati suviše rano jer se može desiti da jesen bude duga i topla što će doprineti njegovom cvetanju. Vrste poput krastavca i mahuna treba sejati ranije jer ove vrste ne podnose hladne noći. Međutim, njima je potrebno obezbediti redovno zalivanje, posebno u prvim fazama razvoja. Kupusnjače je najbolje sejati od sredine leta. Ove vrste odlično podnose jesenje zahlađenje i kišne periode.

Kada se salata seje suviše rano postaće gorka i zbog tog razloga sa njenom setvom treba pričekati do kraja eta. Izuzetak su letnje vrste i sorte koje odlično podnose visoke temperature i nedostatak vlage.

Tikvice

Birajte sortu tikvice kratke vegetacije koja će već posle 40 dana da vas obraduje mladim plodovima. Toplota će da im omogući brzo klijanje i nicanje, kao i sam razvoj. Dobro je pre setve namočiti semenke tokom noći kako bi im se omekšao omotač. Posejano seme se dobro zaliva ili se površina prekrije kako bi se osigurala vlažnost tokom celog dana. Naravno, vlaga ne treba biti preterana. Kada primetimo da tikvice niču pokrivač ukloniti. Amaterski uzgajivači veoma često iznad posejanog mesta stave okrenutu kantu ili drvenu dasku koju uklone čim primete da tikvice niču.

Šargarepa

Kraj jula i početak avgusta je najbolji period za setvu šargarepe. Setva se može obavljati sukcesivno u razmaku od tri nedelje. Za dobro klijanje i nicanje potrebno je obezbediti vlaženje posejane površine ili prekrivanje materijalom koji obezbeđuje stalnu vlagu površinskog sloja zemljišta. Sama zemlja sa dovoljno vlage će omogućiti semenu da klija i nikne.

Saveti kako uspešno proizvoditi povrće

Ovako zasađena šargarepa, vadi se tokom jeseni. Ukoliko bi je ostavili preko zime u bašti ona bi počela da cveta.

Repe, rotkva i rotkvice

Povrće iz ove grupe može se sejati tokom sredine leta, ali pravu ekspanziju i rast očekujemo tokom jeseni. Za rotkvice je najbolji termin setve kasno leto ili početak jeseni jer one imaju kratku vegetaciju i zahtevaju vlažno zemljište. Mogu se sejati svake dve nedelje.

Mlade repe

Poslednjih godina sve je veće interesovanje za letnu setvu mlade repe. Ona se bere kad je podzemni deo veličine ping pong loptice, a lišće još uvek nježno. Cela biljka je iskoristiva i naročito popularna u ishrani vegetarijanaca, vegana i u restoranima za pripremu zdravih salata i obroka. Setva se obavlja svake dve nedelje tokom leta uz zalivanje. Od setve do berbe prođe mesec dana.

Španać

Španać je vrsta koja se seje u kasno leto ili početkom jeseni kada je tlo rashlađeno, ima dovoljno vlage i dan postaje kraći. Suviše rana setva može rezultirati slabim nicanjem i napredovanjem useva, pojavom cvetanja i na kraju propadanjem.

Krastavci

Krastavci su najpopularnija vrsta povrća koja se seje u ovom periodu. Setva se obavlja zbog kasne berbe mladih plodova za pripremu zimnice. Kao i kod ostalog povrća biraju se sorte kraćeg perioda vegetacije, a posebnu pažnju treba obratiti na zaštitu od plamenjače krastavca.


Tagovi

Letna setva Redovno zalivanje Berba povrća Poštovati plodored Kratka vegetacija Gustina setve Vlažno zemljište Rashlađeno tlo Plamenjača krastavca


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.