Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 2018
  • 01.01.2019. 14:00

IPARD i prodaja PKB-a i IMT-a obeležili 2018.

Aktiviranje IPARD fonda, prodaja IMT-a i PKB-a, protesti poljoprivrednika zbog visoke cene goriva, niske cene ratarskih useva, kao i hapšenja u Upravi za agrarna plaćanja, događaji su koji se izdvajaju u 2018.

Foto: Pixabay / nattanan23
  • 284
  • 40
  • 0

Piši - briši. Piši - briši. To je sudbina ove kolumne u kojoj ocenjujem / procenjujem / analiziram godinu u agraru koju smo ostavli za nama. Kako biti racionalan, ni maliciozan, a ni euforičan?

Godina počela IPARDOM

U poslednjim danima 2017. i na početku 2018. raspisana su prva dva poziva u okviru IPARD programa. Prvi je bio onaj za mehanizaciju i opremu, a potom  je usledio i za kupovinu novih traktora. I ostali. Pola decenije smo čekali da zaživi a bili smo spremni i na "štucanje" u realizaciji što je, uostalom, bila praksa i u drugim državama koje su imale dodira sa ovim fondom. Novina za našu administraciju, za brojne agencije koje se bave konsaltingom, ali i za same poljoprivrednike. Da li je moglo bolje? Jeste, naravno. A za one nespremne za ovaj veliki zalogaj uvek ostaju nacionalne mere kao i pomoć iz pokrajinske kase AP Vojvodine.

U februaru zatrpani jeftinim krompirom iz Francuske

Povrtari koji su u izuzetno sušnoj 2017. godini uspeli da proizvedu krompir, početkom godine očekivali su da će povratiti ulaganja i ostvariti kakvu-takvu zaradu. A onda je na naše tržište u velikim količinama prispeo jeftin visokosubvencionisan krompir iz Francuske. Razočaran je bio i povrtar u Gospođincima Lazar Đukić koji je konstatovao da ne mogu "izaći na crtu" krompiru, koji na naše tršište dolazi po ceni od mizernih 9 evrocenti.

Povrtarima potrebna organizacija kao u Italiji?

Digitalna farma karika marketinškom projektu digitalizacije Srbije

 U aprilu je prva Digitalna farma u Krivaji kraj Bačke Topole otvorila vrata za posetu poljoprivrednika iz cele Srbije. Poslednjeg petka u svakom mesecu, od aprila do septembra, na toj farmi bili su organizovani tzv. "Dani otvorenih vrata". Prvi takav dan bio  je 27. aprila, kada je predstavljen LoRa sistem za komunikaciju, koji omogućava kontinuirano praćenje stanja useva na njivi. Činjenica je da su ovi događaji bili slabo posećeni, ne računajući učenike srednjih poljoprivrednih škola, koji su "pod moranje" dovođeni u Krivaju. Ispostavilo se kao netačno obećanje premijerke Ane Brnabić da će Vlada svakom zainteresovanom poljoprivredniku u Srbiji obezbediti besplatan prevoz i postu farmi u Krivaji.

Tafe kupio IMT

Na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu indijski Tafe, koji je od IMT-a u stečaju kupio intelektualnu svojinu i halu u Jarkovcu u Banatu, predstavio je devet prototipova traktora, koji bi prema najavama trebalo ove godine da budu sklapani u Srbiji. Iako će se najvažnije komponente, kao što su motori, uvoziti, direktor IMT-a, Kamal Ahuđa kaže da planiraju da angažuju što više lokalnih kooperanata. Procenjuje da godišnje mogli da sklapaju 5.000 traktora u Srbiji, ali pod uslovom da plasiraju sklopljene mašine u zemlje u okruženju pa i na sever Afrike.

Kamal Ahuđa: IMT za Srbiju, region a i šire

Protesti paora bez rezultata

Nezadovoljni poskupljenjem goriva, kao i činjenicom da u našoj zemlji nema popusta na gorivo za proizvodnju hrane kao u Evropskoj uniji, poljoprivrednici su početkom juna u više mesta organizovali protestnu vožnju traktorima. Protesti nisu urodili plodom. Akcize za poljoprivredu nisu smanjene u 2018, ali državna administracija ne namerava da to uradi ni u 2019. Još jednom je potvrđeno da je prihod od akciza "najslađa šuška" za čije smanjenje u Ministarstvu finansija imaju nultu toleraciju.

Glavobolja za ratare

Proizvodna godina za pšenicu bila je izuzetno problematična. Proleće je bilo sušno. Pšenica je prispela gotovo mesec dana ranije, a potom su u žetvi usledile višednevne kiše, koji su taj posao produžile na mesec dana, a kvalitet zrna smanjile. Osim pšenice, i ostali glavni ratarski usevi, kukuruz, a naročito soja i suncokret, imali su nisku otkupnu cenu, što je uvećalo nezadovoljstvo ratara. Potpuni debakl šećerne repe je priča za sebe.

Rusija sve dalja za voćare

Ruski globalni kanal RT emitovao je jesenas snimak Putina i Medvedeva koji obilaze jabučnjake i od tamošnjih voćara zahtevaju samodovoljnost u narednih nekoliko godina u proizvodnji ovog voća. Toga su već bili svesni i naši voćari, a novinski naslovi o otežanom izvozu i smanjenom interesovanju Rusa za naše voće pratile su drugu polovinu godine. Od berbe ranih sorti šljiva i bresaka, pa sve do jabuka na kraju.

Zamah zadrugarstva

U 2018. za projekat "500 zadruga u 500 sela" izdvojeno je 800 miliona dinara, što je četiri puta više nego u prvoj godini tog projekta. Novcem iz tog program programa pomognute su zadruge, koje se osim stočarstvom bave i voćarstvom, pčelarstvom, povrtarstvom i  proizvodnjom lekovitog bilјa. Ulagalo se i u složene zadruge. Bilo bi dobro da neko, nekad, uradi i sektorsku analizu koliko su ova izdvajanje iz džepova poreskih obveznika doprinela unapređenju našeg agrara. 

Kotraverze oko prodaje PKB-a

U oktobru, predstavnici Ministarstva privrede potpisali su sa kompanijom Al Dahra iz Iriga ugovor o prodaji imovine Poljoprivredne korporacije Beograd, PKB-a, za 105 miliona evra. Ta prodaja je u javnosti izazvala kontroverze. Od onih koji su komentarisali da smo se oslobodili večnog gubitaša, do onih koji su taj aranžman ocenili katastrofalnim, kao na primer, agroekonomista Miladin Ševarlić, koji tvrdi da je ta prodaja protivustavna.

Privatizacija: Nema konsenzusa oko prodaje PKB-a

Hapšenja u UAP ugrožava IPARD?

Godinu na izmaku obeležilo je hapšenje direktora Uprave za Agrarna plaćanja Žarka Radata i službenika, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal. Kako se navodi u saopštenju Tužilaštva, oni su uhapšeni zbog sumnje da su počinili zloupotrebe u vezi sa dodelom subvencija i podsticajima za poljoprivrednu mehanizaciju i opremu. Hapšenje bliskih saradnika komentarisao je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović onom lenjinovskom da "moraju da se oslobode mangupa u sopstvenim  redovima". Pošto se preko Uprave za agrarna plaćanja dodeljuje novac iz IPARD fonda, sa kojim sam započeo ovu analizu agrarne 2018. godine, na Ministarstvu poljoprivrede je da uveri Brisel da će novac poreskih obveznika Evropske unije kroz taj fond biti i iskorišćen za šta je i namenjen - da podigne konkurentnost poljoprivrednika u Srbiji.

Kada se sve sabere i oduzme, možemo i moramo da se nadamo boljoj agrarnoj 2019.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

2018 IPARD IMT Tafe Žarko Radat Krompir PKB Zadrugarstvo Protesti


Autor

Đorđe Simović

Više [+]

Dugogodišnji agrarni novinar, objavljuje u štampanim i elektronskim medijima u zemlji i regionu. Nosilac više nagrada za agrarno novinarstvo. Moto: "Nemoj pa se ne boj."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić