Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadrugarstvo
  • 31.07.2018. 14:30

Prva složena zadruga u Srbiji baviće se voćem

Ariljci su osnovali prvu složenu zadrugu u Srbiji, kojoj je prerada voća u prvom planu.

Foto: Pixabay / domeckopol
  • 562
  • 25
  • 0

Prva složena zadruga u Srbiji osnovana je 19. jula ove godine. Pet regionalnih zadruga udružilo se u Arilju. Baviće se prikupljanjem i skladištenjem voća, njegovom preradom, ali i plasmanom proizvoda direktno na tržište i to bez posrednika. Jedan od glavnih inicijatora je Božo Joković, direktor i osnivač ariljske zadruge Agro eko voće.

"Pet regiona je tu vezano i pet različitih zadruga. Dakle jedna kompletna, maltene nacionalna voćarska priča, koja se ne odnosi samo na malinu. Baziraćemo se i na višnju, i na šljivu, i na ostale vrste voća. U prvom planu je prerađivačka industrija. Mi već imamo skladištenje voća, kao i prerađivački kapacitet u Arilju, koji ćemo još da dopunimo, proširimo i još malo da modifikujemo. Za mesec dana ćemo imati razrađenu celu priču", rekao je Joković za Makroekonomiju.

Kako tvrdi član Akademijskog odbora za poljoprivredu SANU Branislav Gulan, plan za ovu godinu je da budu formirane do tri složene zadruge. One mogu da računaju na na pomoć od pola miliona evra bespovratnih sredstava. 

Četiri puta više novca za zadruge u 2018 . godini

Podsetimo, nakon godinu dana od projekta "500 zadruga u 500 sela", osnovano je 266 zadruga - 15% više. Dodeljeno je 197 miliona dinara, dok je ove godine namenjeno četiri puta više novca. Već postojeće zadruge dobijaju po 150.000 evra, novoizgrađene po 60.000 evra, a složene, kako smo već pomenuli, 500.000 evra.

Neke od zadruga koje su dobile novac su: Agrodunav iz Karavukova, Prvi decembar iz Žitorađe, Agro eko voće iz Arilja, Voćar Slankamen iz Novog Slankamena, Zelena zvezda iz Leskovca, Zaplanjski zasad iz Gadžinog Hana, Med i voće iz Vlasotinca.


Tagovi

Složena zadruga Srbija Branislav Gulan Arilje Božo Joković 500 zadruga u 500 sela


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.