Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lucerka
  • 22.01.2019. 14:15

Čime suzbijati korove u lucerki tokom zime i ranog proleća?

Stručnjak za zaštitu bilja Ljiljana Jeremić kaže da u fazi setve i zasnivanja u lucerki možemo naći pepeljugu, sinapis i mišjakinju, dok u kasnijoj eksploataciji možemo naići na divlji sirak, palamidu, njivskog poponca, vilinu kosicu, pirevinu, korovsko proso, hoću-neću, maslačak i štavelj. 

Foto: Pixabay / jmklatte
  • 660
  • 20
  • 0

Lucerka je kod nas jedna od najvažnijih krmnih kultura. Međutim, najveći problem kada je reč o zaštiti lucerke je zaštita od korova. Tipovi korova koje možemo pronaći u usevima lucerke su različiti, a srećemo ih u različitim fazama razvoja lucerke.

Kako navodi savetodavac za zaštitu bilja dipl. inž. Ljiljana Jeremić u fazi setve i zasnivanja u lucerki možemo naći pepeljugu, sinapis i mišjakinju, dok u kasnijoj eksploataciji možemo naići na divlji sirak, palamidu, njivskog poponca, vilinu kosicu, pirevinu, korovsko proso, hoću-neću, maslačak i štavelj. 

Najveći problem je pojava korova hoću-neću

Prednosti suzbijanja korova su te što je usev čist cele godine i u dobroj kondiciji je tokom eksploatacije. Samim tim se dobijaju viši prinosi sena, boljeg kvaliteta. Najveći problem u lucerki u prvom otkosu je pojava korova hoću-neću (tarčužak). Taj korov se pojavljuje rano, nekada i pre nicanja lucerke. Кod starije lucerke se dešava da korovi prerastu usev. Od lucerke gde je prisutan taj korov dobija se seno slabijeg kvaliteta i stoka ga nerado jede.

Suzbijanje širokolisnih korova u dva termina

Veliki problem u lucerki su širokolisni korovi, jer se tretmani protiv njih mogu obaviti u dva termina, a suzbijanje uskolisnih korova se može sprovoditi i kasnije za vreme vegetacije, naravno uz obavezno poštovanje karence preparata. Suzbijanje širokolisnih korova u lucerki se može obaviti u dva termina, odnosno u fazi mirovanja vegetacije i u rano proleće nakon kretanja lucerke i korova.

Voditi računa o momentu primene herbicida

U fazi mirovanja vegetacije mogu se primeniti neki od sledećih herbicida:

Pomenuti herbicidi se primenjuju isključivo u fazi mirovanja, jer ukoliko se primene kasnije mogu da izazovu žutilo nadzemnog dela biljaka.

U fazi posle kretanja vegetacije se mogu primeniti herbicidi:

  • a.m.imazamoks: Pulsar 40 (lucerka u zasnivanju-u fazi druge troliske); Passat 40 1-1,2 l/ha (lucerka u zasnivanju, u fazi druge troliske i zasnovana lucerka kada dostigne visinu 8 cm);
  • a.m.bentazon: Galbenon, Bentazon, Savazon 3 l/ha (usev visine 10-15 cm, korovi u fazi 2-6 listova);
  • a.m.2,4 DB: Butoxone DB 1,5-3 l/ha (posle nicanja useva i korova do faze treće troliske).

Dobre rezultate u suzbijanju korova daje i kombinacija herbicida Butoxon DB - 1,5-2 l/ha + Okvir, Piano 10 g/ha bez okvašivača, koja se primenjuje što ranije, da ne bi došlo do oštećenja lucerke. Кada se primena herbicida obavlja u fazi posle kretanja vegetacije (februar, mart), tretman obaviti u najtoplijem delu dana, tada je najbolje usvajanje preparata i bolji efekat tretmana.


Povezana biljna vrsta

Lucerka

Lucerka

Sinonim: - | Engleski naziv: Lucerne | Latinski naziv: Medicago sativa L.

Lucerka se gaji na svim kontinentima, a od evropskih zemalja najveći je proizođač Francuska. Za ishranu domaćih životinja može se koristiti u zelenom stanju ispašom i košenjem,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Lucerka Korovi Suzbijanje Ljiljana Jeremić Herbicidi Prskanje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.