Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šimširov moljac
  • 11.08.2018. 14:30

Šimširov moljac - jedna gusenica može da pojede do 45 listova

Ako na šimširu primetite paučinu, kao i gubljene listova - u pitanju je šimširov moljac.

Foto: Bigstockphoto/ginasanders
  • 9.415
  • 43
  • 0

U poslednjih nekoliko godina šimširov moljac (Cydalima perspectalis) uzrokuje potpune defolijacije (opadanje lišća) šimšira i ostalih vrsta ukrasnog bilja. Sve više ljudi javlja se sa problemima propadanja šimšira uzrokovanim upravo ovom štetočinom. To je strana invazivna vrsta, koja je raširena u svim susednim zemljama, nejverovatnije zbog zaraženog sadnog materijala.

Izgled šimširovog moljca

Štetočina ima dve do tri generacije godišnje, a prva generacija se javlja u proleće. Prezimljava u stadijumu gusenice, poslednje generacije koja je zaštićena u kokonu između listova šimšira, i nastavlja svoj razvoj u proleće. Odrasli leptiri imaju raspon krila oko četiri centimetra, krila su bele boje i imaju braon rub. Telo je belo, a glava tamno braon boje.

Mlade gusenice su zelenkaste boje i skrivene su u unutrašnjosti biljke gde se hrane unutrašnjošću lista, ostavljajući samo epidermu. Starije gusenice su zelene boje sa karakterističnom debelom crnom crtom i tankim belim prugama i crnim tačkama na leđnoj strani. One pojedu čitave listove te od biljke ostaju samo grane obavijene paučinom. Gusenice počinju s ishranom već u martu, što traje sve do oktobra (zavisno od vremenskih prilika). Jedna gusenica tokom svog razvoja može da pojede do 45 listova, a na grmovima ih može biti i nekoliko stotina, što govori o njihovoj masovnosti i štetnosti.

Simptomi i štete koje uzrokuje šimširov moljac

Šimširov moljac uzrokuje značajne štete na biljkama. Mlade gusenice hrane se samo gornjom stranom lista, a starije gusenice lišćem, zelenim izbojcima i korom, što narušava estetski izgled biljke, uzrokuje potpuni gubitak listova i ugibanje mladih biljaka.

Štetočina se može lako prepoznati po svilenkastim zaprecima i svilenim nitima (paučini) na šimširu. Kod jakog napada njima je prekrivena cela biljka koja je ostala bez lista. Savetuje se kontrolisanje biljke razmicanjem grana i praćenjem unutrašnjosti, jer su tu vidljive prve štete i mlade gusenice.

Golobrst je uz svilene niti paučine prvi znak da se radi o šimširovom moljcu. Mlade gusenice zadržavaju se u unutrašnjosti biljaka šimšira, jer su tamo dobro zaštićene. Kako se povlače prema spoljnim delovima biljaka, štete postaju sve veće i vidljive, a tada je već prekasno za bilo kakvu intervenciju, jer je došlo do gubitaka skoro svih listova.

Mere suzbijanja šimširovog moljca                                                                  

Jedna od prvih mera je redovno pregledanje biljaka u okućnicama i vrtovima, pri čemu treba razmaći grane i pregledati unutrašnjost biljaka. Štetočina se može suzbiti mehaničkim (ekološki najprihvatljiviji način) i hemijskim metodama.

Mehanički se mogu uklanjati zapreci u kojima gusenica prezimljava preko zime (savetuje se njihovo sakupljanje i spaljivanje, kako bi se sprečio razvoj nove generacije u proleće i time smanjile štete). Ukoliko se na šimširu primeti napad i biljka se orezuje, taj biljni materijal treba spaliti, a ne kompostirati, kako bi se sprečilo dalje širenje. Tokom proleća i leta, kada se primete gusenice, grmovi (posebno manji) se mogu dobro protresti i gusenice će pasti na zemlju, gde se onda mogu mehanički uništiti. Gusenice se mogu ručno sakupljati, a kao efikasna metoda pokazalo se "pranje" grmova čistačima sa visokim pritiskom.

Hemijski se može suzbijati insekticidima (najprihvatljiviji su oni neškodljivi za pčele), ali dok su gusenice što mlađe i nisu zaštićene, jer tada insekticid vrlo slabo dopire do njih. Savetuje se i prekrivanje biljaka folijom dan-dva nakon prskanja, kako bi se uništio što veći broj gusenica. Rana (posebno u proleće) i redovna kontrola biljaka šimšira je najefikasnija, te uklanjanje gusenica čim se primete. Time se smanjuje njihova brojnost i smanjuju se štete i sledećih generacija tokom godine.

Starije gusenice su otpornije na insekticide i samim tim suzbijanje je otežano, a na jednoj biljci ih može biti oko stotinu. 

Autor: Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine, Mara Bogović, mag. ing. agr


Tagovi

Šimšir Šimširov moljac Zaštita od šimširovog moljca

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer