Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šimširov moljac
  • 11.08.2018. 14:30

Šimširov moljac - jedna gusenica može da pojede do 45 listova

Ako na šimširu primetite paučinu, kao i gubljene listova - u pitanju je šimširov moljac.

Foto: Bigstockphoto/ginasanders
  • 9.409
  • 43
  • 0

U poslednjih nekoliko godina šimširov moljac (Cydalima perspectalis) uzrokuje potpune defolijacije (opadanje lišća) šimšira i ostalih vrsta ukrasnog bilja. Sve više ljudi javlja se sa problemima propadanja šimšira uzrokovanim upravo ovom štetočinom. To je strana invazivna vrsta, koja je raširena u svim susednim zemljama, nejverovatnije zbog zaraženog sadnog materijala.

Izgled šimširovog moljca

Štetočina ima dve do tri generacije godišnje, a prva generacija se javlja u proleće. Prezimljava u stadijumu gusenice, poslednje generacije koja je zaštićena u kokonu između listova šimšira, i nastavlja svoj razvoj u proleće. Odrasli leptiri imaju raspon krila oko četiri centimetra, krila su bele boje i imaju braon rub. Telo je belo, a glava tamno braon boje.

Mlade gusenice su zelenkaste boje i skrivene su u unutrašnjosti biljke gde se hrane unutrašnjošću lista, ostavljajući samo epidermu. Starije gusenice su zelene boje sa karakterističnom debelom crnom crtom i tankim belim prugama i crnim tačkama na leđnoj strani. One pojedu čitave listove te od biljke ostaju samo grane obavijene paučinom. Gusenice počinju s ishranom već u martu, što traje sve do oktobra (zavisno od vremenskih prilika). Jedna gusenica tokom svog razvoja može da pojede do 45 listova, a na grmovima ih može biti i nekoliko stotina, što govori o njihovoj masovnosti i štetnosti.

Simptomi i štete koje uzrokuje šimširov moljac

Šimširov moljac uzrokuje značajne štete na biljkama. Mlade gusenice hrane se samo gornjom stranom lista, a starije gusenice lišćem, zelenim izbojcima i korom, što narušava estetski izgled biljke, uzrokuje potpuni gubitak listova i ugibanje mladih biljaka.

Štetočina se može lako prepoznati po svilenkastim zaprecima i svilenim nitima (paučini) na šimširu. Kod jakog napada njima je prekrivena cela biljka koja je ostala bez lista. Savetuje se kontrolisanje biljke razmicanjem grana i praćenjem unutrašnjosti, jer su tu vidljive prve štete i mlade gusenice.

Golobrst je uz svilene niti paučine prvi znak da se radi o šimširovom moljcu. Mlade gusenice zadržavaju se u unutrašnjosti biljaka šimšira, jer su tamo dobro zaštićene. Kako se povlače prema spoljnim delovima biljaka, štete postaju sve veće i vidljive, a tada je već prekasno za bilo kakvu intervenciju, jer je došlo do gubitaka skoro svih listova.

Mere suzbijanja šimširovog moljca                                                                  

Jedna od prvih mera je redovno pregledanje biljaka u okućnicama i vrtovima, pri čemu treba razmaći grane i pregledati unutrašnjost biljaka. Štetočina se može suzbiti mehaničkim (ekološki najprihvatljiviji način) i hemijskim metodama.

Mehanički se mogu uklanjati zapreci u kojima gusenica prezimljava preko zime (savetuje se njihovo sakupljanje i spaljivanje, kako bi se sprečio razvoj nove generacije u proleće i time smanjile štete). Ukoliko se na šimširu primeti napad i biljka se orezuje, taj biljni materijal treba spaliti, a ne kompostirati, kako bi se sprečilo dalje širenje. Tokom proleća i leta, kada se primete gusenice, grmovi (posebno manji) se mogu dobro protresti i gusenice će pasti na zemlju, gde se onda mogu mehanički uništiti. Gusenice se mogu ručno sakupljati, a kao efikasna metoda pokazalo se "pranje" grmova čistačima sa visokim pritiskom.

Hemijski se može suzbijati insekticidima (najprihvatljiviji su oni neškodljivi za pčele), ali dok su gusenice što mlađe i nisu zaštićene, jer tada insekticid vrlo slabo dopire do njih. Savetuje se i prekrivanje biljaka folijom dan-dva nakon prskanja, kako bi se uništio što veći broj gusenica. Rana (posebno u proleće) i redovna kontrola biljaka šimšira je najefikasnija, te uklanjanje gusenica čim se primete. Time se smanjuje njihova brojnost i smanjuju se štete i sledećih generacija tokom godine.

Starije gusenice su otpornije na insekticide i samim tim suzbijanje je otežano, a na jednoj biljci ih može biti oko stotinu. 

Autor: Petra Pozder, mag. ing. fitomedicine, Mara Bogović, mag. ing. agr


Tagovi

Šimšir Šimširov moljac Zaštita od šimširovog moljca