Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministar posetio Koceljevu
  • 02.10.2016. 09:00

Prerađivački sektor - budućnost

Priča o Koceljevi je priča o budućnosti Srbije u razvoju prerađivačkog sektora. To je, kako je objasnio ministar, sektor koji ostvaruju dodatu vrednost, a njiegovim pokretanjem ne bismo našu poljoprivredu prodavali kao osnovne, primarne poljoprivredne proizvode, već bismo proizveli ono što ima veću dodatu vrednost na tržištu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 325
  • 14
  • 0

Da voćarstvo i povrtarstvo u Srbiji imaju perspektivu, da je razvoj prerađivačkog sektora ključan, i da će u ovome država pomoći proizvođače, izjavio je juče ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović prilikom obilaska tradicionalne manifestacije "Festival zimnice" u Koceljevi.

Priča o Koceljevi je priča o budućnosti Srbije u razvoju prerađivačkog sektora. To je, kako je objasnio ministar, sektor koji ostvaruju dodatu vrednost, a njiegovim pokretanjem ne bismo našu poljoprivredu prodavali kao osnovne, primarne poljoprivredne proizvode, već bismo proizveli ono što ima veću dodatu vrednost na tržištu.

Neophodno povećati konkuretnost

Prema njegovim rečima, više je načina za podsticanje ovakve vrste delatnosti. Kroz direktno subvencionisanje za nabavku opreme, mehanizacije, podizanje zasada, onim što poljoprivrednike čini konkurentnijim, a značajna pažnja mora se posvetiti bezbednosti hrane i propisima koji regulišu tu materiju.

To je, kako je naveo, bitno da bi se proizvođačima dao legalan prostor za prodaju proizvoda na tržištima koja su im dostupna, a ne da imamo situaciju da proizvodi ne ispunjavaju standarde. Ministar je naglasio da država želi da pomogne mala poljoprivredna gazdinstva. Ona su pokazala da su borbena, da imaju želju za rad. Vremenom ova gazdinstva su postala "žilava" u borbi opstanka na tržištu, a sada treba povećati njihovu konkuretnost.

Paket mera za nabavku mehanizacije

Ministar Nedimović je najavio da će država izaći sa paketom mera koji se tiču nabavke mehanizacije. Konkretno mehanizacije namenjene za korišćenje u voćarskoj proizvodnji. Paket mera, kako je objasnio ministar, odnostiće se i za nabavku traktora. "Izdvajaće se ozbiljna sredstva u odnosu na vrednost, a poljoprivredni proizvođači će moći da dobiju povraćaj od oko 30 do 40 odsto od vrednosti, i ne samo za traktore, nego i za drugu opremu koja pomaže da oni svoja imanja mogu na kvalitetan način da obrađuju i tako postanu konkurentniji" objasnio je ministar Nedimović.

Bez zadrugarstva nema razvoja

Govoreći o zadrugarstvu, on je rekao, da bez jake kooperative nema ni razvoja prerađivačkog sektora i podsetio da je devedesetih godina sistem zadrugarstva obesmišljen, kada je mnogo ljudi ostalo bez zemljišta kao i da je potreban novi zakon o zadrugama.

"Imamo dosta zadruga koje su u poslednje vreme registrovane, ali moramo mnogo da uradimo na edukaciji jer su one oblici koje treba da zažive", rekao je ministar Nedimović. On je kao pozitivan primer zadrugarstva naveo malinare iz Ivanjice koji preko svoje zadruge promovišu proizvode u Briselu."To je priča koju ćemo mi pomagati kroz konkretne mere. Onaj ko ima zadrugu dobijaće sredstva za izgradnju objekata", zaključio je ministar.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Koceljeva Festival zimnice Ministar Branislav Nedimović Prerađivački sektor Povećanje konkuretnosti Paket mera Nabavka mehanizacije Zadrugarstvo