Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obrada drveta
  • 08.04.2018. 12:00

Bački Monoštor: Umetnička dela od komada drveta i jelenskih rogova

Satovi, duborezi, drveni nameštaj, izrezbareni kundaci na lovačkim puškama, soške, kolekcije dugmadi i kravata od jelenskih rogova, samo su deo Ivanovih i Nenadovih radova izloženih u njihovoj kući.

Foto: Zlata Vasiljević
  • 1.220
  • 135
  • 1

Nenad i Ivan Periškić iz Bačkog Monoštora braća su blizanci. Zajedno su završili osnovne studije na Šumarskom fakultetu u Beogradu, a zajedno privode kraju i master studije. I još nešto im je zajedničko - dele istu strast prema obradi drveta. Toliko su zaneti u to, da sate provode u svojoj radionici, a rezultat su prava umetnička dela u koje se pretvaraju komadi drveta ili jelenskih rogova. Materijala za rad im ne fali, jer je Bački Monoštor okružen šumama i bogatim lovištima.

Drveni satovi za početak

A ova priča počela je kada su Ivan i Nenad bili još dečaci. Dosetili su se tada da od drveta prave satove, na kojima je sve, osim satnog mehanizma, bilo od prirodnih materijala. Trebalo im je tada za izradu jednog sata tri dana. Već tada su naučili da je za obradu najbolje drvo mazer, što je jedna vrsta topole, koja raste u šumama u okolini Bačkog Monoštora. Zgodno su im poslužili i žir i koštice od kajsija i bresaka. Hrabro su se uhvatili u koštac sa sečom trupaca, krojenjem, šmirglanjem. Izlagali su i prodavali te svoje satove na popularnom Festivalu kulture i tradicije Bodrogfest, koji u Monoštoru svake godine okupi nekoliko hiljada posetilaca. I ne samo satove, jer su vrlo brzo počeli da se bave i duborezom. Danas se slobodno može reči da ovi mladići od drveta mogu napraviti sve što se može zamisliti.

"Sami smo učili, grešili, popravljali. Polako smo radeći učili, nabavljali alate i mašine i upuštali se u sve zahtevnije poslove. A zanimljivih ideja nije nam nedostajalo", priča  Ivan.

Pogledajte galeriju radova ispod teksta!

Sati u radionici

Njegov brat Nenad u svoj najzahtevniji rad ubraja figuru divlje svinje, za koju mu je trebalo oko 30 sati rada. "Indigo papirom precrtam na drvo sliku i onda kreće rad. Prvo se dubi da bi se dobila sama figura, onda se to fino oblikuje, šmirgla, dodaju detalji. Za jedan duborez treba i desetak sati rada. Kada radim, želim da to bude perfektno i bez greške i sam sam sebi najveći kritičar", objašnjava Nenad.

Ostao je veran obradi drveta, a Ivan se od skora više bavi obradom jelenskih rogova od kojih pravi  dugmad za košulje i lovačka odela i lovačke kravate. "Za jednu takvu kravatu treba najmanje sedam, osam sati rada, obrade jelenskog roga. Može taj posao da traje i duže, sve zavisi od figure koja se rezbari u jelenskom rogu. I tu nema pogreške, ako se pogreši, sve se može baciti i sati truda odu uzalud". kaže Ivan.

Od Monoštora do Kanade

Satovi, duborezi, drveni nameštaj, izrezbareni kundaci na lovačkim puškama, soške, kolekcije dugmadi i kravata od jelenskih rogova, samo su deo Ivanovih i Nenadovih radova izloženih u njihovoj kući. Većina onoga što su uradili odavno nije više kod njih već u Kanadi, Nemačkoj, Africi, a ponajviše u Monoštoru i Somboru. Onih kojima se dopada šta i kako rade ima toliko, pa da i duplo više vremena provode u radionici - ne bi im bilo dovoljno. Dobili su priliku i da se predstave na prošlogodišnjem Loristu - Sajmu lova, robolova, sporta i turizma i to na štandu Vojvodinašuma, pa se priča o ovim mladim Monoštorcima,  inženjerima prerade drveta širi i dalje.


Foto prilog


Tagovi

Nenad Periškić Ivan Periškić Bački Monoštor Duborez Obrada drveta Obrada rogova Figure Dugmad


Autorka

Zlata Vasiljević

Više [+]

Zlata Vasiljević u novinarskim vodama pliva više od 20 godina. Izveštava iz svih oblasti sa posebnim naglaskom na teme iz oblasti poljoprivrede. Moto kojim se rukovodi u životu i poslu je - Ne ostani ono što jesi, budi ono što još nisi, a možeš postati. Glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi.