Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotično bilje
  • 15.06.2022. 16:30
  • Šumadijski okrug, Trska, Rača

Banana u Šumadiji - plodonosi, ali i medi?

Nije novo da banana uspeva u Srbiji u dvorištima entuzijasta, ali da može da bude potencijalna paša za pčele je nešto što treba istražiti.

Foto: Sveta Nikolić
  • 463
  • 67
  • 0

Koliko je očigledno da su klimatske promene pomerile granice u poljoprivrednoj proizvodnji, govori činjenica da poslednjih pet godina banana u selu Trska kod Rače kragujevačke, uspešno prezimljava, a od prošle godine daje i plodove.

U svom dvorištu pčelar Sveta Nikolić ima razne egzotične vrste od limuna, pomorandže, biljke ginko do japanske jabuke, ali naročito izdvaja bananu čije stablo ima više metara visine pričvršćeno za komad šumadijske zemlje odmah pored česme.

Nikolić sa sinom u egzotici svog dvorišta

"Prošle godine je rodila prvi put, samo jednu krunicu, a ove godine ima tri. Onda nismo hteli da je beremo, već samo da vidimo kako će da se ponaša, da li će sama da otpadne. Do jeseni je bila zelena i porasla je nekoliko santimetara. Videćemo kako će biti ove godine. A, uzeću još nekoliko sadnica, sigurno", kaže Nikolić i dodaje da je najvažnije sačuvati je preko zime.

"Listovi tada opadnu i ostanu samo batovi i onda se obavije stiroporom u krug, a onda folijom. Na taj načim ne izmrzne, nego rađa. Sadnicu sam uzeo od jednog čoveka, koji je ne štiti nego pušta da kad se smrzne, sama biljka izbije."

Vole pčele južno voće

Inače, naš sagovornik se već 15 godina bavi pčelarstvom i ima oko 60 košnica na različitim lokacijama. Primetio je da njegove pčele rado istražuju ovo južno voće.

"Pčele dosta idu na bananu, kao i na japansku jabuku", kaže ovaj račanski pčelar.

To je primetio i njegov pašenog, a takođe pčelar iz istog mesta Bojan Ilić, koji se ovom "pojavom" pohvalio i na svom fejsbuk profilu.

"To da je medonosna, zaključio sam, jer pčele i bumbari idu na cvet, a koliko medi i da li postoji med - sada ne znam. To bi se znalo, da postoji ozbiljna površina pod tom kulturom", pretpostavlja Ilić koji pčelari od 2012. godine, a trenutno ima 80 društava.

"Za medonosne biljke treba da se pogode mnogi parametri; što se tiče i temperature i vlažnosti vazduha i opštih vremenskih uslova. Ovde, u Šumadiji, najmedonosnija je šljiva dženerika i bagrem. Može da zamedi korov, kupina, ali zavisi od uslova i površine čega gde ima."

Ipak, malo je verovatno da će uskoro banana da zameni bagrem, pa Ilić dodaje da je ove godine imao dobar prinos sa glavne pčelarske paše - oko 15, 16 kilograma meda po košnici.


Foto prilog


Tagovi

Pčelinja paša Banana Medonosna biljka Sveta Nikolić Bojan Ilić Košnice


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB