Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Psi čuvari
  • 08.12.2017. 18:30

Briga o psu tokom zime

Ako iz bilo kog razloga ne možete svog psa da primite u kuću, neku nus-prostoriju ili garažu odnosno prostor koji ima grejanje, trebalo bi da mu nabavite ili napravite kućicu. Ukoliko rešite da sami napravite kućicu, nemojte nikako da pravite od kartona ili nekih improvizovanih gajbi ili cirada.

Foto: StockSnap, michaelamartina /Pixabay
  • 2.760
  • 128
  • 0

Većina ljudi u Srbiji, ali i u ostalim državama u okruženju, drži svoje pse u dvorištu, a posebno ukoliko žive u seoskoj sredini. Bez obzira na to da li imate rasnog, ovčarskog ili psa mešanca, trebalo bi da znate da psima tokom zimskih meseci treba više nege i pažnje nego tokom ostalih dana.

Obratite pažnju na dlaku vašeg psa!

Doduše, rase koje imaju poddlaku, poput malamuta, samojeda ili sibirskog haskija, lakše podnose zimski period, sneg i led, ali i njima treba nega. Ono što je najbitnije je da pas nikad ne bude mokar, kako bi poddlaka moga da sačuva toplotu tela. Rasama pasa koji imaju kraću dlaku potrebno je mnogo više pažnje, a ako imate mladog ili jako starog psa, trebalo bi da znate da su oni poprilično osetljivi na hladnoću.

Evo šta bi trebalo da znate, kako bi vaš ljubimac uživao u zimskom periodu.

Kućice za pse moraju biti izolovane

Ako iz bilo kog razloga ne možete svog psa da primite u kuću, neku nus-prostoriju ili garažu, odnosno prostor koji ima grejanje, trebalo bi da mu nabavite ili napravite kućicu. Ukoliko rešite da sami napravite kućicu, nemojte nikako da pravite od kartona ili nekih improvizovanih gajbi ili cirada. Ukoliko zaista želite za zaštitite psa, kućica bi trebao da bude od drveta, ili specijalne plastike za tu namenu, sa dobrom izolacijom.

Osim što treba da bude toplo, u kućici vašeg psa morate da napravite i ventilaciju, ali u njoj ne sme da bude promaje. Kada napravite kućicu, stavite je u zavetrinu i vodite računa da ona ne bude na udaru snega ili kiše. Ovo ćete najbolje postići ukoliko na ulaz u kućicu postave mala vrata ili trakaste zavese od jačeg najlona.

Za unutrašnjost možete da iskoristite ćebad, seno ili slamu, ali je važno ili da redovno menjate ili da provertavate i perete prostirku, posebno ako je ona mokra. Ukoliko je takva, vašem psu će biti hladno, jer ona tada ne pruža toplotnu izoloaciju.

Obezbedite psu kućicu od drveta, ali i odvojite vreme za igru sa njim

Voda i hrana tokom zime

Kao i leti, tako je i zimi važno da psu menjate i po nekoliko puta na dan vodu, posebno ako je napolju munus, kako biste izbegli zamrzavanje vode. Ako nema uvek sveže vode, vaš pas bi mogao da dehidrira.

Tokom zime, ishrana psa treba da bude jača, jer se tada troši više kalorija. Ukoliko ne znate koju hranu da mu date, najbolje bi bilo da se posavetujete sa veterinarom, kako bi došli do najbolje formule u ishrani. Zimi izbegavajte metalne činije, jer one mogu psu da se zalepe za jezik. Koristite one plastične.

Higijena psa tokom zime

Ukoliko imate psa sa visećim ušima ili dužom dlakom, redovno ga četkajte i brišite, kako ne bi došlo do promrzlina. Takođe, vodite računa da šape budu uvek suve, jer su one najosetljivije i ako je napolju hladno, a šape mokre, može da dođe do promrzlina. Čistite sneg i led i oko kućice, ali i kada je suvo, jer se i u ovom periodu mogu pojaviti krpelji i buve.

Fizička aktivnost psa tokom zime

Na žalost, većina pasa koji obitavaju u dvorištu vezani su na lancu, pa im je i kretanje ograničeno. Ovo se nikako ne preporučuje. Idealno bi bilo da vam je dvorište ograđeno, kako bi pas mogao slobodno da se kreće po njemu. Kada krene niska temeratura, psu koji provodi vreme u dvorištu treba posvetiti vremena. Što znači da psa treba da izvedete dva do tri puta dnevno u šetnju. Tada ga pustite da trči i da se igra po snegu. Na ovaj način neće mu biti dosadno i uživaće u zimskoj idili.

Uz ove savete obezbedićete psu da bezbrižno prebrodi hladne dane koji su pred nama i da ostane zdrav i veseo.

Foto: StockSnap, michaelamartina /Pixabay


Tagovi

Pas Zima Kućica Selo Dvorište Led Sneg Prostirka Zdravlje Šape Uši Bolest Plastika Krpelj Buva


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]