Pretraživanje tekstova
Za ovaj namaz se osim patlidžana koriste zelene ili žute paprike i začini. Evo osnovnog recepta.
Ljubitelji patlidžana se često odlučuju za pripremu malidžana ili belog ajvara, kako ga još zovu. Način pripreme je sličan pripremi klasičnog ajvara ili pinđura, ali je nešto zahtevniji i potrebno je sve dobro isplanirati i pripremiti.
Pored patlidžana biće nam potrebna zelena, odnosno žuta paprika i začini. U zavisnosti od začina koje koristimo, njegov ukus može da bude blag, pikantniji ili ljut.
Osnovni recept za pripremu malidžana je: pet kilograma patlidžana, dva kilograma zelenih ili žutih paprika, do 0,4 l ulja, tri kašike soli, jedna i po kašika šećera. Po želji dodajemo začine: beli luk, senf, peršun, ljute paprike, sirće, ali i druge začine.
Za pripremu se koriste najkvalitetniji plodovi povrća koje je potrebno ispeći, očistiti i ostaviti da se ocede najmanje pet sati. Prvo se plodovi operu, očiste i ostave da se osuši suvišna voda ili obrišu.
Peku se dok im pokožica ne dobije crnu boju, a onda ih stavimo u metalnu posudu i poklopimo. Postepeno hlađenje će da omogući lakše guljenje. Očišćeno i oguljeno povrće se posebno samelje na mašini za mlevenje mesa, a zatim ostavimo da se cedi, najbolje tokom noći.
Na deo zagrejanog ulja u šerpi dodajemo samlevenu papriku, jer ona ima više tečnosti. Ako volimo ljut ukus, dodajemo ljutu papriku. Pržimo uz lagano mešanje dok ne ispari sva voda i doda se jedna kašika soli i kašika i po šećera, a zatim se dodaje samleveni patlidžan. Smesa se meša i lagano prži. Postepeno dodajte ulje. Pred kraj dodajte preostali šećer, so, usitnjen beli luk. Po želji uprženoj smesi dodajemo nasečen peršun ili senf.
Gotov malidžano punimo u vrele sterilisane tegle koje dobro zatvorimo. Ćebetom ili peškirima dobro umotamo tegle da se postepeno hlade. Ohlađene tegle čuvamo u ostavi i do tri godine, ako je dobro ispržen i ako smo iz smese u teglama istisnuli vazduh prilikom punjenja.
Da li ste već pravili malidžano ili ga probali? Podelite svoj recept i utiske u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Zimnica Malidžano Zimnica od patlidžana Osnovni recept Recept za malidžano Višak patlidžana Beli ajvar
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.