Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osobine hidrogela
  • 01.02.2019. 16:00

Hidrogel: Sredstvo kojim rešavamo nedostatak vlage u zemljištu

Hidrogel se najviše koristi kod sadnje voćki i vinove loze, setve travnjaka ili kod proizvodnje rasada za povrće i cveće.

Foto: Pixabay/PortalJardin
  • 4.899
  • 177
  • 0

Hidrogel, iako veoma korisno sredstvo, nije naišlo na značajniju upotrebu od strane poljoprivrednih proizvođača, verovatno iz razloga, što nisu dovoljno informisani. Ipak, poslednjih godina situacija se po tom pitanju nešto izmenila i značajnije su ga počeli koristiti cvećari, naročito u obliku kuglica. U cvećarstvu osim svoje prvobitne funkcije upijanja vlage ima i dekorativnu ulogu.

Hidrogel upija veliku količinu vlage

Hidrogel je beli kristal ili prah, može biti različite granulacije. Njegov glavni značaj se ogleda u tome što ima sposobnost da upija veliku količinu vlage i na taj način možemo rešavati problem s nedostatkom vlage u zemljištu. Unosi se u zemljište ili se meša sa suspstratom. Upija površinsku vlagu iz vazduha i kapilarnu iz zemljišta. Održava vlagu u zemljištu ne dozvoljava njen gubitak. Višak vode propušta u dublje slojeve zemljišta i akumulira za kasniju upotrebu. Moć upijanja je 150 do 200 puta veća u odnosu na čestice zemlje ili gline iste veličine.

Ostaje u zemljištu četiri godine obavljajući svoju funkciju akumuliranja i održavanja vlage. Vodu otpušta samo onoliko koliko je biljkama potrebno. Osim adsorpcije vlage on adsporbuje i hranjive materije koje isporučuje direktno u koren, dakle utiče i na ishranu biljke.

Od uzgajanja povrća do pošumljavanja

Namenjen  je za sve vrste zemljišta izuzev močvarnog  i za gajenje svih biljnih vrsta. Najviše se upotrebljava na području aridne i semiaridne klime, dakle u području okarkterisanom sa nedovoljno padavina, zatim na nagnutim terenima. Takođe za hidrosetvu trava na nepristupačnim terenima i revitalizaciju terena na jalovištima i pepelištima. Naročito se upotrebljava gde nije moguće stalno zalivanje, a područje je sa nedovoljnom količinom padavina. Takođe dosta se koristi za travnjake vikendica gde domaćin stalno ne boravi te nije u mogućnosti često zalivati travnjak.

Namenu ima u biljnoj proizvodnji, pri zasnivanju travnjaka, revitalizaciji novih voćnjaka, i pošumnjavanja. Najviše se koristi kod sadnje voćnjaka i vinove loze, setve travnjaka ili kod proizvodnje rasadnika za povrće i cveće. Prah hidrogel se nanosi na seme kulturnog bilja čime se stimuliše tzv. amiloproces i povećava energija klijanja, nicanja i ukorenjavanja biljaka.

Proizvođači loznih kalemova ga najviše koriste za transport istih i u gel smesi kao i cvećari. Njegova ph vrednost je neutralna 7,0 do 7,5 tako da se može dodavati i u kiselo zemljište. Pogodan je i za organsku proizvodnju t.j za proizvodnju zdrastveno bezbedne hrane.

Doze zavise od namene

Njegova primena zavisi od namene. Npr. za revitalizaciju terena inkorporira se, unese se sa površinskom zemljom na dubini od 10 do 15 cm sa količinom od 300 g/m2. Za zasnivanje travnjaka upotrebljava se unošenjem u zemljište na dubinu od 5 - 6 cm u količini od 1 kg/100m2, za proizvodnju rasada se meša u supstrat zemljišta 5kg/ m3.

Ako se vrši rasađivanje biljaka tada se sistem korena umače u gel smesu praškastog oblika ili se u rupu gde će biti zasađena biljka stavlja od 5 do 15 g  što opet zavisi od vrste biljke, da li se radi o voćarski ili portarskim kulturama. Ako se sredstvo unosi sa setvom u redove to se čini sa sejalicama koje imaju depozitore gde se unosi kristalni oblik sam ili pomešan sa nekim insekticidom, količina se kreće zavisno od kulture. Za paradajz i papriku ta količina je do 40 kg /ha. U koliko je doza povećana ona doprinosi ne samo čuvanju vlage nego i sprečava stvaranje pokorice na zemljištu.

Kod revitalizacije starije zasađenog voća ili vinograda, malinjaka unosi se odgrtanjem zemlje oko biljke na dubinu oko 15 cm  za odrasle biljke se stavlja 30 g po biljci za maline 10 g /biljci kod sadnje krompira se stavlja ispod krtole 1 g ili se unosi u ceo red ispod krtole u količini od 40 do 50 kg/ha. Kod proizvodnje rasadnika za povrće i cveće, hidrogel se meša sa supstratom tj. zemljom kojom se pune rupe u kontejnerima. Optimalna preporučena količina za primenu u ovom slučaju je 1 do 3 g hidrogela po litri supstrata.

Zbog visoke cene, neracionalno ga je koristiti na većim površinama, tako da je i to jedan od razloga male upotrebe hidrogela, iako ima izvrsne osobine koje olakšavaju poljoprivrednu proizvodnju.


Tagovi

Hidrogel Zadržavanje vlage Sadnja voćaka Uzgoj povrća Gubitak vode


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Šeboj-idealan za gradske parkove, poznat od davnina, a zbog sadržaja esencijalnog ulja u cvetu ima prijatan miris pa se koristi u industriji parfema. Ima i lekovita dejstva, međutim više se uzgaja kao ukrasna biljka.