Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Flora Incognita
  • 23.04.2020. 15:00

Isprobali smo besplatnu mobilnu aplikaciju za identifikaciju biljaka

Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite saznati nešto novo ili proširiti svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat prikaže sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, familije i slično.

Foto: Martina Popić
  • 14.246
  • 1.349
  • 1

Koliko ste puta, dok se šetate prirodom, zapitali kako se zovu biljke na koje nailazite? Da li su jestive, lekovite, možda otrovne?

Naučnici iz IT kompanije "Ilmenau" i Instituta za biohemiju "Max Planck" osmislili su mobilnu aplikaciju Flora Incognita koja identifikuje biljke. Ona je dostupna svima i besplatna je, a osim znatiželjnih, veliku korist od nje mogli bi da imaju učenici, studenti i naučnici.

Kako se koristi?

Aplikacija je vrlo jednostavna za korišćenje. U njoj možete pronaći kratka uputstva, a najviše treba obratiti pažnju na onu kako fotografisati biljku da bi aplikacija mogla što bolje da je prepozna.

Kada želite da saznate o kojoj biljci je reč, nakon otvaranja aplikacije izaberite ikonu za identifikaciju (beli plusić). Nakon toga otvori se meni u kojem morate da označite da li je reč o biljci ili grmu, stablu, travi ili šašu, paprati.

Moj praktični biljarnik - vodič kroz lekovito bilje

Nakon odgovarajuće kategorije, otvori se kamera i pomoću kratkih uputstava fotografišete biljku. Neke će, već nakon prve fotografije, odmah prepoznati, a za neke će ipak niti potrebna slika lista ili cele biljke.

Važno ja da uključite lokaciju uređaja jer aplikacija beleži na kojim ste mestima fotografisali biljku i sve oprema u svima dostupnu bazu.

I do 60.000 zadataka za identifikaciju dnevno

Iz tima poručuju da su mnogi počeli sve više da koriste ovu aplikaciju koja je preuzeta već oko 990.000 puta, a broj biljnih odrednica dnevno doseže i do 60.000.

"Jasno možemo videti da se ljudi usredsređuju na ono što ih okružuje, a dobijamo i mnogo pozitivnih povratnih informacija. U proteklih nekoliko nedelja povećala se svest o biljnim vrstama i njihovoj raznolikosti", kaže za gabot informatičar i vođa ovog pojekta, prof. Patrik Mader.

"U poređenju s prošlom godinom, ove smo primetili značajan pomak u vremenu cvetanja rane kukurjaka (Eranthis hyemalis)", rekala je dr.sc. Jana Valdhen.

"Pomoću takvih podataka možemo utvrditi kako se menja razvoj biljaka i predvideti trendove u budućnosti“, zaključila je. 

Korisno i zabavno

Ova aplikacija je korisna, ali i zabavna ukoliko želite da saznate nešto novo ili proširite svoje znanje o samoniklom bilju. Na kraju identifikacije, ovaj alat ispiše sve karakteristike biljke kao i latinske nazive, rodove, familije i slično.

Tim iz projekta Flora Incognita ima mnogo zahteva od škola i univerziteta koji žele da uključe ovu aplikaciju u svoja predavanja. Ona može pomoći i naučnicima kod istraživanja i pisanja istraživačkih radova, pogotovo onima o klimatskim uslovima i prilagođavanju biljaka.


Tagovi

Flora Incognita Mobilna aplikacija Identifikacija biljaka Ilmenau Institut za biohemiju Max Planck


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]