• Pletenje
  • 20.11.2021. 16:00
  • Nišavski okrug, Niš

Između Kine, Dubaija i strane banke, Nišlijka se opredelila za iglu i vunicu

Nataša Bogosavljević zadovoljna je svojim sadašnjim poslom i namerava da od njega napravi ozbiljan biznis, a odluku da se bavi pletenjem nije donela preko noći.

Foto: Biljana Ljubisavljević
  • 284
  • 53
  • 0

Nišlijka Nataša Bogosavljević poslednje tri godine zarađuje za život tako što plete i prodaje džempere, prsluke, kape, šalove, kardigane i druge proizvode od vunice. Za njenu karijeru, može se reći da je zaista nesvakidašnja, jer se za ručni rad opredelila nakon višegodišnjeg rada u jednoj stranoj banci u Nišu, trogodišnjeg rada u Dubaju i tromesečnog rada u Kini.

Za Agroklub je izjavila da je zadovoljna svojim sadašnjim poslom i namerava da od njega napravi ozbiljan biznis. Odluku da se bavi pletenjem nije donela preko noći, već je reč o ideji o kojoj je razmišljala duže vreme, a na koju je došla sasvim slučajno.

"Po povratku iz Dubaja planirala sam da kupim kuću na selu, ali mi je neko od ukućana rekao da ću, ukoliko odem da živim tamo morati da imam vunene čarape, prsluke i džempere. Odgovorila sam: "U redu, imaću ih i to ću ih sama isplesti". Prva stvar koju sam isplela bile su vunene čarape", rekla je Bogosavljevićeva.  

Malo jutjub, malo baba

Nije tada prvi put uzela igle u ruke, još kao dete je uz pomoć babe naučila da plete, ali se godinama time nije bavila.

"Čarape sam započela da pletem uz pomoć klipova sa jutjuba, a baba mi je pomogla da ih završim jer me je naučila kako se radi peta, a to je najkomplikovaniji deo. Baba je bila veoma dobra pletilja, tako da sam od nje nasledila talenat za taj posao i praktično nastavljam da čuvam porodičnu tradiciju."

Uz pomoć babe naučila je da plete, a kasnije se podsetila i rešila time da se bavi

Pletenju se ozbiljno posvetila nakon povratka iz Kine.

"Tamo sam uradila rajfešluse i vrećice za džemere sa svojim zaštitnim znakom cvetićem, a po povratku u Srbiju krenula sam ozbiljno da pletem. Ne bavim se time kao hobijem, u smislu da pletem kad imam slobodno vreme, već odmah ujutru, posle doručka uzimam vunicu i iglu u ruke i radim", objasnila je.

U nedostatku kreativnosti

Kazala je da neke odevne predmete sama osmisli i isplete, a za neke ideje dobija na društvenim mrežama i video klipovima.

"Dešava mi se da u isto vreme imam više ideja, pa započnem više stvari odjednom, da slučajno ne zaboravim to što sam zamislila. Neke stvari ispletem, pa ih onda prodam, a neke radim po narudžbini."

Prema njenim rečima, pletenje je kreativan posao, a upravo to joj je nedostajalo dok je radila kao bankarski službenik.

Za jedan džemper joj je potrebno četiri dana, a jednom je uspela da isplete i za dva

 "Iz banke sam otišla jer nisam mogla da zamislim da na tom mestu dočekam penziju. Radila sam na poslovima kontrole i nije bilo šanse da napredujem jer nemam fakultetsku diplomu", navela je naša sagovornica.

Kako je kazala, posao u Dubaju joj je odgovarao pošto je radila kao šef recepcionara u jednom klubu, ali je zbog porodičnih obaveza morala da ga napusti i vrati se u Niš.

"Sada ne razmišljam o ponovnom odlasku u Dubai, već o proširenju posla. Imam puno narudžbina i ne mogu da stignem sve sama da uradim. Verovatno ću narednih dana angažovati još jednu ženu da mi pomaže", rekla je naša sagovornica.

Bogosavljević je navela da joj je za izradu jednog džempera potrebno obično četiri dana, ali je jednom prilikom prošle godine uspela da džemper isplete za samo dva dana.


Tagovi

Pletenje Igla i vunica Nataša Bogosavljević Kreativan posao Džemperi Vunene čarape


Autorka

Biljana Ljubisavljević

Više [+]

Diplomirani ekonomista, a nesuđeni bankar. Igrom slučaja se odmah nakon studija našla u novinarskim vodama i tu ostala. Kao najlepši deo ovog posla smatra terene u prirodi. Nekoliko novinarskih nagrada osvojila je upravo izveštavajući o zanimljivim ljudima koji žive i rade na selu.