Pretraživanje tekstova
Može da se koristi kao jelo ili prilog glavnom jelu, a priprema ne zahteva dugo vremena i super veštinu.
Vreme je za zimnicu, a od tikvica i šargarepe možemo da napravimo jednu neobičnu i ukusnu salatu koja će biti pravi gastronomski užitak tokom zime. Najbitnije da se lako i brzo može napraviti. Prednost je što može da se koristi kao salata, ali može biti samostalno jelo ili prilog.
Prvi korak je da jedan kilogram tikvica operete, ako su mlade nije ih potrebno guliti. U slučaju da su nešto starije ogulite ih, uklonite unutrašnji sunđerasti deo sa semenkama. Narendajte na što duže trakice. Zatim operite 80 grama šargarepe i izrendajte na što duže trakice. 80 grama crvenog luka ogulite i zatim isecite na tanja rebarca. Od začina biće vam potrebna jedna kašika krupne soli, 1/3 šolje šećera, 1/3 šolje devet postotnog sirćeta, pola šolje biljnog ulja.
Pripremljeno povrće spojite sa začinima i sve dobro promešajte rukama. Operite i sterilišite staklene tegle i poklopce. Tegle napunite izmešanom masom i zatvorite poklopcima.
Za termičku obradu koristite veću šerpu na čije dno ćete staviti krpu i naliti vodu. U proključaloj vodi obavite pasterizaciju u trajanju od 20 minuta na srednjoj temperaturi. Izvađene tegle okrenite sa poklopcima prema dnu. Prekrijte ih peškirom ili krpom i ostavite dok se ne ohlade. Tegle čuvajte na suvom i hladnom mestu.
Tagovi
Zimnica Salata za zimu Zimnica od tikvica Salata od šargarepe i tikvica Zimnica od šargarepe
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Zaštita jabuke od prouzrokovača bolesti i štetočina na početku vegetacije. Više o tome čitajte uskoro na Agroklub-u!