Zamrzavanje dovodi do promene teksture ploda zbog pucanja ćelijskih zidova što znači da će, kada se odmrzne, biti kašast, ali i dalje iskoristiv za mnoga jela
Zamrzavanje paradajza je vrlo praktično za one koji imaju veće količine ovog povrća, a nemaju kada da ga pojedu ili termički obrade u sok, salsu ili neku drugu zimnicu.
Kao i za one koji su zbog velikih vrućina izbegavali kuvanje soka usred leta, pa su taj posao ostavili za hladnije dane.
On gubi neke nutrijente, ali zadržava većinu korisnih sastojaka. Na primer, gubi deo C vitamina, ali zadržava likopen, antioksidans koji se čak bolje apsorbuje u organizam kada je termički obrađen - kuvanjem ili dinstanjem. Osim toga, ostaju i vlakna i minerali kao što su kalijum, magnezijum i kalcijum.
S obzirom da je pun vode, zamrzavanje dovodi do promene teksture ploda zbog pucanja ćelijskih zidova što znači da će, kada se odmrzne, biti kašast, ali i dalje iskoristiv za mnoga jela kao što su supe, umaci, sataraš.
Iz iskustva znamo da i odmrznut imaju onaj specifičan miris, ali priznajemo, tekstura se značajno mijenja.
Ovaj način možete koristiti ako imate manje plodove ili čeri paradjz i dovoljno mesta u zamrzivaču. Kasnije ga možete koristiti za sve namene. Možete ih prvo blanširati da biste uklonili kožicu iako, ona će se vrlo lako skinuti nakon odmrzavanja. Važno je da ih u kesice ne stavite dok su sveže jer će se zalepiti, pa će kasnije biti teško rukovati s njima.
Prvo ih operite, osušite i stavite na neki tanjir, lim i sl. pa stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Nakon toga ih izvadite i prebacite u kesicu.
Ako želite da skratite vrijeme pripreme obroka, najbolje je naseći plodove na željenu veličinu - sitnije za umake, krupnije za staraš i sl. Nakon toga ih zamrznite na isti način kao cele, a onda prebacite u kesice.
U slučaju da nemate dovoljnu količinu za kuvanje soka ili pirea koji biste čuvali u špajzu, paradajz možete izblendati, sipati u posudice za led, manje plastične posude ili kesicu, pa ih koristiti po potrebi.
Možete ih zamrznuti i pečene. Ako su manji, dovoljno je da ih prepolovite, a veće isecite na deblje kriške. Stavite ih na lim za pečenje, posolite i prelijte uljem. Pecite ih na 180°C dok ne omekšaju, oko 20-30 minuta. Nakon hlađenja ih stavite u plastične posude ili kesice.
Ceo, komadiće i pire ne morate odmrzavati pre korišćenja nego ih odmah ubacite u jelo, dok je pečen pre dalje obrade bolje odmrznuti.
Ako imate neki savet, podelite ga sa nama u komentaru ispod teksta
Računajte na to da je zamrznut paradajz već omekšao, pa će im trebati kraće vreme termičke obrade.
Preporuka je da se potroše do šest meseci, a najkasnije do godinu dana, jer vremenom gube ukus.
Tagovi
Autorka