Vrlo ga je jednostavno napraviti, potrebna su samo tri sastojka i malo vremena
Ranije sorte malina već sazrevaju pa je vreme da razmišljamo i o spremanju zimnice od ovog zdravog voća. Istina, najbolje je da ih jedemo sveže budući da su bogate vitaminom C, antioksidansima, imaju visok sadržaj vlakana, ali su i niskokalorične. Takođe, sadrže antocijan koji ima protivupalna svojstva, ali i elaginsku kiselinu za koju se smatra da je antikancerogena.
Mogu se koristiti u napicima sa drugim voćem i dodacima ili dezertima. Kada je reč o konzerviranju, od njih se pravi džem, marmelada, a mogu se zamrzavati ili sušiti.
Možda najjednostavnija zimnica od maline je sirup koji će i zimi, ako ga ne potrošite, podsećati na leto.
Za izradu sirupa dovoljna su tri sastojka - maline, šećer i voda. Ako volite kiseliji napitak, možete dodati i sok od limuna.
Za jedan kilogram malina potrebno je 500 gr šećera i jedna litra vode.
Bobice očistite od lišća, bubica i uklonite oštećene delove. Stavite ih u cediljku i operite pod mlazom vode. Nikako ih ne potapajte jer su meke i osetljive, a i upiće previše tečnosti i izgubiti specifičnu aromu.
Stavite ih u posudu i prelijte vodom. Kada prokuvaju, lagano ih kuvajte 15, najviše 20 minuta. Sve vreme skidajte penu sa površine.
Uklonite sa vatre i pažljivo procedite kroz sitniju cediljku ili gazu. Ako cedite samo kroz cediljku nemojte stiskati maline da izađe što više soka jer će kroz njega proći i kašasti delovi zbog kojih sirup neće biti bistar, a mogao bi se i brzo pokvariti.
Proceđenu tečnost vratite u lonac i dodajte šećer. Kuvajte mešajući dok se šećer ne rastopi. Kada provri, po želji dodajte sok limuna i kuvajte do pet minuta. Vrelu tečnost sipajte u vruće flaše koje ste pre toga sterilisali u rerni. Zatvorite čepovima koji su takođe sterilisani. Flaše stavite u gajbicu, kadicu ili neku drugu posudu obloženu ćebetom i dobro zamotajte.
Kada se potpuno ohlade, sklonite ih na tamno i hladno mesto.
Osim ove verzije, postoje i druge, pa se tako maline gnječe rukom ili u blenderu, a onda ostave tokom noći u frižideru. Idući dan se cede, a u sok se umeša šećer i kuva na umerenoj vatri.
Kako vi pravite sok od malina? Podelite svoj recept u komentaru ispod teksta!
Ako želite gušći sirup koji ćete koristiti kao preliv za kolače, palačinke i druge dezerte, ukuvajte ga do željene gustine. Osim slatke verzije, možete napraviti i kiselo-ljutu tako što ćete ga ukuvati sa ljutom papričicom.
Ostatak maline nakon ceđenja možete koristiti u izradi kolača, ukuvati u puding od vanile ili poslužiti uz sladoled od čokolade.
Sirup možete koristiti u izradi koktela, sangrije, a kašičica ili dve daće i posebnu notu penušavom vinu.
Tagovi
Autorka