Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Napitak
  • 25.05.2024. 07:30

Kako napraviti sirup od maline? Evo recepta

Vrlo ga je jednostavno napraviti, potrebna su samo tri sastojka i malo vremena

Foto: Shutterstock/Shulevskyy Volodymyr
  • 796
  • 65
  • 0

Ranije sorte malina već sazrevaju pa je vreme da razmišljamo i o spremanju zimnice od ovog zdravog voća. Istina, najbolje je da ih jedemo sveže budući da su bogate vitaminom C, antioksidansima, imaju visok sadržaj vlakana, ali su i niskokalorične. Takođe, sadrže antocijan koji ima protivupalna svojstva, ali i elaginsku kiselinu za koju se smatra da je antikancerogena. 

Mogu se koristiti u napicima sa drugim voćem i dodacima ili dezertima. Kada je reč o konzerviranju, od njih se pravi džem, marmelada, a mogu se zamrzavati ili sušiti. 

Možda najjednostavnija zimnica od maline je sirup koji će i zimi, ako ga ne potrošite, podsećati na leto.

Kako ga napraviti?

Za izradu sirupa dovoljna su tri sastojka - maline, šećer i voda. Ako volite kiseliji napitak, možete dodati i sok od limuna. 

Za jedan kilogram malina potrebno je 500 gr šećera i jedna litra vode. 

Bobice očistite od lišća, bubica i uklonite oštećene delove. Stavite ih u cediljku i operite pod mlazom vode. Nikako ih ne potapajte jer su meke i osetljive, a i upiće previše tečnosti i izgubiti specifičnu aromu. 

Stavite ih u posudu i prelijte vodom. Kada prokuvaju, lagano ih kuvajte 15, najviše 20 minuta. Sve vreme skidajte penu sa površine. 

Uklonite sa vatre i pažljivo procedite kroz sitniju cediljku ili gazu. Ako cedite samo kroz cediljku nemojte stiskati maline da izađe što više soka jer će kroz njega proći i kašasti delovi zbog kojih sirup neće biti bistar, a mogao bi se i brzo pokvariti. 

Proceđenu tečnost vratite u lonac i dodajte šećer. Kuvajte mešajući dok se šećer ne rastopi. Kada provri, po želji dodajte sok limuna i kuvajte do pet minuta. Vrelu tečnost sipajte u vruće flaše koje ste pre toga sterilisali u rerni. Zatvorite čepovima koji su takođe sterilisani. Flaše stavite u gajbicu, kadicu ili neku drugu posudu obloženu ćebetom i dobro zamotajte. 

Kada se potpuno ohlade, sklonite ih na tamno i hladno mesto. 

Osim ove verzije, postoje i druge, pa se tako maline gnječe rukom ili u blenderu, a onda ostave tokom noći u frižideru. Idući dan se cede, a u sok se umeša šećer i kuva na umerenoj vatri. 

Kako vi pravite sok od malina? Podelite svoj recept u komentaru ispod teksta

Ako želite gušći sirup koji ćete koristiti kao preliv za kolače, palačinke i druge dezerte, ukuvajte ga do željene gustine. Osim slatke verzije, možete napraviti i kiselo-ljutu tako što ćete ga ukuvati sa ljutom papričicom.

Saveti i trikovi

Ostatak maline nakon ceđenja možete koristiti u izradi kolača, ukuvati u puding od vanile ili poslužiti uz sladoled od čokolade. 

Sirup možete koristiti u izradi koktela, sangrije, a kašičica ili dve daće i posebnu notu penušavom vinu.  


Tagovi

Sirup od maline Recpet Zimnica od maline Dobrobit maline Preliv od maline


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.