Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stari zanati
  • 26.02.2022. 12:00
  • Nišavski okrug, Ražanj

Kako nastaju crepulje koje daju autentičan ukus hrani?

To je sezonski posao, od maja do septembra se kopa zemlja sa crepuljarskog brda i tada se izrađuju komadi i prave zalihe za celu godinu.

Foto: Svetlana Petković
  • 251
  • 29
  • 0

Nije samo do kuvara i dobrog recepta, da li će neko jelo "ispasti" dobro i ukusno, već i do posuđa u kojem se sprema. Crepulje su od vajkada poznate u srpskoj kuhinji jer baš daju autentičan ukus hrani. Da ih otrgnu od zaborava rešile su članice Ženske poljoprivredno socijalne zadruge "Ražanke". Izradu ovog glinenog posuđa "vratile su" u život. 

"Mi smo radili na tome da se ražansko crepuljarstvo kao tehnika izrade zaštiti i uvrstili smo je u nematerijalno kulturno nasleđe. U selu Rujište su ostala dva crepuljara, koji se ovim bave za svoje potrebe. Jedan od njih je naučio svoju ćerku kako se to radi, a ona Danijela Petrović je i jedna od osnivača vaše zadruge i zaslužna za svaku koja nama dođe u ruke", rekla je direktorka zadruge Milica Milovanović.

Na kolena i ručno!

Mada, proizvodnja ovog posuđa je fizički naporna, pa su se nekada njome bavili isključivo muškarci. To je sezonski posao, od maja do septembra se kopa zemlja sa crepuljarskog brda i tada se izrađuju komadi i prave zalihe za celu godinu.

Izrada crepulji je isključivo ručni posao

"U džakovima se donosi zemlja i meša se (sa vodom) u odnosu 2:1. Sipa se u veliku rupu - kanik. A, onda kreće sva muka. Skida se obuća i zemlja se nogama pritiska i meša, odnosno homogenizuje. Dvadesetak puta ceo grumen zemlje treba da prođe kroz stopala da bi se usitnio."

Zatim se od dobijene mase, odvaja parče po parče u veličini zamišljene crepulje, stavlja se na podlogu za koju ne sme da se zalepi.

"A, onda na kolena i ručno", kaže Milovanovićeva.

Kako izgleda izrada ovog pomalo zaboravljenog zanata, pogledajte u videu:

 


Foto prilog


Tagovi

Crepulje Milica Milovanović Stari zanati Crepuljarsko brdo Grnčarstvo Tradicionalna hrana


Autorka

Svetlana Petkovic

Više [+]

Novinarka i urednica emisije Farma

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer