Da se ne bi pojavila plesan ili aflatoksini, orahe pre svega treba dobro osušiti
Orasi su vrlo hranljivi i neizostavan su dodatak u kolačima, ali i slanim jelima, posebno tokom prazničnih dana. Ipak, da bi zadržali svoju svežinu i nutritivne vrednosti, zahtevaju pravilnu pripremu i čuvanje.
Bilo da su u ljusci ili očišćeni, pre skladištenja ih treba osušiti jer se inače može pojaviti plesan koja je opasna po zdravlje, a i daje vrlo loš ukus. Takođe, mogu se pojaviti i aflatoksini koji su kancerogeni.
Odbacite one čija je ljuska crna ili ih iskrckajte, dobro očistite i odvojite od ostalih, zdravih plodova.
Sušenje se obavlja na suvom i prozračnom mestu, ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti. Koristite materijale poput mreže ili čaršafa, nikako ne najlon, ceradu i sl. Odbacite sve crne ili oštećene plodove.
Kod onih u ljusci to može trajati jednu do dve nedelje, a očišćenih nekoliko sati do par dana, zavisno od toga koliko su vlažni.
Jezgro je suvo kada je svetlo i hrskavo, ne sme biti mekano, gumeno ili izgledati sjajno ili vlažno.
Nakon sušenja, možete ih čuvati u staklenim teglama ili hermetički zatvorenim, plastičnim posudama. One u ljusci možete držati u mrežastim vrećama, na suvom mestu, kao što je tavan.
Za kraće razdoblje čuvanja, orahe možete staviti u papirne vrećice, ali ih obavezno držite na suvom i tamnom mestu.
S vremena na vreme ih proverite.
Očišćene možete čuvati u frižideru, osobito ako planirate da ih koristite za nekoliko meseci. Pazite da je posuda dobro zatvorena kako ne bi pokupila mirise.
Ako želite da im produžite rok trajanja, možete ih i zamrznuti. U ovom slučaju još više pazite da je vrećica ili posuda u kojima ih držite dobro zatvorena.
Možete ih samleti i tako ih držati u hladnjaku ili zamrzivaču, ali imajte na umu da će tako više pokupiti mirise, ovlažiti se i izgubiti deo hranljivih vrednosti.
Ako ste imali deo oraha čija je ljuska bila crna ili srasla s omotačem, verovatni je reč o orahovoj muvi koja može da prezimi u zemlji. Bacite takve plodove i iznesite ih iz vrta.
Ljuske možete kompostirati, ali ne preterujte s količinom i obavezno mešajte s biljnim otpadom iz kuhinje, kao što su kore od voća, povrća.
Tagovi
Autorka