Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza zemljišta
  • 16.01.2024. 07:30

Kako sami možete odrediti kvalitet zemljišta? Evo četiri alternativne metode

Pre setve i sadnje brzo testiranje možemo uraditi alternativnim metodama koje će nam dati osnovnu informaciju o reakciji zemljišta.

Foto: Depositphotos/simply
  • 218
  • 29
  • 0

Većini biljnih vrsta odgovara slabo kisela i neutralna reakcija zemljišta koja omogućava dobro usvajanje hraniva i vode, rast i razvoj. Najčešće se pH reakcija određuje u laboratoriji ili pomoću raznih pH metara.

Možemo je odrediti alternativnim metodama koje su brze i jeftine. One nisu potpuno pouzdane, ali hobistima mogu približno pokazati kakav je kvalitet zemljišta.

Testiranje pre sadnje i setve

Biljke različito reaguju na zemljište pa da bi sprečili probleme u budućnosti pre sadnje je potrebno obaviti testiranje. Neke biljne vrste vole kiselije zemljište, kao što su borovnice, smreke, azeleje, dok druge prednost daju alkalnom ili baznom (jorgovan, lavanda). Ako im ne odgovaraju uslovi, biljke će slabije da usvajaju hraniva i vodu, gladuju, zaostaju u rastu i razvoju, podložnije su pojavi bolesti i napadu štetočina, a često i uvenu.

Sastav zemlje nije trajan, on se menja pa testiranje treba ponoviti nakon nekoliko godina, a po potrebi i češće. Samo takvom brigom možemo imati zdrave i rodne useve.

Četiri alternativne metode određivanja

Najbrži i najjednostavniji je vizualni pregled. Kiselo zemljište ima svetlu boju, a često je ilovasto ili glinovito. Na njemu rastu acidofilne biljke, one koje vole kiselu sredinu, a to su preslica, divlje borovnice, trputac (uskolisna bokvica), mahovine, svilasti šaš, busika i druge vrste.

Sa različitih mesta bašte ili polja uzme se jedan prosečan uzorak koji se očisti od kamenčića, grančica, korenja. Doda se u destilovanu vodu u odnosu 1:5. Sadržaj dobro promešajte dok ne dobijete jednoličnu masu. Kada dođe do taloženja i izdvajanja tečnosti uroni se lakmus papir i ostavi jedan minut. Promena boje ukazuje na određenu reakciju.

Za testiranje možemo iskoristiti i ljubičasti kupus koji se sitno naseče i kuva 10 minuta. Uzorak zemlje se stavlja u dobijenu tečnost. Pojava ružičaste boje znak je da je zemljište kiselo. Ako boja ostane ista, reč je o neutralnom. U slučaju da boja postane zelena ili plava radi se o alkalnom.

Često se koristi provera pomoću 9-postotnog sirćeta i sode bikarbone. Količinski mali uzorak, dovoljno je kašika zemlje, se prelije sirćetom. Ako je uzorak alkalan, dolazi do reakcije i pojaviće se mehurići. Kada pomešamo uzorak sa sodom bikarbonom i prelijemo vodom nastala reakcija i penušanje nam govore da se radi o kiselom zemljištu. Do hemijske reakcije i penušanja neće doći kada je uzorak neutralan.


Tagovi

Reakcija zemljišta Ph reakcija zemljišta Alternativna metoda Analzia zemljišta Testiranje Kvalitet zemljišta


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.