Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaskršnja jaja
  • 29.04.2021. 10:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Kako se vaskršnja jaja šaraju voskom?

Simbol velikog hrišćanskog praznika Vaskrs su šarena jaja. Način šaranja i bojenja menjao se kroz istoriju, ali se do danas i dalje održao način ukrašavanja voskom.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.948
  • 42
  • 0

Vaskršnja jaja tradicionalno se farbaju na Veliki četvrtak i Veliki petak. U novije vreme postala je popularna kupovina već našaranih, ali i ofarbanih. Tako je i za Ivanu Damnjanović iz Valjeva ukrašavanje voskom postao posao koji radi nedeljama pre najvećeg hrišćanskog praznika.

"Bliži nam se veliki praznik čiji je simbol vaskršnje jaje, a tehnika koju ja koristim zahteva pre svega vreme. Šaranje voskom je tradicija u mojoj porodici tako da sam i ja vremenom počela da je koristim", kaže Damnjanovićeva.

Tehnika koja zahteva strpljenje

Šaranje prirodnim voskom je nešto što se primenjuje od pamtiveka, ali je za neke domaćice manje ili više uspešna tehnika. Iako deluje da je tehnika komplikovana, potrebne su samo četiri stvari: vosak, pisaljka, sveća i strpljenje. Nikome nije pošlo iz prve da našara ono što je zamislio.

"Ja koristim prirodni pčelinji vosak, pero ili šaraljku kako je neki zovu, sveća je obavezna i u zavisnosti od količine voska koji se nanese, šara može biti bleđa ili tamnija."

Šaranje prirodnim voskom je nešto što se primenjuje od pamtiveka

Veruje se da ova tradiconalna metoda ukrašavanja potiče sa Kosmeta i da je korišćena vekovima unazad. Danas se za nju odlučuju samo oni koji su dobro savladali ovu tehniku. Nakon što se uvežba tehnika šaranja jaja voskom, ukrašavanje se završavala prilično brzo. Za učenje ove tehnike je potrebno neko vreme, ali naša sagovornica tvrdi da svako uz malo pažnje može da je savlada.

"Može svako da nauči da šara, potrebno je neko vreme da se uvežba, potrebna je pažnja i bitno je da volite to da radite. Meni šaranje voskom pričinjava radost, ja sam odabrala tu tehniku, mada koristim i ono klasično šaranje jaja kao i mnogi drugi", kaže Damnjanovićeva.

Izbor motiva ipak najviše zavisi od trenutne insipiracije. Motivi su raznoliki, a kada ponestane inspiracije, uvek se na internetu može naći nešto zanimljivo.

"Ja obično crtam motive koje sam zamislila tog trenutka, nemam neke određene šare. Već godinama se ovim bavim i koristim i one koje sam ranije crtala, dopunjujem ih, i tako se dobijaju ideje i za nove motive."

Svaka šara je jedinstvena

Poželjno je da jaja budu sobne temperature jer se tada lakše crta. Takozvanom pisaljkom zagreva se vosak nad svećom, a potom crta motiv kratkim i brzim potezima. Zatim se boje, a većina voska spadne tokom kuvanja. Preostali vosak možete ukloniti pamučnom krpom, a potom izglancati masnom krpom radi postizanja dodatnog sjaja.

"Kupaca ima, interesuju se. Pred Vaskrs mi se javljaju i oni koji su već uzimali tako našarana. Ljudi sve manje imaju vremena, pa se na ovaj način i snalaze, poručuju već našarana. Svako jaje je jedinstveno jer nemam šablon po kome crtam. Ako baš neko insistira onda se potrudim da šare budu iste", kaže naša sagovornica uz osmeh i dodaje da dosta toga zavisi i od veličine jajeta, da li se šara kokošije, morkino, pačije ili guščije.

Svako jaje je jedinstveno jer Damnjanovićeva nema šablon

Motivi su raznoliki, a nesvakidašnje ukrašena naročito brzo nađu svoj put do kupaca. Naša sagovornica napominje i da joj za jedno jaje treba pet do deset minuta, da sve zavisi šta je motiv.

Cene na valjevskoj pijaci kreću se od 15 do 20 dinara. Kokošija koja su ukrašena voskom nude se po ceni od 25 do 30 dinara, dok su morkina i pačija po 100 dinara.

Vaskrsu, kao najradosnijem hrišćanskom prazniku, se najviše raduju deca, a neobično našarana jaja će ih sigurno obradovati. Vaskrs se bliži, ali još uvek imate vremena da probate da šarate voskom, a ukoliko u tome ne uspete, standardne metode bojenja su uvek tu. 


Foto prilog


Tagovi

Farbanje jaja Ukrašavanje jaja voskom Ivana Damnjanović Vaskrs


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.