Kako bi vam uvek bio pri ruci, ren možete narendati, ukiseliti i držati u frižideru. Po potrebi ukus možete i razblažiti. Evo kako
Ren (Armoracia rusticana) je povrće koje pripada porodici kupusnjača, a njegovo je poreklo istočna Evropa. Osim što je vrlo ukusan, odličan je saveznik u borbi protiv prehlada, kod problema s disajnim putevima ili probavom.
Bogat je vitaminom C, pa se smatra prirodnim antibiotikom jer ima antibakterijska svojstva. Ovo su samo neke od dobrobiti namirnice koju mnogi od nas imaju u kutku svoje bašte.
Upravo je sada pravo vreme da posegnete za njim. Nakon vađenja iz zemlje, koren možete držati u frižideru gde će u plastičnoj kesici ili kutiji zadržati svojstva dve do tri nedelje. Samo ga očistite od zemlje, nemojte ga prati. Takođe, možete ga držati u pesku ili pak naribati i staviti u zamrzivač.
Ipak, kako bi uvek bio spreman za konzumaciju, najjednostavnije ga je ukiseliti u sirćetu te čuvati u frižideru gde će potrajati nekoliko meseci. Osim ako ga pre ne pojedete.
Za 200 grama očišćenog rena biće vam potrebno 200 ml jabukovog sirćeta, 100 ml vode, kašika šećera i kašičica soli.
Pomešajte sirće, vodu, šećer i so i dobro promešajte da se šećer i so otope.
Narendajte ga na sitnoj rendi. Pritom pazite jer rendanjem otpušta eterična ulja i prilično "grize" za oči. Otvorite prozor, imajte pri ruci maramicu ili zaštitite nos i usta maskom. Rendanje je odličan način da pročistite sve disajne puteve.
Narendan odmah stavite u staklenu teglu i prelijte pripremljenom tečnošću jer stajanjem dobija tamnu boju.
Ovako ukiseljen zadržaće C vitamin i ljutinu koju mu daju eterična ulja, a u frižideru će potrajati i do šest meseci.
Služi se uz pečenja, jaja i generalno, uz kaloričnija jela.
Ako želite jači ukus, smanjite količinu vode (npr. na 50 ml). Ipak, ako želite ipak blaži, zagrejte mešavinu sirćeta, vode, šećera i soli do tačke ključanja, prelijte po narendanom renu i stavite u frižider kada se ohladi.
Kako ga vi najradije pripremate i uz šta jedete?
Takođe, ljutinu možete razblažiti pavlakom ili majonezom prilikom serviranja.
Prijatno!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka