Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzervisanje rena
  • 14.01.2025. 07:30

Kako ukiseliti ren za duže čuvanje?

Kako bi vam uvek bio pri ruci, ren možete narendati, ukiseliti i držati u frižideru. Po potrebi ukus možete i razblažiti. Evo kako

Kako ukiseliti ren za duže čuvanje?
Foto: Maja Celing Celić
  • 178
  • 38
  • 0

Ren (Armoracia rusticana) je povrće koje pripada porodici kupusnjača, a njegovo je poreklo istočna Evropa. Osim što je vrlo ukusan, odličan je saveznik u borbi protiv prehlada, kod problema s disajnim putevima ili probavom. 

Bogat je vitaminom C, pa se smatra prirodnim antibiotikom jer ima antibakterijska svojstva. Ovo su samo neke od dobrobiti namirnice koju mnogi od nas imaju u kutku svoje bašte. 

Kako čuvati ren?

Upravo je sada pravo vreme da posegnete za njim. Nakon vađenja iz zemlje, koren možete držati u frižideru gde će u plastičnoj kesici ili kutiji zadržati svojstva dve do tri nedelje. Samo ga očistite od zemlje, nemojte ga prati. Takođe, možete ga držati u pesku ili pak naribati i staviti u zamrzivač. 

Ipak, kako bi uvek bio spreman za konzumaciju, najjednostavnije ga je ukiseliti u sirćetu te čuvati u frižideru gde će potrajati nekoliko meseci. Osim ako ga pre ne pojedete. 

Recept za ukiseljeni ren

Za 200 grama očišćenog rena biće vam potrebno 200 ml jabukovog sirćeta, 100 ml vode, kašika šećera i kašičica soli.

Količina dovoljna za teglicu od 330 ml

Pomešajte sirće, vodu, šećer i so i dobro promešajte da se šećer i so otope. 

Narendajte ga na sitnoj rendi. Pritom pazite jer rendanjem otpušta eterična ulja i prilično "grize" za oči. Otvorite prozor, imajte pri ruci maramicu ili zaštitite nos i usta maskom. Rendanje je odličan način da pročistite sve disajne puteve. 

Narendan odmah stavite u staklenu teglu i prelijte pripremljenom tečnošću jer stajanjem dobija tamnu boju. 

Ovako ukiseljen zadržaće C vitamin i ljutinu koju mu daju eterična ulja, a u frižideru će potrajati i do šest meseci

Rendanje je pravi izazov

Ljući ili blaži? 

Služi se uz pečenja, jaja i generalno, uz kaloričnija jela.

Ako želite jači ukus, smanjite količinu vode (npr. na 50 ml). Ipak, ako želite ipak blaži, zagrejte mešavinu sirćeta, vode, šećera i soli do tačke ključanja, prelijte po narendanom renu i stavite u frižider kada se ohladi. 

Kako ga vi najradije pripremate i uz šta jedete? 

Takođe, ljutinu možete razblažiti pavlakom ili majonezom prilikom serviranja. 

Prijatno!


Povezana biljna vrsta

Ren

Ren

Engleski naziv: Horse radish | Latinski naziv: Armoracia rusticana P. Gaertn., B. Mey. et Schreb.

Ren je višegodišnja biljka i gaji se zbog zadebljalog rizoma (rizoma), a jednogodišnji izdanci rizoma koriste se za reprodukciju (razmnožavanje). Iz rizoma se razvije adventivno... Više [+]

Tagovi

C vitamin Ren Ukiseljeni ren Čuvanje rena Recept za ren


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.