Pretraživanje tekstova
Kako bi vam uvek bio pri ruci, ren možete narendati, ukiseliti i držati u frižideru. Po potrebi ukus možete i razblažiti. Evo kako
Ren (Armoracia rusticana) je povrće koje pripada porodici kupusnjača, a njegovo je poreklo istočna Evropa. Osim što je vrlo ukusan, odličan je saveznik u borbi protiv prehlada, kod problema s disajnim putevima ili probavom.
Bogat je vitaminom C, pa se smatra prirodnim antibiotikom jer ima antibakterijska svojstva. Ovo su samo neke od dobrobiti namirnice koju mnogi od nas imaju u kutku svoje bašte.
Upravo je sada pravo vreme da posegnete za njim. Nakon vađenja iz zemlje, koren možete držati u frižideru gde će u plastičnoj kesici ili kutiji zadržati svojstva dve do tri nedelje. Samo ga očistite od zemlje, nemojte ga prati. Takođe, možete ga držati u pesku ili pak naribati i staviti u zamrzivač.
Ipak, kako bi uvek bio spreman za konzumaciju, najjednostavnije ga je ukiseliti u sirćetu te čuvati u frižideru gde će potrajati nekoliko meseci. Osim ako ga pre ne pojedete.
Za 200 grama očišćenog rena biće vam potrebno 200 ml jabukovog sirćeta, 100 ml vode, kašika šećera i kašičica soli.
Pomešajte sirće, vodu, šećer i so i dobro promešajte da se šećer i so otope.
Narendajte ga na sitnoj rendi. Pritom pazite jer rendanjem otpušta eterična ulja i prilično "grize" za oči. Otvorite prozor, imajte pri ruci maramicu ili zaštitite nos i usta maskom. Rendanje je odličan način da pročistite sve disajne puteve.
Narendan odmah stavite u staklenu teglu i prelijte pripremljenom tečnošću jer stajanjem dobija tamnu boju.
Ovako ukiseljen zadržaće C vitamin i ljutinu koju mu daju eterična ulja, a u frižideru će potrajati i do šest meseci.
Služi se uz pečenja, jaja i generalno, uz kaloričnija jela.
Ako želite jači ukus, smanjite količinu vode (npr. na 50 ml). Ipak, ako želite ipak blaži, zagrejte mešavinu sirćeta, vode, šećera i soli do tačke ključanja, prelijte po narendanom renu i stavite u frižider kada se ohladi.
Kako ga vi najradije pripremate i uz šta jedete?
Takođe, ljutinu možete razblažiti pavlakom ili majonezom prilikom serviranja.
Prijatno!
Povezana biljna vrsta
Tagovi
C vitamin Ren Ukiseljeni ren Čuvanje rena Recept za ren
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
pre 1 nedelju
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
pre 2 nedelje
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
pre 2 nedelje
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.