U nekoliko jednostavnih koraka povećajte otpornost lubenice na štetočine i bolesti.
Lubenice, kada se uzgajaju na istom mestu iz godine u godinu, privlače štetočine i bolesti koje se prenose sa zemlje. Mikroskopske nematode, na primer, žive u zemlji, ulaze u koren lubenice i oštećuju i ubijaju biljku.
Kalemljenje lubenice na tikvu, povećava se otpornost biljke na razorne bolesti i štetočine, otkriva povrtarka na Fejsbuk stranici Trag biljke. Koren tikve je dubok i može da primi i više hraniva, otpornija je na bolesti i dobro podnosi niže temperature.
Lubenica je inače podložna šoku usled promene vremena, što može uzrokovati zaustavljanje rasta. Međutim, kada lubenicu kalemite na tikvu, možete biti sigurni da se sve to neće dogoditi. Zato je važno da je posadite kada je temperatura zemljišta iznad 15 stepeni i kada je najavljeno stabilno vreme, bar jednu nedelju nakon sadnje.
Na isti način možete kalemiti sadnicu krastavaca na sadnicu tikve.
Prvo što je važno jeste da posejete lubenicu nedelju dana ranije, jer one sporije niču, zbog tvrđe opne.
Osim sadnice lubenice, potrebna vam je, naravno i sadnica tikve, skalpel ili žilet, koji ćete sterilizovati alkoholom i prozirna folija. Neka vam ruke budu čiste. Svaki korak možete proveriti i u galeriji fotografija ispod članka.
Postupak kalemljenja:
Foto prilog
Tagovi
Autorka