• Egzotično voće
  • 04.08.2018. 16:30

Limun i banane rastu u Šidu!

Penzionerka Nevenke Bažik iz Šida u svom dvorištu odgaja različito egzotično voće i cveće, a među njima i - limun i banane!

Foto: Pixabay / javivaser
  • 792
  • 81
  • 0

Da se klima zaista promenila u našim krajevima, potvrđuje priča iz Šida. Penzionerka Nevenka Bažik u svom dvorištu odgaja različito egzotično voće i cveće, a među njima i - limun i banane! Tu su i mandarina, maslina, sibirski kivi, japanska jabuka, indijski jorgovan, jerihonska ruža. Uz ovo, Nevenka odgaja i začinsko bilje, kurkumu, konjac, ljubičastu ukrasnu detelinu, gardeniju. 

Japanska jabuka isplativija od grožđa

"Banane sam videla kod jedne prijateljice i svidelo mi se. Dala mi je malu bananu i objasnila kako je održava. Ja sam je othranila, a već ima i izdanke. Ne rađa još, ali postoji mogućnost da rodi. Preko zime se zakloni, zaštiti, pa u proleće ponovo 'istera', bude lepa i velika. Čak me pitaju kakav je to adam", kroz osmeh priča Nevenka za RTV

Posao koji stavlja osmeh na lice

Ova energična Sremica posla ima od jutra do mraka. Zaliva, okopava, dodatno prihranjuje, otkida procvale cvetove. Međutim, kaže da je za nju to radost. Sa cvećem razgovara, uživa u svim biljkama i napominje da joj ništa nije teško.  Mnogi prolaznici zastaju kako bi zavirili u dvorište, a mnogi je zamole i za pelcer, koje Nevenka daje od srca. "Othranila sam sedam drvaca limuna i sve sam poklonila. Nikada ništa nisam prodala", naglašava Bažikova.


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: - | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma niskim temperaturama. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije pa je... Pročitaj više »

Izvori

RTV


Tagovi

Limun Banana Mandarina Japanska jabuka Šid  Nevenke Bažik


Autorka

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.