Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukusi starih vremena
  • 31.01.2016. 15:00

Medenjaci - poslastica naših baka

Medenjaci su prepoznatljiva poslastica iz vremena naših baka. Mekani i mirisni obeležili su detinjstvo brojnih generacija. Postoji mišljenje da su nastali još u srednjem veku na Orijentu, a mnogi smatraju da im je postojbina Nemačka, te da odatle potiču najpoznatiji evropski medenjaci.

  • 1.413
  • 58
  • 0

Medenjaci su prepoznatljiva poslastica iz vremena naših baka. Mekani i mirisni obeležili su detinjstvo brojnih generacija. Postoji mišljenje da su nastali još u srednjem veku na Orijentu, a mnogi smatraju da im je postojbina Nemačka, te da odatle potiču najpoznatiji evropski medenjaci.

Nekoliko osnovnih sastojaka koje svaka domaćica ima u kući, specifini začini, malo veštine, iskustva i mašte, način je na koji nastaju medenjaci. Ukus domaćeg, ručno napravljenog mirisnog kolačića - uspomene svačijeg detinjstva, ponosno nosi epitet omiljenog slatkiša. Retka je poslastica koja pruža tako velike mogućnosti za izražavanje kreativnosti, a kada neko poseduje originalne ideje poput Daniele Bašić iz Čelareva onda nastaje prava "medena bajka".

"Medenjake sam naučila da pravim pre pet godina, videla sam na internetu i odmah mi se dopao i način izrade, ali i gotov proizvod, a od pre tri godine kada sam napravila medeni adventni venac i ukrase za jelku, pravljenje medenjaka mi je hobi. Obradovala me je i podstakla radost svih onih kojima sam poklanjala ukrašene medenjake", kaže Daniela

Ovaj posao zahteva veliko strpljenje

Svoju "medenu avanturu" usavršila je pošto su svi bili oduševljeni savršeno dekorisanim medenjacima pa je dobila dodatnu motivaciju. "Kada je u pitanju recepet, moram napomenuti da svaka domaćica koja voli da priprema ovakve slatkiše ima svoj, pa tako i ja, ali da bi se napravio dobar medenjak neophodna je veština i sposobnost da se zamesi kvalitetno testo. Jednostavno to je stvar iskustva", napominje Daniela i dodaje kako je pravo zadovoljstvo i sreća birati modle i pomoću njih praviti male mirisne kolačiće, a ono što njene medenjake izdvaja od drugih je poseban stil ukrašavanja prehrambenim bojama za šta je potrebno mnogo vremena i strpljenja.

U poslu je cela porodica

"U ovom poslu pomaže mi moja porodica. Stariji sin desetogodišnji Stefan ume lepo da dekoriše medenjake, nekoliko puta ih je pripremao pakovao u celofan i prodavao na izložbi, dok je mlađi sin Nemanja pred novogodišnje praznike od medenjaka napravio ukrase za jelku. I moj muž vredno radi sa mnom, a kada idemo u goste ili nekome poklanjamo medenjake on ih pakuje u posebnu ambalažu", kaže Daniela dodajući da svi zajedno uživaju u ovom šarenom, mirisnom i ukusnom hobiju.


Tagovi

Medenjaci Čelarevo Daniela Basić Hobi Medena bajka Porodični posao Tradicija


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D