Volimo reći kako je othranio mnoge generacije. Pun je skroba, vlakana i vitamina. Zasitan je i relativno jeftin. Ali, već je godinama na lošem glasu kao nezdrava namirnica zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata.
Krompir je povrće omiljeno ne samo na našim prostorima nego i u većini sveta. Volimo reći kako je othranio mnoge generacije. Pun je skroba, vlakana i vitamina. Zasitan je i relativno jeftin. Ali, već je godinama na lošem glasu kao nezdrava namirnica zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, a uz njegovu konzumaciju se čak veže povećanje verovatnosti za razvoj dijabetesa tipa dva.
Ipak, novo istraživanje australijskog "Univerziteta Edith Cowan (ECU)" pokazalo je da problemi koji povezuju krompir i dijabetes tipa dva proizlaze iz načina na kojega se priprema ovo povrće, piše sciencedaily.
Analiza na temelju 54.000 ispitanika, pokazala je da da su ljudi koji su konzumirali najviše povrća imali 21 odsto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa dva od onih koji su jeli najmanje.
Naučnik Pratik Pokharel je izjavio da iako krompir nije imao pozitivan učinak na ovo zdravstveno stanje, takođe nije imao niti negativan.
"U prethodnim studijama, on je bio pozitivno povezan s pojavom dijabetesa, bez obzira na to kako je pripremljen - ali smo otkrili da to nije tačno", rekao je Pokharel.
"Kada smo odvojili kuvani krompir od pirea, krompirića ili čipsa, kuvani više nije bio povezan s većim rizikom od dijabetesa: imao je nulti učinak", pojasnio je dodajući da oni koji su jeli puno ovog povrća, takođe su konzumirali i više maslaca, crvenog mesa i bezalkoholnih pića - hrane za koju se zna da povećava rizik od ove bolesti.
"Kad to uzmete u obzir, kuvani se više ne povezuje s dijabetesom. To se odnosi samo na krompiriće i pire, na ovaj drugi verovatno jer se obično radi s maslacem, kajmakom i slično."
Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su jeli puno lisnatog i povrća poput spanaća, zelene salate, brokolija i karfiola imali znatno manji rizik od razvoja dijabetesa. Pokharel smatra da bi ta informacija trebala biti uključena u javne prehrambene smernice - kao i dobrobiti jedenja krompira.
Posebno ako će se s njim zameniti jednostavni ugljeni hidrati poput belog pirinča ili testenine.
Čak i ako nemate problema sa zdravljem ili čak viškom kilograma, što češće odaberite zdraviju verziju pripreme krompira. To što nije pečen u puno ulja, masti ili pripremljen kao pire, ne mora značiti da ne mora biti ukusan.
Evo pet predloga:
Predložite nam svoju najzdraviju verziju pripreme ovoga povrća.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka