Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kromipr
  • 19.12.2022. 07:30

Ne zaslužuje krompir lošu reputaciju nego način kako ga pripremate

Volimo reći kako je othranio mnoge generacije. Pun je skroba, vlakana i vitamina. Zasitan je i relativno jeftin. Ali, već je godinama na lošem glasu kao nezdrava namirnica zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata.

Foto: Depositphotos/ INAOX
  • 546
  • 43
  • 0

Krompir je povrće omiljeno ne samo na našim prostorima nego i u većini sveta. Volimo reći kako je othranio mnoge generacije. Pun je skroba, vlakana i vitamina. Zasitan je i relativno jeftin. Ali, već je godinama na lošem glasu kao nezdrava namirnica zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata, a uz njegovu konzumaciju se čak veže povećanje verovatnosti za razvoj dijabetesa tipa dva

Ipak, novo istraživanje australijskog "Univerziteta Edith Cowan (ECU)" pokazalo je da problemi koji povezuju krompir i dijabetes tipa dva proizlaze iz načina na kojega se priprema ovo povrće, piše sciencedaily

Zavisi kako ga pripremate

Analiza na temelju 54.000 ispitanika, pokazala je da da su ljudi koji su konzumirali najviše povrća imali 21 odsto manje šanse za razvoj dijabetesa tipa dva od onih koji su jeli najmanje.

Naučnik Pratik Pokharel je izjavio da iako krompir nije imao pozitivan učinak na ovo zdravstveno stanje, takođe nije imao niti negativan. 

"U prethodnim studijama, on je bio pozitivno povezan s pojavom dijabetesa, bez obzira na to kako je pripremljen - ali smo otkrili da to nije tačno", rekao je Pokharel.

"Kada smo odvojili kuvani krompir od pirea, krompirića ili čipsa, kuvani više nije bio povezan s većim rizikom od dijabetesa: imao je nulti učinak", pojasnio je dodajući da oni koji su jeli puno ovog povrća, takođe su konzumirali i više maslaca, crvenog mesa i bezalkoholnih pića - hrane za koju se zna da povećava rizik od ove bolesti. 

"Kad to uzmete u obzir, kuvani se više ne povezuje s dijabetesom. To se odnosi samo na krompiriće i pire, na ovaj drugi verovatno jer se obično radi s maslacem, kajmakom i slično."

Skromna namirnica othranila je mnoge (Foto: Depositphotos/sir2701)

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su jeli puno lisnatog i povrća poput spanaća, zelene salate, brokolija i karfiola imali znatno manji rizik od razvoja dijabetesa. Pokharel smatra da bi ta informacija trebala biti uključena u javne prehrambene smernice - kao i dobrobiti jedenja krompira.

Posebno ako će se s njim zameniti jednostavni ugljeni hidrati poput belog pirinča ili testenine. 

Pet zdravijih načina pripreme 

Čak i ako nemate problema sa zdravljem ili čak viškom kilograma, što češće odaberite zdraviju verziju pripreme krompira. To što nije pečen u puno ulja, masti ili pripremljen kao pire, ne mora značiti da ne mora biti ukusan. 

Evo pet predloga: 

  1. Krompir salata, s crvenim lukom i sirćetom odličan je prilog koji će biti još zdraviji ako je začinite s maslinovim ili hladno ceđenim suncokretovim uljem. 
  2. Krompir paprikaš s dodatkom bilo kog drugog povrća, poput spanaća, kelja, šargarepe ili graška odlično je jelo za hladne, zimske dane. Povrće prodinstajte na luku što će dati gustoću jelu pa neće biti potrebe za zaprškom. 
  3. Krompir naseckan na kockice i skuvan u slanoj vodi odlično se slaže s umakom od paradajza (ali bez zaprške), kao prilog kakvom drugom jelu. 
  4. Nasecite ga, začinite soli, biberom, paprikom ili začinima po želji i ispecite u peći. Ili još bolje, ispecite pole krompira koje ćete začiniti pečene. 
  5. Ako već ne možete bez pirea, napravite ga uz što manje masnoće. Umesto maslaca, ulja ili margarina, koristite supu, bilo povrćnu ili mesnu. 

Predložite nam svoju najzdraviju verziju pripreme ovoga povrća. 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Zdrava namirnica Dijabetes Pratik Pokharel Priprema krumpira Krompir Priprema krompira Zdravi krompir


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.