Pretraživanje tekstova
Žalfija je jedna od najlekovitijih biljaka, koja će vas, pripremljena kao čaj ili sirup, rashladiti u vrelim danima.
Žalfija je jedna od najlekovitijih biljaka, a u narodnoj medicini poznata je i kao jedna od onih koja se najduže koristi, već 4.000 godina!
Njen latinski naziv Salvia znači "spasiti" što dovoljno govori o njenoj lekovitosti. Žalfija smiruje živce opuštajući mišiće, poboljšava pamćenje, ali ujedno i cirkulaciju, pomaže kod mršavljenja, reumatičnih oboljenja i artitisa.
U vreme virusnih i bakterijskih prehlada, najbolje je da se korisiti kao čaj ili za grgljanje, jer ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Mast ili ulje od žalfije blagotvorno deluje na kožna oboljenja. Pranje kose u jakom čaju od žalfije može da prekrije sede vlasi.
Osim toga, smiruje probavu, odnosno želudac, creva, žuč, ali i mehur, kao i mokraćne kanale. Isto tako, dobra je kod bilo kakve hormonalne neuravnoteženosti.
Tokom leta, žalfija je odličan osvežavajući napitak. Možete je napraviti u većoj količini kao čaj, ohladiti, dodati meda i sok limuna. Kod pripreme čaja, žalfiju uvek prokuvajte 3 do 5 minuta, jer će to što će smanjiti količinu tujona, koji je sastojak eteričnog ulja žalfije.
Sirup od žalfije možete pripremiti od listova koji će poslužiti i kao osveženje, ali i kao sirup protiv kašlja, bronhitisa i astme.
Potrebno:
- 300 g listova žalfije
- 2 kg šećera (najbolje smeđeg)
- 2 l vode
- 50 g limunske kiseline
Priprema:
Listovi moraju biti zdravi, bez grančica i cvetova. U dublji lonac poređajte red žalfije, pa pospite limunskom kiselinom. Slažite dok ne potrošite sve sastojke.
U drugoj posudi rastopite šećer dok ne dobijete gustu smesu. Zalijte šećer sa dve litre vode, polako kuvajte, a onda dodajte i ostatak šećera. Kuvajte 20 minuta, a kada je gotovo, prelijte sve preko žalfije i limunske kiseline, zatvorite poklopac i ostavite da miruje 24 sata. Drugi dan procedite i prelijte u flaše.
Čuvajte na što hladnijem i tamnom prostoru. Koristite ga kao sirup za razređivanje ili sirup za kašalj, koji ćete konzumirati nerazređen, po potrebi.
Isto tako, sirup možete napraviti i od cvetova žalfije. Ovaj sirup je blaži od onoga od lista i ima lepu ljubičastu boju.
Potrebno:
300 g cvetova žalfije
50 g limunske kiseline
3 l vode
2,5 kg šećera
Priprema:
Cvetove odvojite od drške i izvažite. Prokuvajte šećer, vodu i limuntus, dodajte cvetiće žalfije i ostavite poklopljeno najmanje 24 sata. Nakon toga procedite, ponovno zakuvajte i vruć sirup izlijte u flaše i dobro zatvorite.
Foto: petrafaltermaier / Pixabay
Autorka
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Počela berba ranih sorti grožđa. Kakvi su prinosi i cene? Čitajte na portalu!
Djordje Ostojic
pre 1 nedelju
Pistovani poljoprivrednici, Cinjenica je da vec nekoliko godina zaredom, imamo extremnu susu, malo padavina. Ali, razumem i pojedince koji daju Više [+] podatke o svojim prinosima koji su za ne poverovati, medjutim moramo shvatiti jedno je stedeti, malo ulagati, cekati da iz neva padne kisa, pevati "oj dodo oj dodole" a drugo je prionuti na pripremu zemljista, dobro nadjubriti i ko moze stajnjakom, pa voditi racuna o plodoredu, pa resiti pitanje navodnjavanja, ne mora biti sve u 10 etku ali ipak strucno i radno. Ko samo ceka i kuka i nikad mu nije dosta ni subvencija, ondaje to ..... Bio sam na mojim parcelama koje rade zakupci, saroliko, jedan ulozio ima kukuruz u Vajskoj visok 2,7 metara svaki klip pun. Ja mu stisnuo ruku i kazem alal vera domacine. Na drugoj parceli doja, dosta slaba probuseni listovi, boja cudna ima mnogo korova, ambrozije , ja pitam ga sta si radio sta sejes unazad 5 godina, kaze soju uvek, e kazem mu pa moras malo struku i naulu slusati i vise ulaganja i rada! U M Idjosu covek posejo stocni jecam OK prinosi bili, u Zablju cekam na skidanje soje u Velikom ritu, bice kaze slabije od prosle godine ali kasna je sorta pa ce imati oko 1,8 t/ha , u B Gradistu kukurica ,solidno u odnosu na opste prinose i u odnosu na uslove i susu imace kaze oko 4,5 t/ha. Eeeeee navodjavanja mora biti ne moze se bez toga eno culi ste za okolinu Cacka gde je reseno pitanje jednog dela sa oko 500 ha, koja je razlika u prinosima!!! Veliki pozz, Djordje