Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mačka u bašti
  • 06.05.2023. 07:30

Pet načina kako da sprečite mačku da vrši nuždu u bašti

Mačke posebo vole da vrše nuždu u mekim, rahlim gredicama. Kako da ih odvratite od te navike?

Foto: Depositphotos/oursoldiers
  • 8.393
  • 423
  • 0

Mačke su vrlo korisne i preko potrebne na svakom poljoprivrednom gazdinstvu, a usudila bih se reći i u svakoj kući. Prema najnovijim istraživanjima, one su počele da se pripitomljavaju u blizini ljudi baš sa razvojem poljoprivrede, dakle pre 10.000 godina. Lovile su miševe, ali i dolazile da jedu ostatke hrane pronađene u naseljima. 

Nužda u bašti

Ali, ko god da ima mačku, zna koliko napasne mogu da budu. I same su nekada prave štetočine. Na primer, bez problema će pojesti mlade biljčice paradajza namenjene za rasad ili tek iznikle mahune, što ja lično mogu da vam potvrdim. 

Ne voli viku, otporna na čini, obavezna na domaćinstvu - mačka i verovanja

U bašti će da lovi miševe, voluharice i druge glodare, ali, ako se namerači obavljaće nuždu u bašti, i onda ste u problemu. 

Pet rešenja 

Ipak, postoje načini kako da ih držite dalje ili da ih od toga odviknete. Donosimo vam pet rešenja: 

  1. Mačke za obavljanje posla vole meke, tek obrađene gredice. To je posebno izraženo u ovo doba godine kada su one gole, dok biljke ne izrastu. Ako ste u mogućnosti, ogradite ih mrežom. Ili čak smanjite velike otvorene prostore. Oko posejanog i posađenog bilja postavite kamenje, drvo, grane, drvene stupčiće i slično.
  2. Budući da vole meko, rahlo zemljište, prekrijte ga grubljim malčem od slame, lišća, drvenom sečkom. Možete na njega da postavite grančice ruže ili nekog sličnog bodljikavog žbuna kojeg će izbegavati. Pomoćiće i iščupani korov poput čička ili osjaka.  
  3. Smetaće im jaki mirisi pojedinih biljaka, a tu prednjači Coleus canina, takozvana mačja trava ili mačja kopriva. Reč je o višegodišnjoj biljci koja deluje kao repelent protiv mačaka i pasa zbog mirisa koji podseća na onaj kojeg ispušta tvor. Ali, može da pomogne i pitoma nana, matičnjak, smilje, lavanda i ruta. 
  4. Po zemlji možete da posipate biber ili mlevenu ljutu papriku što provereno deluje. Oteraće ih i miris naseckanog luka, kora citrusnog voća, talog kafe koji je i dobro đubrivo, ali i sveži otkos s travnjaka koji će poslužiti i kao malč.
  5. Mačke ne vole vodu pa ih u krajnjem slučaju možete oterati tako što ćete ih poprskati. Pazite samo da je mlaz iz creva blag, a ni ne morate ga usmeriti direktno prema njoj. Dovoljna je kapljica da pobegne i nauči da više ne dolazi na to mesto. 

Tagovi

Coleus canina Mačka u vrtu Obavlja nuždu Kako Repelent Oterati mačke Mirisi teraju Mačja trava


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D