Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvasac
  • 12.03.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Prirodan kvasac za domaći hleb - zvani "Srba"

Domaći hleb od prirodnog kvasca, specifičan je po mnogo čemu, a ono što ga posebno izdvaja od industrijskog je punoća ukusa, laka probavljivost i niža kalorijska vrednost. Ipak, za njegovu pravljenje potrebno je više od 20 sati.

Foto: Zorana Ljubojev
  • 2.042
  • 238
  • 0

Rada Bogojev iz Bečeja pre tri godine za svoju porodicu i prijatelje počela je da pravi domaći hleb od prirodnog kvasca. Proces nastanka ovog hleba iziskuje puno vremena, čak 20 sati. Toliko je potrebno da bi se stiglo do faze pečenja, ali testo ne zahteva kontinuiranu pažnju, već vreme za odmaranje.

Kaže da je ceo život bila nestrpljiva i "sve je htela sada i odmah, a to sve nose i godine".

"Kako sam starija, shvatila sam da nije vreme samo za razno-razne stvari, već da ono može da radi u našu korist. Pritom vreme mogu da iskoristim da napravim nešto, što ne iziskuje toliko, kao kad se kaže 20 sati. Nije to baš tako da sam sve to vreme okupirana hlebom, jer imam vremena i za porodicu i za prijatelje, kao i za druge stvari. Hleb je uvek sastavni deo tog mog dana“, objašnjava Bogojev i dodaje da se sve može stići i postići uz dobru organizaciju.

Kvasac treba svakodnevno "hraniti"

Razlika između prirodnog kvasca i onog koji se koristi u pekarskoj industriji ogleda se u vremenu fermentacije.

"Za jedan industrijski hleb dovoljno vam je dva do tri sata, gde je kvasac industrijski, odnosno hemijski napravljen i prepoznaje šećere u brašnu i testu. Vi kroz dva sata imate hleb, kiflu ili šta god ste rešili da napravite. A kod mog prirodnog kvasca je specifično to što je potrebno vreme, tih 20 sati da bakterije razlože brašno i da dobijete nutritivno bogat hleb koji je totalno prerađen i lak za varenje.

Potrebno je 20 sati da bakterije razlože brašno

Naša sagovornica je znanja sticala putem interneta i stručne literature, a do prirodnog kvasca je došla zahvaljujući svojoj upornosti i volji da uspe u nameri da napravi zdravu namirnicu.

Kvascu je dala ime "Srba" i sa njim se, kaže, druži svaki dan. Njemu nije potrebna velika pažnja, ali ga treba svakodnevno nahraniti.

"Odvadim jedan deo kvasca, dam mu određenu količinu brašna i vode, zatim operem posudu u kojoj on spava i onda ga vratim u tu posudu na naredna 24 časa, gde od opet raste i jača. To obnavljanje jača kulturu kvasca do te mere da ja sada već mogu za jedan hleb mogu da upotrebim samo deset grama kvasca", kaže naša sagovornica i dodaje da je to izuzetno malo, jer je reč o aktivnom, budnom kvascu, koji je dovoljno jak da preradi veliku količinu brašna.

Punjeni hleb kao kompletan doručak

Radin hleb je namenjen svima, a posebno se preporučuje osobama koje imaju višak šećera u krvi, kao i probleme sa digestivnim traktom, jer je izuzetno lak za probavu i omogućava lakše varenje.

"Moj hleb je namenjen svim generacijama - od sedam do 77 godina. Ali i oni mlađi od sedam, koji imaju nula godina i koji tek počinju da jedu, oni su mi najslađi i najdraži korisnici. Kada vidim u dečijim rukama moj hleb, to mi je najveća nagrada“, sa ponosom kaže Bogojev.

Moj hleb je namenjen svim generacijama, kaže Bogojev

U proizvodnji hleba koristi organsko brašno različitih žitarica i uživa u tome da eksperimentiše sa ukusima. U svoj asortiman je uvrstila hleb od heljde sa orasima, beli hleb sa sirom i maslinama, sa crnim pivom, raženi, sa semenkama, integralni, kukuruzni, tost hleb.

"Pravim i punjene hlebove, recimo sa četiri vrste sira i sa pančetom, pravim sa maslinama i sirom, sa duvan čvarcima i sirom. Uglavnom imam hedonističke ukuse, koji nisu svakidašnji, a opet dovoljan vam je samo hleb i ne morate ništa drugo uz njega da uzimate. Imate kompletan doručak u jednom hlebu“, zaključuje naša sagovornica.


Foto prilog


Tagovi

Rada Bogojev Domaći hleb Prirodni kvasac Srba Hleb sa sirom Hleb od heljde Organsko brašno


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]