Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 04.01.2017. 17:00

Ptice - saveznici i pomoćnici u bašti

Tokom zime potrebno je u bašti postavljati hranilice za ptice, kako bi i naredne sezone bile naš saveznik u borbi protiv puževa i štetnih insekata.

Foto: Virginia State Parks / Flickr
  • 2.310
  • 485
  • 0

Ptice su odličan saveznik u našem vrtu. One za svoju ishranu koriste brojne vrste štetočina i na jednostavan, ekonomičan način daju svoj doprinos u biološkom suzbijanju mnogih insekata. Posmatranjem ptica utvrđeno je da u toku aktivne ishrane potomstva troše 10.000 puževa, gusenica i insekata.

Da bi privukli ptice u naš vrt i zadržali ih u njemu potrebno je ispiniti uslove:

  • obezbediti stalni i što raznovrsniji izvor hrane,
  • obezbediti čistu vodu za piće i kupanje,
  • obezbediti stanište za ptice koje žele da se nastane u našem vrtu,
  • ne upotrebljavati hemijske preparate u vrtu.

Izvor hrane

Prisustvo hrane i njena raznovrsnost je ono što će privući ptice u naš vrt. Da bi naš vrt postao trpeza za ptice potrebno je zasaditi različite biljke koje stvaraju plodove, koje ptice koriste za svoju ishranu. Osim toga potrebno je zasaditi biljke koje privlače insekte kojima neće odoleti gladne ptice.

Hranilice za ptice

Hranilice bi trebalo da budu podignute visoko, kako ih ne bi mogle dohvatiti mačke ili neka druga životinja, da su čiste, da su dovoljno vidljive, ali i blizu grmova i krošnji drveća. U hranilice ne bi trebalo stavljati previše hrane, da ptice ne zaborave da traže hranu po vtu. Sa dolaskom proleća, ptice ne bi trebalo hraniti. Nije potrebno imati mnogo hranilica, koje ćemo neredovno da punimo, već da redovno semenkama snabdevamo naše male pernate prijatelje. Hranilice redovno čistiti, kao i prostor oko njih, jer ostaci hrane mogu da privuku miševe i pacove.

Salo ili loj privući će senice i crvendaće, dok će semenke privući različite vrste ptica: vrapce, zebe, senice, detliće i druge.

Hranilice je potrebno postaviti na dobro mesto kako bi hrana bila zaštićena od kiše, jakog vetra, a ptice imale mogućnost da se brzo sklone u slučaju opasnosti. Visina na kojoj bi trebalo da bude hranilica treba da je viša od 1,5m. Hranilice mogu biti različite: viseće hranilice, hranilice sa lojem, stolić za hranjenje.

Viseće hranilice se obese o grane, grede i slično. Možemo kupiti gotove ili ih napraviti od plastične boce, mrežice i drugog priručnog materijala. Izborom hrane možemo privući različite vrste ptica u svoj vrt. Tako će salo ili loj privući senice i crvendaće, dok će semenke privući različite vrste ptica: vrapce, zebe, senice, detliće i druge.

Najbolje se pokazalo kada se na hranilicu postavi jedna vrsta hrane. Na ovaj način možemo privući određenu vrstu, koju želimo u svom vrtu. Hranilicu bi trebalo da učvrstimo i čistimo redovno, kako bi spriječili dolazak miševa i pacova, kao i razvoj plesni, koje mogu uzrokovati infekcije disajnih puteva kod ptica.

Čime hraniti ptice?

Za ptice su najbolje razne semenke. Mrvice belog hleba, prezle, nisu pogodni za ishranu ptica, a to, posebno u proleće, može biti problematična ishrana ptića. Mrvice se natope u organima za varenje i mogu izazvati smrt malih ptića. Hleb je najbolje izbegavati, jer ptice od šećera koji se nalazu u kupovnom hlebu mogu da se razbole i uginu. Koristite ga pomešanog sa semenkama. Plesnjive semenke ne treba davati pticama. Za ishranu ptica mogu se koristiti semenke žitarica, suncokreta, proso, susam, seme deteline, čičak, loj, slanina koja nije soljena, kaše od kuvanih žitarica, jezgrasto voće (orah,lešnik), bobice voća, sušeno voće, jabuke, heljda, seme uljane repice, mrvice starog hleba.

Vrapci vole hleb. Postavljajući hranilice sa prezlama sklonićemo vrapce sa drugih hranilica i dati mogućnost ostalim pticama da se hrane, jer su vrapci veoma agresivni i teraju druge ptice.

Dostupnost vode za piće i kupanje

Da bismo privukli ptice u vrt, trebalo bi da im obezbedimo čistu vodu za piće i za kupanje. Voda je od posebne važnosti tokom letnih mjeseci. Voda treba da je čista i da se redovno menja u posudama.

Što više vode u vrtu više će privući raznih vrsta ptica. Ako nemate ribnjak ili jezerce, možete da napravite i mali bazenčić sa plitkim sadržajem vode.

Stanište za ptice

Drveće i žbunje će pored ishrane biti i sklonište za ptice. Zimzelene vrste će pticama pružati zaštitu od sunca tokom leta, a zimi će biti zaštita od hladnoće. Ptice će ih koristiti i kao sklonište od neprijatelja. Privlačni su i grmovi sa plodovima, koje one koriste za svoju ishranu. Puzavice pružaju odličnu zaštitu pticama, ali i mesto gde mogu da naprave gnezda (ruže puzavice, orlovi nokti). Dok leže na jajima ne treba ih ometati, čak ni one koje se inače ne plaše čovekove blizine, jer će napustiti gnezdo.

Različitim vrstama ptica potrebno je napraviti i različite kućice. Koristeći ovaj podatak možemo privući i različite ptice u svoj vrt. Kućice za ptice postaviti na visini od 3 do 6m, kako bi bile zaštićene od uznemiravanja i od mačaka. Najbolje je za mesto kućice izabrati južne pozicije. Treba da su blizu žbunja koje je prirodno stanište ptica. Kućicu ne bi trebalo da dodiruju druge grane, posebno prednju stranu, kako bi se sprečilo da mačke napadaju ptice. Možemo napraviti kućice ili im dati priliku da od opalog lišća i sitnih grančica same naprave gnezda.

Kućice za ptice postaviti na visini od 3 do 6m, kako bi bile zaštićene od uznemiravanja i od mačaka.

Debljina daske za izradu kućice treba da je najmanje 2 cm, kako bi pticama bilo toplo tokom zime. Kućice bi trebalo da budu svetle boje i ne treba ih bojiti iznutra. Najbolje je kućice praviti od hrasta i breze. Bor i smreka su dobri kao materijal za izradu kućice, ali nisu dugotrajni.

Tokom proleća redovno čistiti kućice. Ostaviti kutak sa grmljem za ptice koje nećemo orezivati, u tom kutku vrta ne kositi travu često, ne žuriti sa sakupljanjem opalog lišća i grančica - ptice će taj materijal koristiti za izgradnju gnezda.

Foto: Virginia State Parks / Flickr


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.