Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara tehnika za sve
  • 25.10.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Užice

Radionica pustovanja vune za slepe i slabovide žene u Užicu

Šest slepih i slabodivih žena iz Užica obučava se jednoj staroj tehnici izradi predmeta od vune, a to je pustovanje vune.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 344
  • 154
  • 1

Projekat obuka žena za pustovanje vune uradio je Savez slepih Srbije i nakon apliciranja kod Francuske ambasade, dobijena su sredstva. Realizuje ga Međuopštinaska organizacija slepih i slabovidih Užice, a žene obučava Zlatica Jankulovski iz "Etno mreže".

"Imali smo prvu radionicu na kojoj smo pravili torbice, lopte i zvečke, kao i okrugle podmetače, a sada radimo četvrtaste podmetače sa motivima. Imaćemo i treću radionicu na proleće gde će žene same odabrate šta će da proizvedu, bilo to ešarpa, prsluk, rukavice ili nešto slično. Uz asistencije, slabovide i slepe osobe rado prihvatuju svaku sugestiju, a i ja prihvatam njihovu kreativnost koju zaista i imaju. Lepo se snalaze u šari i u bojama. Njihov rad i trud je veoma zavidan, a to sigurno ne bi bio da nije začinjen sa ljubavlju, koje kod njih ima na pretak", kazala je Zlatica.

Obrovčani oživeli prelo, uz pesmu, vunu i tradicionalnu hranu

Filcovanje vunom - stara i pomalo zaboravljena tehnika 

Pustovanje vune ili filcovanje vunom je tehnika koja postoji odavnina, ali je pomalo i zaboravljena. Predmeti ovako napravljeni veoma su zanimljivi, atraktivni, mogu da budu kao suveniri, ali i odevni predmeti.

"Za ovo nam je potreban sapun, nepredena vuna i mlaka voda. Vuna se topi sa sapunom i presuje i na taj način mogu da se rade kružne i ravne površine. Od vunenog vlakna se stvara vuneni materijal. Ovde uglavnom radimo sa mokrim pustom. Veoma im je zanimljivo bilo raditi vunene zvečke ili lopte," kaže Zlatica. Zapravo su  na taj način čobani napravili prvu zvečku. Uzimali su ljusku od oraha, u nju stavljali pasulj ili nešto sitno, a onda su je obavijali slojevima vune. "Sada uzimamo plastiku od kinder jaja ili plastične čepove koje sastavimo, a u njih stavimo pasulj ili pirinač, pa ih oblepljujemo sloj po sloj vunom. Mogu da se urade neki motivi na njima. Te vunene lopte koriste se i u terapeutske svrhe. Ovi četvrtasti podmetači se rade na platnu. Prvo se nacrta neki motiv, a onda se polako popunjava vunom različitih boja. Onda se to platno odlepi, a prazne površine popunjavamo sivom vunom", pojasnila je Zlatica.

Jedna od učesnica projekta pustovanja ili filcovanja vunom

Učesnice radionice zadovoljne naučenim 

Rada, Koviljka, Borka, Slavka, Mira i Dragana su veoma zadovoljno sa onim što su naučile ovde.

"Mislila sam da je teško, a nije. Samo treba strpljenja, a Zlatičin savet je uvek dobro došao. Meni je bitno da dobro počnem, a posle sve po osećaju ide kako treba. Sapunom i mlakom vodom natapam vunu, koju stavljam na ovu podlogu. Ovo me i odmara", kaže Koviljka Karalić, koja je potpuno slepa.

Borka Žunić iz užičkog sela Kriva reka, slabovida osoba, od malih nogu bavi se domaćom radinosti, ali sa pustovanjem vune po prvi put se susreće. "Dolazim svakodnevno na ove radionice iz sela i veoma mi prija. Mi ovde uživamo, odmaramo živce. Ovo mi je prvi put da ovako nešto radim i kao da sam se ponovo rodila. Ovde radimo dva sata sa pauzama. Na prethodnoj radionici uspele smo da za dva dana napravimo otvorene torbice sa kaiševima na rame. Nadam se da ćemo ove podmetače završiti za dva dana", kazala je Borka.

Radojka Janković, slabovida osoba, član je udruženja od 2008. godine, ali kaže da joj je ovo jedna od najzanimljivijih radionica. "Bavim se ručnim radovima 40 godina. Čula sam za pustovanje, ali ovo je prvi put da radim. Ovo je vrlo lepo iskustvo za mene. Sigurna sam da ovaj projekat ne bi uspeo da nije Zlatice, jer ona nadgleda i ispravlja ako negde pogrešimo, a sve to radi sa velikim strpljenjem. I ovde jeste proces rada veoma dug i potrebno je jedno veliko strpljenje. Mnogo se radujem ovoj zadnjoj rekreativnoj radionici, jer tada bi trebalo da sve što smo radili da sažmemo u jedno, da napravimo nešto svoje," rekla je Radojka.

Plodovi rada žena iz Užica 

Pustovanje vraća u detinjstvo 

Slavku Dogandžić ovo pustovanje vune je podsetilo na detinjstvo. "Ja sam iz Jaketića iz Bosne i Hercegovine. Kao dete sam viđala da čobani nose torbice slične današnjim rančevima, izrađene na ovaj način. Oni su u tim rančevima nosili hranu. Sada imam priliku da i ja tako nešto napravim i veoma se radujem", dodala je Slavka.

Zlatica kaže da u ovom kraju postoji veliko interesovanje za suvenire, pa izrada raznih predmeta ovom tehnikom može da donese i neki prihod, da se dopuni kućni budžet. Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovodih u Užicu nedavno je posetio i francuski ataše Bertran Mije.


Tagovi

Pustovanje vunom Filcovanje vunom Zlatica Jankulovski Radionica Etno mreža Vunena zvečka Torbica Ručni radovi


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.