• Jestivi buketi
  • 21.01.2019. 18:00

Ruskinja jestivim buketima osvojila Novosađane

Ija Makejeva je donela svoje znanje iz Rusije u Novi Sad, pa pravi bukete od voća, povrća, ali i kobasice i sira!

Foto: Priče sa dušom / Nenad Blagojević
  • 350
  • 87
  • 0

Ija Makejeva (33) je Ruskinja, ekonomista po struci, koja je Novosađane osvojila svojim jestivim buketima. Počela je sa onima od belog i crnog luka. Kada je Ijin trener zumbe fotografije podelio na društvenim mrežama, krenule su i porudžbine. Tako se rodio nov posao!

Ija je proširila asortiman, pa je počela da pravi jestive bukete od više vrsta voća i povrća: od cvekle, nara, krastavca, šargarepe, banane, uz latice ili ceo cvet, koje dodaje kao dekoraciju, piše portal Priče sa dušom. Najviše se traže paprika, limun i pomorandža, ali je bilo zahteva poput grožđa za jednu baku. Zanimljivo, gurmani sve češće naručuju i kobasice i sir u buketima!  

Uskoro planira i radionice

Makajeva u Srbiji živi u poslednje dve godine, sa suprugom Pavelom i trojicom sinova. Kaže da nije očekivala da će uspeh tako brzo doći, praktično od septembra prošle godine. Pomalo je i iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Naime, u Rusiji je pravljenje buketa od voća i povrća, sa elementima hrane, sasvim uobičajeno.

"Uskoro planiram da otvorim radnju i da pokrenem radionice na kojima bi žene mogle da nauče kako da prave ove bukete. Bilo bi predivno kada bi u svakom gradu Srbije bila bar jedna žena koja ume da pravi bukete. Mislim da je ovo dobra ideja za žene koje provode vreme sa decom i koje nemaju klasično radno vreme. Nema mnogo ulaganja, a može da se zaradi. Ja sam preko interneta završila kurs, zatim sam u vidu ispita mentoru slala slike napravljenih buketa i dobila ocene i sertifikat", rekla je Ija.

Buket
Kobasice u buketu

Materijal za svoj posao nabavlja na pijaci, kao i u cvećari, a potom se prepušta kreativnosti, koja svaki buket čini unikatnim. Cena buketa se kreće od 1.500 do 3.000 dinara, a pravi ih u tri veličine.

Makavejeva: Volela bih ovde da živim zauvek!

Njena porodica je u Srbiju stigla od Rusije, preko SAD i Tajlanda. Kako kaže, njihovi prijatelji Rusi, koji žive u Srbiji, otkrili su i Novi Sad kao lep grad za život.

"Srbija nas je odmah osvojila klimom, odličnom hranom, uslovima života i ljudima, pre svega. Dok smo bili u sibirskom gradu Salehardu, temperatura se zimi mesecima nije pomerala sa minus 50! Nije bilo jednostavno živeti sa malom decom u tim uslovima. Na Tajlandu smo imali samo leto, pa smo umerenu varijantu našli u Novom Sadu. Ovde je prijatna klima, ovde imamo sve, svuda stignem za 10 minuta, predivno je. Mali je grad, ali je sve dostižno i organizovano. Kultura, hrana i muzika su slične kao u Rusiji, hrana čak i bolja. Volela bih ovde da živim zauvek, suprug me podržava, on radi na relaciji Rusija-Srbija, videćemo šta će reći deca kad porastu", otkriva mlada Ruskinja.


Izvori

Priče sa dušom


Tagovi

Ija Makajeva Jestivi buketi Buketi od povrća Buketi od voća Novi Sad Ruskinja

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi