Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivi buketi
  • 21.01.2019. 18:00

Ruskinja jestivim buketima osvojila Novosađane

Ija Makejeva je donela svoje znanje iz Rusije u Novi Sad, pa pravi bukete od voća, povrća, ali i kobasice i sira!

Foto: Priče sa dušom / Nenad Blagojević
  • 676
  • 93
  • 0

Ija Makejeva (33) je Ruskinja, ekonomista po struci, koja je Novosađane osvojila svojim jestivim buketima. Počela je sa onima od belog i crnog luka. Kada je Ijin trener zumbe fotografije podelio na društvenim mrežama, krenule su i porudžbine. Tako se rodio nov posao!

Ija je proširila asortiman, pa je počela da pravi jestive bukete od više vrsta voća i povrća: od cvekle, nara, krastavca, šargarepe, banane, uz latice ili ceo cvet, koje dodaje kao dekoraciju, piše portal Priče sa dušom. Najviše se traže paprika, limun i pomorandža, ali je bilo zahteva poput grožđa za jednu baku. Zanimljivo, gurmani sve češće naručuju i kobasice i sir u buketima!  

Uskoro planira i radionice

Makajeva u Srbiji živi u poslednje dve godine, sa suprugom Pavelom i trojicom sinova. Kaže da nije očekivala da će uspeh tako brzo doći, praktično od septembra prošle godine. Pomalo je i iznenađena što je, izgleda, prva u Srbiji koja se bavi ovim poslom. Naime, u Rusiji je pravljenje buketa od voća i povrća, sa elementima hrane, sasvim uobičajeno.

"Uskoro planiram da otvorim radnju i da pokrenem radionice na kojima bi žene mogle da nauče kako da prave ove bukete. Bilo bi predivno kada bi u svakom gradu Srbije bila bar jedna žena koja ume da pravi bukete. Mislim da je ovo dobra ideja za žene koje provode vreme sa decom i koje nemaju klasično radno vreme. Nema mnogo ulaganja, a može da se zaradi. Ja sam preko interneta završila kurs, zatim sam u vidu ispita mentoru slala slike napravljenih buketa i dobila ocene i sertifikat", rekla je Ija.

Buket
Kobasice u buketu

Materijal za svoj posao nabavlja na pijaci, kao i u cvećari, a potom se prepušta kreativnosti, koja svaki buket čini unikatnim. Cena buketa se kreće od 1.500 do 3.000 dinara, a pravi ih u tri veličine.

Makavejeva: Volela bih ovde da živim zauvek!

Njena porodica je u Srbiju stigla od Rusije, preko SAD i Tajlanda. Kako kaže, njihovi prijatelji Rusi, koji žive u Srbiji, otkrili su i Novi Sad kao lep grad za život.

"Srbija nas je odmah osvojila klimom, odličnom hranom, uslovima života i ljudima, pre svega. Dok smo bili u sibirskom gradu Salehardu, temperatura se zimi mesecima nije pomerala sa minus 50! Nije bilo jednostavno živeti sa malom decom u tim uslovima. Na Tajlandu smo imali samo leto, pa smo umerenu varijantu našli u Novom Sadu. Ovde je prijatna klima, ovde imamo sve, svuda stignem za 10 minuta, predivno je. Mali je grad, ali je sve dostižno i organizovano. Kultura, hrana i muzika su slične kao u Rusiji, hrana čak i bolja. Volela bih ovde da živim zauvek, suprug me podržava, on radi na relaciji Rusija-Srbija, videćemo šta će reći deca kad porastu", otkriva mlada Ruskinja.


Izvori

Priče sa dušom


Tagovi

Ija Makajeva Jestivi buketi Buketi od povrća Buketi od voća Novi Sad Ruskinja