Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema šarana
  • 23.12.2022. 18:00

Šaran je neizostavno jelo praznične trpeze - šta ako ima ukus na mulj?

Postoje brojni recepti, a pre pripreme ribu je potrebno očistiti od krljušti i unutrašnjih organa. Obavezno ukloniti škrge koje daju gorčinu.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 403
  • 44
  • 0

Šaran (Cyprinus carpio) je riba jezera i nizijskih reka koja se najviše lovi, uzgaja i konzumira. Može da naraste do jednog metra dužine i da bude teška oko 30 kg. Najčešće su primerci od 0,5 do 15 kg. Prvi ribnjaci u Evropi se pojavljuju u Češkoj u 13. veku, a danas se uzgaja u celom svetu.

Tradicionalno se koristi za pripremu jela koja nalazimo na prazničnim trpezama za Badnje veče kod katolika i pravoslavaca, a kod muslimana za iftarske sofre. Postoje brojni recepti, a pre pripreme, ribu je potrebno očistiti od krljušti i unutrašnjih organa. Obavezno ukloniti škrge koje daju gorčinu. Koristi se za pripremu čorbi, kuvan, pečen, pržen i sušen.

Kako ukloniti neprijatan ukus po mulju?

Ako su iz bara i muljevitih reka mogu imati neprijatan ukus. Kako bi to izbegli, živa riba se jedan dan drži u hladnoj vodi, koju često menjamo. Druga opcija je da očišćenu ribu preko noći ostavite u hladnoj vodi u koju ste dodali dva do tri lista lovora, malo sirćeta, mentu, nekoliko zrna bibera. Posudu držite u frižideru.

Njegovo meso se lako skida s kostiju, a bogato je mineralima i vitaminima. Često se pripremaju kotleti ili potkovice ribe koje samo posolimo i uvaljamo u kukuruzno brašno koje smo pomešali sa slatkom paprikom u prahu, a mogu se dodati beli luk u prahu i biber po vašem ukusu. Prže se na zagrejanom ulju i serviraju sa krompirovom salatom.

Šarani iz uzgoja većinom nemaju neprijatan ukus (Foto: Bigstockphoto/Stockphoto Video)

Postoje i drugi recepti, a mi vam donosimo dva za pripremu u rerni. 

Jednostavan recept za pečenog šarana

Najjednostavniji recept je za pripremu šarana težine jednog kilograma koji se očisti, a zatim se površina s obe strane zareže sa dva do tri plitka reza. Utrlja se solju i jednom kašikom suvih začina spoljni i unutrašnji deo. Količina soli će zavisiti od slanosti suvog začina. Biće vam potrebna tri do četiri čena belog luka koji isečemo i utisnemo u proreze.

Peče se na tri kašike vrućeg ulja u rerni. Za vreme pečenja preliva se sosom kako bi bio sočniji. Ovako pripremljena riba se poslužuje uz različite priloge i salate.

Šaran s povrćem i gljivama

Za pripremu ovog jela biće vam potreban jedan šaran težine od dva do 2,5 kg, šargarepa, paprika, glavica crnog luka srednje veličine, limun, oko 10 komada šampinjona, pet čenova belog luka, so, biber, ulje. Od začinskog bilja možemo da koristimo ruzmarin, mirođiju i drugo.

Na očišćenom šaranu se napravi nekoliko plitkih rezova sa svake strane, a zatim utrljajte smesu začina s malo soka od limuna i ulja. Ostavimo da se marinira oko 20 minuta. U tepsiju staviti nasečeno povrće i gljive, posolimo ga po ukusu i dodamo ulje, odozgo stavimo ribu i prekrijemo folijom na kojoj napravimo nekoliko rupa da izlazi para tokom pečenja.

Peče se oko 35 minuta na 180 stepeni Celzijusa. Skinemo foliju i pečemo još 15 minuta. Gotovo jelo se može posuti mirođijom.

Da bi jelo izgledalo dekorativno, celog šarana stavite na veliki ovalni tanjir i ukrasite kriškama limuna, listom peršuna, ruzmarina, sveže salate, čeri paradajzom, orašastim plodovima i(li) kolutovima crnog luka. 


Tagovi

Šaran Cyprinus carpio Recept za šarana Pečen šaran Pečena riba Dekoracija Ukus po mulju


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]