Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini zoo-vrt
  • 25.05.2019. 16:00
  • Pomoravski okrug, Despotovac

Šetland poni i patuljaste koze na imanju Ilije Bakića

Ilija Bakić je, nakon odlaska u penziju, za svoju dušu napravio mini zoo-vrt, jer životinje voli odmalena. U njemu borave: šetland poni konji, patuljaste koze, kunići, golubovi i papagaji. Ceo prostor gde borave životinje, sa štalama i kavezima, je perfektno uređen i čist.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.280
  • 79
  • 0

Radeći u Švajcarskoj, Ilija Bakić (70) iz Medveđe kod Despotovca, je navikao na disciplinu i red i to primenio prilikom uređenja mini zoo-vrta, koji predstavlja pravu oazu za životinje.

Odrastajući na selu, ali u siromašnoj porodici, još kao mali je zavoleo životinje, a pošto tada nije mogao da ih ima, to zadovoljstvo da uzgaja i druži se sa životinjama, priuštio je sebi mnogo godina kasnije, kada je otišao u penziju. Ilija čuva: poni konje, patuljaste koze, kuniće, golubove i papagaje. Ceo prostor gde borave životinje, sa štalama i kavezima, je perfektno uređen i čist.

"Volim da mi sve bude lepo za oko i dušu. Redovno čistim i svi na vreme dobijaju hranu i vodu. Čak mi i ne treba puno vremena za to, oko tri sata dnevno," kaže Ilija.

Sedam šetland ponija stiglo iz Švajcarske 

Trenutno ima sedam šetland ponija koje je uvezao iz Švajcarske i koje u despotovačkoj opštini niko ne čuva. Svako grlo ima pedigre, ali i imena kao što su Goja, Dario, Derik, Cebeles, Ela, Dona, na koja se odazivaju kada im Ilija priđe.

"Oduvek sam voleo konje, ali tek sada u zrelim godinama mogu da uživam u onome što volim. Prve konje sam uvezao pre 30 godina, kao poklon za tada petogodišnju unuku. Uvezao sam dva ponija, ženku i mužjaka i tako je počelo. Jedno vreme sam imao i 20 grla, tada su Rumuni ovde radili, ali kada su oni otišli, rasprodao sam konje po Banatu jer nisam mogao više da ih čuvam", rekao je Bakić.

Ilija je radni vek proveo u čuvenoj fabrici čokolade, "Lindt" u Švajcarskoj. Pošto je vredan, nakon radnog vremena u fabrici radio je dodatne poslove, a po profesiji je inače zidar. Ipak, uvek bi našao vremena da posećuje izložbe životinja, a naročito konja po Švajcarskoj.

Ilija ima sedam šetland ponija koje je uvezao iz Švajcarske

Osim konja, čuva i dvadesetak afričkih patuljastih koza

Godinu dana pre nego što će otići u penziju sa 65 godina, počeo je u Švajcarskoj da traži konje koje ću kupiti i čuvati kada se vrati u Srbiju. "Uvezao sam osam grla odjednom. Tamo su konji veoma skupi, ždrebe je koštalo 1.500 franaka. Zatim su krenule peripetije oko procedure uvoza. Ovde sam morao da tražim dozvolu inspekcije za karantin, pa onda tamo sam prikupljao silne papire ali mene sve to nije pokolebalo u nameri da uvezem ponije", kazao je Ilija.

On osim konja, čuva i dvadesetak afričkih patuljastih koza. "Oko ponija i koza nema puno posla jer nisu mnogo zahtevne životinje. Zatim uzgajam kuniće reks i patuljaste. Od ptica papagaje i to crvenokrile i baure. Čim mi se svidi neka vrsta ja kupim par, zatim imam 50-ak golubova - mađarske, lepezane, perikere, blondinete", rekao je naš sagovornik.

Redovno posećuje izložbe svuda po zemlji ali ne izlaže svoje životinje, jer ne želi kako kaže da ih maltretira. "Čuvam životinje iz hobija, zato što ih volim a ne radi uzgoja, izložbi i prodaje. Naravno to zadovoljstvo košta, ne samo kod nas nego i u inostranstvu," rekao je on.  

Patuljaste koze u mini zoo-vrtu 

Onaj ko voli i hoće da radi, uvek nađe neki račun da mu se to isplati

Ilija Bakić kaže da se ne stidi da kaže da je odrastao na proji i posnom pasulju, ali je zahvaljujući vrednom radu mnogo toga postigao.

"Moja porodica je imala nekada 50 ari zemlje, a sada imam skoro 15 hektara. I dalje se bavim poljoprivredom, ne zato što moram već zato što volim da radim. Pod pšenicom imam pet i po hektara, pod kukuruzom oko šest hektara. Ranije sam čuvao ovce i svinje ali više ne jer ove životinje zahtevaju više posla. Ali uvek čuvam po dva tovljenika za sebe da znam šta jedem", kaže Ilija Bakić.

Poručuje da onaj ko voli i hoće da radi, uvek nađe neki račun da mu se to isplati, a onaj koji neće uvek nađe razlog i kaže da se to ne isplati. Još dodaje da stiže sve poslove da obavi jer ne gubi vreme ispred seoske prodavnice gde se uglavnom vodi politika i žali kako u ovoj zemlji ništa ne valja.


Foto prilog


Tagovi

Mini zoo-vrt Poni konji Patuljaste koze Kunići Golubovi Papagaji Ilija Bakić


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.